Is een bedrijf starten vanuit de WW iets voor jou?

Het verliezen van je baan is nooit leuk. Gelukkig is daar in Nederland een vangnet voor: de WW-uitkering. Deze vraag je aan bij het UWV en wanneer je de uitkering ontvangt moet je voldoen aan een sollicitatieplicht. Maar, misschien wil je wel een eigen bedrijf starten vanuit de WW? Dan heb je binnen en buiten de WW een aantal opties.
Gepubliceerd
31 december 2023
Laatst geüpdatet
29 mei 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 24 november 2020
- Laatst geüpdate: 29 mei 2024
- Leestijd: 3 minuten

Het verliezen van je baan is nooit leuk. Gelukkig is daar in Nederland een vangnet voor: de WW-uitkering. Deze vraag je aan bij het UWV en wanneer je de uitkering ontvangt moet je voldoen aan een sollicitatieplicht. Maar, misschien wil je wel een eigen bedrijf starten vanuit de WW? Dan heb je binnen en buiten de WW een aantal opties.

bedrijf starten vanuit ww-1

Zo begin je met het starten van een bedrijf vanuit de WW

Om te onderzoeken of ondernemen iets voor jou is, kun je bij het UWV een online training volgen. Na het volgen van de training kun je bij je adviseur een zogenaamde onderzoeksperiode aanvragen. Als je hier toestemming voor hebt gekregen, stelt het UWV je voor zes weken vrij van je sollicitatieplicht.

Ondernemingsplan opstellen

In de onderzoeksperiode onderzoek je in hoeverre het opstarten van een eigen bedrijf echt iets is waar je mee verder wilt. Je kunt bijvoorbeeld een ondernemingsplan opstellen. Hier beschrijf je het idee voor je bedrijf, hoe je dat aan gaat pakken, hoe je het gaat financieren en hoe je wilt groeien. Het is een goede eerste stap in het beoordelen van de haalbaarheid van je onderneming.

Na de onderzoeksperiode

Wil je na die zes weken toch niet verder als ondernemer? Dan is er niets aan de hand en wordt je uitkering en sollicitatieplicht weer hetzelfde als voor de onderzoeksperiode. Ben je ervan overtuigd dat je voor jezelf wilt beginnen? Dan is het tijd om je in te schrijven bij de KVK! Voor je WW zijn er een aantal opties om verder te gaan.

Op welke manier wil jij van start?

Als je vanuit de WW van start wilt gaan met jouw eigen bedrijf, heb je drie opties:

1. Starten met een startperiode

Je kunt bij het UWV – mits je aan de eisen voldoet – een startperiode van 26 weken aanvragen. In deze startperiode krijg je 26 weken lang 29% korting op je WW-uitkering. Daar tegenover staat dat je vrijgesteld bent van solliciteren en je alle uren mag besteden aan het opzetten van je bedrijf. Ook hoef je de inkomsten die je genereert met je bedrijf niet te verrekenen met je uitkering.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de startperiode moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

Na de startperiode van je bedrijf, moet je aan het UWV doorgeven hoeveel uur je aan je onderneming besteedt en kun je kiezen voor optie twee of drie.

2. Starten zonder startperiode maar met behoud van WW

Als je geen gebruik wilt maken van de startperiode of hier niet voor in aanmerking komt, dan kun je nog steeds je eigen bedrijf starten. Het UWV berekent dan een fictief inkomen op basis van de uren die je voor je nieuwe bedrijf werkt.

Berekening fictief inkomen
Om je fictieve inkomen te berekenen, kijken ze naar het dagloon van je vorige baan in loondienst. Dit loon wordt gedeeld door acht zodat er een fictief uurloon ontstaat. Op basis van de uren die jij voor jezelf per maand aan de slag gaat, wordt er een fictief inkomen berekend. 70% hiervan wordt blijvend van je WW-uitkering afgetrokken. Voor de overgebleven uren blijft dan een sollicitatieplicht bestaan.

Zijn je inkomsten uit je eigen bedrijf hoger dan 87,5% van je WW-inkomen? Dan stopt je WW-uitkering

Beginnen zonder WW-uitkering

Als je ervoor kiest om fulltime zonder Startperiode voor jezelf te beginnen, stopt je WW-uitkering. Je geeft dan aan het UWV door dat je weer aan het werk bent en zetten je uitkering stop

Goed beginnen met de zakelijke rekening van Knab

Hoe je ook begint, met een zakelijke rekening van Knab ben je in ieder geval financieel goed bezig. Want met tot wel vijf betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen als je wilt, heb je je zakelijke financiën goed op orde. Bovendien krijg je 500 gratis transacties per jaar en betaal je slechts € 7 euro maand. Mooi meegenomen: starters krijgen de eerste zes maanden 50% korting op hun pakketkosten!

Nu het eerste jaar € 42 korting
Kies je voor een zakelijke rekening mét boekhoudpakket? Dan krijg je het eerste jaar maar liefst € 42 korting. Ontdek alles over de gloednieuwe starterscombi op knab.nl.

Ontdek de starterscombiGeschreven door:

Karin Broeksma

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële PlanningDeel via:

Startersrekening met boekhoudpakket: 1e jaar € 42 korting  Ontdek de starterscombi

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers