Bescherm jezelf als zzp’er tegen cybercriminaliteit met deze tips
Gepubliceerd
6 juni 2023
Laatst geüpdatet
19 juni 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 6 juni 2023
- Laatst geüpdate: 19 juni 2023
- Leestijd: 3 minuten
Als zzp’er denk je misschien dat je geen aantrekkelijk doelwit bent voor cybercriminelen. Maar laat dit misverstand je niet verblinden voor de realiteit. Met de opkomst van digitale transacties en communicatie is het cyberbeveiligingslandschap drastisch veranderd.
Uit onderzoek van Digital Trust Center (DTC) blijkt dat zzp’ers digitaal onvoldoende weerbaar zijn, waardoor de kans op een aanval groter is dan bij grotere bedrijven. Het maakt niet uit hoe klein je bedrijf is, je kan altijd een doelwit zijn.
Waarom zijn zzp'ers doelwitten?
Cybercriminelen zijn opportunistisch en richten zich op de zwakste schakels. Kleine bedrijven, waaronder zzp'ers, zijn aantrekkelijke doelwitten, juist omdat ze vaak niet de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Ze zien dit als tijdrovend of duur, terwijl het eigenlijk een essentiële investering is. Net als je pensioen opbouwen en jezelf verzekeren, om maar enkele voorbeelden te noemen.Dagelijkse dreigingen
Datalekken
Een datalek kan verwoestende gevolgen hebben voor je bedrijf. Ben je een zzp'er die in de consultancy werkt? Dan zou je door zo’n lek zomaar gevoelige klantinformatie kunnen verliezen. Dit zou niet alleen financiële schade kunnen veroorzaken, maar ook het vertrouwen van je klanten schaden.
Privégegevens 8.800 ondernemers op straat
Eind 2022 stuurde de gemeente Leeuwarden een gedetailleerde Tozo-berekening naar drie ondernemers. Hierbij werd per ongeluk een spreadsheet met privégegevens, waaronder de BSN-nummers, van alle 8800 ondernemers die een vraag stelden, gedeeld. Met deze gegevens zouden criminelen bijvoorbeeld eenvoudig identiteitsfraude kunnen plegen.
Phishing-aanvallen
Phishing-aanvallen zijn vermomde e-mails, of andere formats, waarmee criminelen proberen persoonlijke informatie te stelen. Zzp'ers in de financiële sector hebben vaak toegang tot gevoelige financiële informatie. Zij lopen meer kans om doelwit te worden van phishing-aanvallen, omdat criminelen deze informatie willen stelen.
Medewerker trapt in phishingmail
In 2022 werden medewerkers van marketing- en e-mailplatform Mailchimp slachtoffer van een phishingaanval. Eén medewerker trapte erin en liet z’n inloggegevens achter. Daardoor hadden de daders toegang tot honderden gebruikersaccounts.
Ransomware en zwakke wachtwoorden
Ransomware is een soort schadelijke software die jouw computer of netwerk vergrendelt, totdat de criminelen losgeld van jou hebben ontvangen. Zzp'ers die hun wachtwoorden niet regelmatig updaten, of die geen sterke wachtwoorden gebruiken, zijn bijzonder kwetsbaar voor deze aanvallen.De Amerikaanse zorg-multinational Omnicell werd in 2022 de dupe van een ransomware-aanval. Hierbij werd privédata van ruim 128.000 klanten buitgemaakt, zoals creditcard-details, financiële statussen en BSN-nummers.
De cybersecurity checklist voor zzp’ers
Wil jij jouw gegevens én die van je klanten beschermen, dan hebben we wat tips voor je. Hier zijn tien actiepunten die je kan nalopen om jezelf beter te beschermen tegen cyberdreigingen:
- Maak gebruik van twee-factor-authenticatie (2FA). Dit voegt een extra laag beveiliging toe aan je accounts;
- Update je software automatisch. Dit helpt je om voorop te lopen in de strijd tegen cybercriminelen.
- Maak regelmatig back-ups van je gegevens. Dit verzekert dat je nog steeds toegang hebt tot je bestanden, zelfs na een ransomware-aanval;
- Gebruik sterke wachtwoorden. Vermijd voor de hand liggende wachtwoorden, zoals "123456" of "password";
- Gebruik wachtwoordbeheerder. Dit helpt je om al je wachtwoorden te onthouden en maakt het gemakkelijker om sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken.
- Klik niet op verdachte links. Dit beschermt je tegen phishing-aanvallen;
- Investeer in goede antivirussoftware. Dit beschermt je systeem tegen schadelijke software;
- Versleutel je gegevens. Hierdoor wordt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je bestanden;
- Leer over de nieuwste cyberdreigingen. Blijf op de hoogte van de technieken die door cybercriminelen worden gebruikt;
- Neem contact op met een cyberbeveiligingsexpert. Als je niet zeker weet hoe je jezelf moet beschermen? Raadpleeg een expert en stel samen een plan op.
Zzp'ers dragen zelf de verantwoordelijkheid om hun digitale data te beschermen. Wees alert, blijf up-to-date en onderschat nooit de gevolgen van een cyberaanval. Door voorbereid te zijn, verminder je de impact van deze dreigingen.
Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.