Parttime ondernemen: 7 zaken om rekening mee te houden als zzp'er

Veel zzp’ers starten met ondernemen naast een (parttime) baan in loondienst, studie of naast hun gezinsleven. Als je ook in loondienst werkt, heb je meer inkomenszekerheid. Bovendien is dit een goede manier om het ondernemen uit te proberen. Er is wel een aantal zaken waar je op moet letten als je parttime onderneemt. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.
Gepubliceerd
31 december 2023
Laatst geüpdatet
31 december 2023
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 31 oktober 2022
- Laatst geüpdate: 31 december 2023
- Leestijd: 5 minuten

Veel zzp’ers starten met ondernemen naast een (parttime) baan in loondienst, studie of naast hun gezinsleven. Als je ook in loondienst werkt, heb je meer inkomenszekerheid. Bovendien is dit een goede manier om het ondernemen uit te proberen. Er is wel een aantal zaken waar je op moet letten als je parttime onderneemt. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

shutterstock_2065831877 (1)

1. Aangifte inkomstenbelasting: net even anders

Voor de Belastingdienst maakt het niet uit of je fulltime of parttime ondernemer bent. Je doet in beide gevallen – ook als je hiernaast in loondienst werkt – één keer per jaar de aangifte voor de inkomstenbelasting.

Werk je naast het zzp’en ook in loondienst? Dan telt de Belastingdienst bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting je zzp-inkomen en bruto looninkomen bij elkaar op. Op je loon houdt je werkgever maandelijks de loonbelasting in. Als zzp’er werkt dit anders. Dan moet je zelf de inkomstenbelasting (en de btw) apart zetten. Het is daarom belangrijk om voldoende geld te reserveren voor de belasting.

Tip: Benieuwd hoeveel je moet reserveren voor de inkomstenbelasting? Bereken je netto zzp-inkomen eenvoudig met onze calculator.

2. Check of je recht hebt op aftrekposten

Als zzp’er kan je met een aantal aftrekposten je belastbare inkomen verlagen, waardoor je netto meer geld overhoudt. Als je bent ingeschreven bij KVK, betekent dit niet dat je automatisch ondernemer bent voor inkomstenbelasting. Als je voldoet aan de voorwaarden kan je mogelijk diverse aftrekposten gebruiken, zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en KIA.

Met de OndernemersCheck op de website van de Belastingdienst krijg je een indicatie of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Hiernaast moet je voldoen aan het urencriterium.

3. Check of je voldoet aan het urencriterium

Parttime zzp’ers moeten er rekening mee houden dat ze mogelijk niet voldoen aan het urencriterium. Als je minimaal 1.225 uren per kalenderjaar aan je onderneming besteedt, heb je recht op fiscale voordelen, zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Dit is gemiddeld 26 uur per week als je vijf weken per jaar vakantie neemt. Indirecte uren zoals reistijd, administratie en het bijwonen van congressen tellen ook mee.

Let op: Een aanvullende voorwaarde is dat je minimaal 50% van je tijd besteed aan je onderneming. Werk je drie dagen per week in loondienst? Dan is het op basis van deze 50%-regel vaak lastig om aan het urencriterium te voldoen. Deze regel vervalt als je startend ondernemer bent (dat wil zeggen: je was in minimaal één van de voorgaande vijf jaren geen ondernemer).

Let nog eens op: Voor het urencriterium maakt het niet uit of je op 1 januari of bijvoorbeeld op 1 oktober begint met ondernemen. Om aanspraak te maken op die bijbehorende aftrekposten, moet je 1.225 uren in één kalenderjaar hebben gemaakt, ook als je later in het jaar begint.

Lees hier alles over het urencriterium.

4. Check of je ondernemer bent voor de btw

Het kan zijn dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de btw. Bijvoorbeeld als je wel omzet hebt, maar weinig tot geen winst maakt.

De Belastingdienst let op de volgende zaken:

  • Oefen je zelfstandig een bedrijf of beroep uit?
  • Heb je regelmatige inkomsten?
  • Heb je inkomsten naast je werk in loondienst?
  • Probeer je te verdienen met een recht of met vermogen, zoals een vakantiehuis of beleggingen?

Bekijk voor de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

5. Check of je recht hebt op de KOR

Is je bedrijf in Nederland gevestigd en draai je niet meer dan € 20.000 omzet (excl. btw) in één kalenderjaar? Dan kan je kiezen voor Kleine Ondernemersregeling (KOR), waarmee je vrijgesteld bent van btw. Handig, want dan hoef je niet telkens btw-aangifte te doen. Je mag dan uiteraard ook geen btw rekenen aan je klanten en opdrachtgevers.

Lees hier alles over de KOR.

6. Verzekeringen en pensioen opbouwen

Als je in loondienst werkt, ben je beschermd tegen arbeidsongeschiktheid en bouw je WW-rechten op. Bovendien bouw je via je werkgever vaak pensioen op. Als zzp’er moet je hier zelf voor zorgen. Er kan tijdens je werk van alles gebeuren. Je laat een kop koffie vallen over de laptop van een collega, je bent langdurig ziek of je opdrachtgever betaalt niet. Het is daarom verstandig om je te verzekeren voor bepaalde ondernemersrisico’s.

Bekijk onze verzekeringsgids voor zzp’ers om te kijken welke verzekeringen het beste bij je passen.

7. Gebruik een modelovereenkomst voor langdurige opdrachten

Werk je (langdurig) voor dezelfde klant of opdrachtgever? Dan is het voor hen belangrijk om te weten of de Belastingdienst jullie relatie niet als verkapt werkverband ziet. Als dat wel zo is, moeten zij namelijk mogelijk loonbelasting en sociale premies voor je betalen. Met een modelovereenkomst kan je bewijzen dat er geen sprake is van een dienstverband tussen jou en de opdrachtgever. Dit is overigens niet verplicht.

Bekijk op de website van de Belastingdienst welke modeloverkomst past bij jouw situatie.

Al gedacht aan een zakelijke rekening?

Zo houd je je privé en zakelijke financiën meteen goed gescheiden. Wel zo overzichtelijk voor je administratie. Bij Knab krijgen startende zzp'ers de eerste zes maanden 50% korting op de pakketkosten. Daardoor betaal je maar € 3,50 per maand voor een compleet bankpakket, inclusief meerdere betaal- en spaarrekeningen.

Ontdek de zakelijke rekening



Jurrie Renskers
Jurrie is freelance Online Marketeer. Bij Knab creëerde hij online campagnes en content voor startende ondernemers. Zo helpt hij jou met het succesvol starten van je bedrijf.



Deel via:

Knab Zakelijk: Hét bankpakket voor zzp'ers  Check waarom

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers