Onderzoek onder zzp’ers bevestigt misverstanden over beleggen

Begin dit jaar hadden ongeveer 2 miljoen Nederlanders een beleggingsrekening. Een record. Ook onder zzp’ers is beleggen populair. 38% van de zzp’ers belegt, voornamelijk om pensioen op te bouwen. Toch blijven klassieke misverstanden over beleggen overeind, blijkt uit een onderzoek dat we deden onder ruim 1.000 zzp’ers. Zonde, want zo profiteren niet alle zzp’ers optimaal van de voordelen die beleggen kan bieden.
Gepubliceerd
29 juni 2022
Laatst geüpdatet
1 juli 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 29 juni 2022
- Laatst geüpdate: 1 juli 2022
- Leestijd: 4 minuten

Begin dit jaar hadden ongeveer 2 miljoen Nederlanders een beleggingsrekening. Een record. Ook onder zzp’ers is beleggen populair. 38% van de zzp’ers belegt, voornamelijk om pensioen op te bouwen. Toch blijven klassieke misverstanden over beleggen overeind, blijkt uit een onderzoek dat we deden onder ruim 1.000 zzp’ers. Zonde, want zo profiteren niet alle zzp’ers optimaal van de voordelen die beleggen kan bieden.

Misverstanden over beleggen

Privé beleggen als zzp'er

Misverstand 1: Beleggen is voor oude mannen in grijze pakken

Oké, dat van die grijze pakken hebben we er zelf bij bedacht, maar het clichébeeld van de gemiddelde belegger wordt ook door zzp’ers bevestigd: de doorsnee beleggende zzp’er is man. Van alle ondervraagde mannen heeft 40% een beleggingsrekening. Bij de vrouwen gaat dat om 33%.

“Eeuwig zonde”, vindt Financieel Expert bij Knab Oskar Barendse, die voor vrouwen geen belemmeringen ziet om te beleggen. "Of je nu man of vrouw bent, voor elke zzp’er is een gezonde financiële toekomst van levensbelang. Beleggen kan daarin een belangrijke rol spelen.”

Misverstand 2: Beleggen is voor mensen met veel geld

Als we kijken naar het vermogen, dient het volgende misverstand zich aan. Van de ondervraagde zzp’ers met méér dan € 20.000 op de spaarrekening, heeft 50% een beleggingsrekening. Van de groep die minder op de spaarrekening heeft staan, belegt de helft: 24%.

En daar zie je de gevolgen van een klassiek misverstand dat blijkbaar nog altijd heerst: veel mensen denken dat beleggen alleen interessant is als je veel geld hebt. “Zeker als je géén tienduizenden euro’s op de bank hebt - en nog jong bent - is het verstandig om na te denken over hoe je je vermogen voor later opbouwt”, benadrukt Oskar. “Ook zzp’ers willen op een gegeven moment stoppen met werken. Beleggen kan op lange termijn interessant zijn, ook als je ‘maar’ een paar tientjes per maand inlegt.”

Misverstand 3: Beleggen, dat komt later wel

De reden om wél te beleggen is duidelijk: het verwachte rendement. Daar twijfelt bijna niemand aan. De beleggende zzp’ers uit ons onderzoek beleggen vooral voor hun pensioen. Zij moeten hun oudedag immers zelf regelen. Van alle zzp’ers met een beleggingsrekening storten ruim vier op de tien maandelijks direct een deel van de inkomsten op hun beleggingsrekening.

Het onderzoek laat echter zien dat veel zzp’ers pas gaan beleggen zodra hun pensioenleeftijd dichterbij komt: 42% van de vijftigers heeft een beleggingsrekening, tegenover 37% van de veertigers en 27% van de dertigers. “Cijfers die niet per se verrassend zijn, maar wel betreurenswaardig”, stelt Oskar. “We zien duidelijk dat zzp’ers pas meer gaan beleggen wanneer hun pensioen in zicht komt, terwijl je geld veel langer de tijd heeft om te groeien wanneer je voor je dertigste of veertigste begint met beleggen.”

Misverstand 4: Voor beleggen heb je veel kennis nodig

Vraag je het de zzp’ers zelf, dan staat ‘gebrek aan kennis’ bovenaan het lijstje om niet te beleggen. 36% van de zzp’ers noemt het als de belangrijkste reden waarom ze niet beleggen. Opvallend is dat vrouwen dit gemiddelde stevig omhoog halen. 51% van de vrouwen voert het als reden aan om niet te beleggen tegen 30% van de mannen. Ook jongeren en zzp’ers met minder spaargeld op de bank noemen dat argument vaker dan ouderen en meer vermogende zzp’ers.

Het argument ‘te weinig kennis’ is volgens Oskar vooral gebaseerd op gevoel. “Dat je veel kennis moet hebben van de beurs of ervaring met beleggen is een misverstand dat nog altijd in de hoofden van veel mensen zit. Er is tegenwoordig een groot aanbod van beleggingsproducten waarbij je zelf alleen je inleg bepaalt en de rest van het werk laat doen door experts. Eigen kennis van beleggen of de beurs is daarbij dus niet nodig.”

"Vergeet de misverstanden: beleggen is voor iedereen"

Gebrek aan kennis en geld, het zijn klassieke argumenten om niet te gaan beleggen. Knab wil met dit soort onderzoeken deze misverstanden uit de wereld helpen. Financieel Expert Oskar Barendse concludeert: “Hopelijk dragen we er zo aan bij dat vrouwen, jongeren en de minder vermogenden meer mogelijkheden aangrijpen om vermogen op te bouwen voor hun pensioen.”

Beleggen als zzp’er bij Knab

Zzp’ers met een eenmanszaak kunnen bij Knab privé beleggen binnen hun zakelijk bankpakket. Zo zet je eenvoudig geld opzij voor later zonder dat je daarvoor een particulier bankpakket nodig hebt. Geen ervaring met beleggen? Geen probleem. Onze experts beleggen je geld op een zorgvuldige en verantwoorde manier. Je hebt er haast geen omkijken naar.

Privé beleggen als zzp'er

Goed om te weten
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging of beleggen iets voor jou is.Geschreven door:

Arthur Buijs

Financieel Schrijver

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel ExpertDeel via:

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak

Iedereen kan beleggen bij Knab