Vermogensbelasting in 2023, zoveel ga je betalen

Vanaf 1 januari 2023 gaat de vermogensbelasting op de schop. De Belastingdienst stapt in 2025 over naar een vermogensbelasting die gebaseerd is op je daadwerkelijk behaalde rendement. In de tussentijd werkt de fiscus met de forfaitaire spaarvariant. Ontdek hoe dat zit en hoeveel belasting je straks betaalt over je vermogen in 2023. Let op: Dit artikel gaat over de vermogensbelasting in 2023. Hoeveel je over 2024 moet betalen lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
29 december 2022
Laatst geüpdatet
27 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 29 december 2022
- Laatst geüpdate: 27 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 januari 2023 gaat de vermogensbelasting op de schop. De Belastingdienst stapt in 2025 over naar een vermogensbelasting die gebaseerd is op je daadwerkelijk behaalde rendement. In de tussentijd werkt de fiscus met de forfaitaire spaarvariant. Ontdek hoe dat zit en hoeveel belasting je straks betaalt over je vermogen in 2023.

Let op: Dit artikel gaat over de vermogensbelasting in 2023. Hoeveel je over 2024 moet betalen lees je in dit artikel.

Vermogensbelasting-1

Welk vermogen valt in box 3?

De vermogensbelasting wordt berekend over het rendement dat je maakt op je vermogen in box 3. In box 3 vallen je spaartegoed, beleggingen en onroerend goed waar je niet zelf in woont. Van al deze bezittingen mag je eventuele schulden aftrekken. Je mag alleen dat deel aftrekken dat boven het drempelbedrag uitkomt, in 2023 is die drempel € 3.400. Voor fiscaal partners is die drempel € 6.800.

Vermogensbelasting op de schop na kritiek

Er is al jaren veel kritiek op de berekening van de vermogensbelasting. De Belastingdienst berekende die belasting aan de hand van een fictief rendement op je vermogen. Vooral voor spaarders was dat fictieve rendement veel te hoog, waardoor ze dus te veel vermogensbelasting betaalden.

Na alle kritiek op de berekening van de vermogensbelasting, gaat box 3 op de schop. De Belastingdienst rekent niet meer met een fictief rendement, maar kijkt naar het werkelijk behaalde rendement. Dat doen ze tot 2026 met een tussenoplossing via de zogenoemde 'forfaitaire spaarvariant'.

Forfaitaire spaarvariant: kijken naar daadwerkelijke verdeling van je vermogen

Bij de fortfaire spaarvariant kijkt de Belastingdienst naar hoe je vermogen is verdeeld. Ze maken daarbij onderscheid in drie categorieën:

  1. Banktegoeden: deze worden belast op basis van de daadwerkelijke rente die je dat jaar hebt ontvangen.
  2. Schulden: deze tellen mee op basis van de actuele markthyoptheekrente.
  3. Overige bezittingen: deze worden belast op basis van het meerjarig gemiddelde rendement voor beleggingen.
Categorie Rendement
Banktegoeden 0,36% (raming CPB)
Schulden 2,57% (raming CPB)
Overige bezittingen 6,17%

De rendementen voor banktegoeden en schulden worden pas in februari 2024 defintief bekendgemaakt. Tot die tijd rekenen instanties met de raming van het CPB. Het rendement voor 'overige bezittingen' is al wél vastgesteld. Men kijkt hiervoor naar het rendement op onroerend goed, aandelen en obligaties van twee jaar terug. Dit percentage stond begin 2022 dus al vast. 

Heffingsvrij vermogen in 2023 omhoog

Je betaalt vermogensbelasting wanneer je vermogen groter is dan de vrijstelling. Die vrijstelling in 2023 is vastgesteld op € 57.000. Wanneer je een fiscaal partner hebt, geldt het dubbele bedrag: € 114.000. Wanneer jouw vermogen - je spaargeld, beleggingen en andere bezittingen minus eventuele schulden (boven het drempelbedrag) - onder deze grens blijft, betaal je dus helemaal geen vermogensbelasting. 

Heb je meer dan € 57.000 aan vermogen? Dan berekent de Belastingdienst voor 2023 dus een rendement op basis van de forfaitaire spaarvariant zoals hierboven uitgelegd. Over dat rendement, betaal je vervolgens 32% vermogensbelasting. Dat percentage loopt de komende jaren op naar 34% in 2025. 

Bereken hoeveel vermogensbelasting je betaalt in 2023

De wijziging zal vooral gunstig uitpakken voor mensen die voornamelijk sparen. Wil je precies weten hoeveel vermogensbelasting jij moet betalen in 2023? Bereken het eenvoudig met onze calculator. Daarmee zie je ook het verschil aan te betalen belasting tussen 2022 en 2023. 

Bereken je vermogensbelasting over 2023 en 2024

Benieuwd naar de gemiddelde vermogens, bezittingen en schulden van Nederlanders per leeftijd? We zochten het uit en zetten het voor je op een rijtje.Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.Deel via:

Hoeveel vermogensbelasting betaal jij in 2023 & 2024?  Bereken nu

Iedereen kan beleggen bij Knab