Zzp’er én in loondienst tegelijk: 11 veelgestelde vragen beantwoord

Je overweegt om voor jezelf te beginnen als zzp’er, maar wil ook graag een vast salaris of de zekerheden van werken in loondienst. Dan kun je besluiten om parttime zzp’er te worden naast een (parttime) baan in loondienst. Maar wat zijn de fiscale gevolgen? In dit artikel lees je elf belangrijke zaken waar je op moet letten. Let op: Dit is geen advies. Raadpleeg altijd een belastingexpert voor advies over jouw persoonlijke situatie.
Gepubliceerd
11 januari 2019
Laatst geüpdatet
30 november 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 11 januari 2019
- Laatst geüpdate: 30 november 2022
- Leestijd: 2 minuten

Je overweegt om voor jezelf te beginnen als zzp’er, maar wil ook graag een vast salaris of de zekerheden van werken in loondienst. Dan kun je besluiten om parttime zzp’er te worden naast een (parttime) baan in loondienst. Maar wat zijn de fiscale gevolgen? In dit artikel lees je elf belangrijke zaken waar je op moet letten. Let op: Dit is geen advies. Raadpleeg altijd een belastingexpert voor advies over jouw persoonlijke situatie.

Zzper werkt op de trap

1. Wanneer kun je het beste starten als zzp’er?

Veel zzp’ers starten aan het begin van het jaar. Dit is een slimme keuze. Als zzp’er moet je namelijk ieder jaar 1.225 uren aan je bedrijf besteden om gebruik te mogen maken van belastingvoordelen als de starters- en zelfstandigenaftrek. Als je aan deze voorwaarde voldoet, kan dit je jaarlijks een flinke besparing opleveren. Op 1 januari staat de teller voor het urencriterium elk jaar opnieuw op nul. Daarom is het soms verstandiger om vroeg in het jaar als zzp’er te beginnen. Zeker als je parttime werkt als zzp’er. Dat maakt het makkelijker om aan het urencriterium te voldoen.

Rekenvoorbeeld: gemiddeld 23,5 uur per week
Als je in een kalenderjaar 1.225 uur zou werken, moet je iedere week gemiddeld 23,5 uur per week werken om aan je uren te komen. Neem je 25 vakantiedagen, dan betekent dit gemiddeld net iets meer dan 26 uren per week werken.

Benieuwd hoeveel zzp'ers van jouw leeftijd binnen jouw sector gemiddeld verdienen? We hebben het onderzocht en voor je op een rijtje gezet. 

2. Heb je toestemming van je werkgever?

Ga je naast je huidige baan starten als zzp’er? Dan doe je er goed aan om dit in overleg met je werkgever te doen. Je kunt namelijk te maken krijgen met een concurrentiebeding of relatiebeding. Als je parttime aan de slag gaat als zzp’er, mag je in sommige gevallen niet in dezelfde sector aan de slag of contacten onderhouden met klanten van je werkgever.

Hoe zit het met een verbod op nevenwerkzaamheden?
Soms staat er in je contract opgenomen dat je geen nevenwerkzaamheden mag verrichten. Je kunt met je werkgever bespreken of deze bepaling in je contract er nog wel in moet blijven staan. Vaak staan er strenge regels in je contract, maar blijkt er bij navraag meer mogelijk dan je denkt. Ook als er geen bepaling in je contract staat is het verstandig om je werkgever in te lichten. Zo voorkom je gedoe achteraf.

3: Welke bedrijfsvorm kies je?

De meeste startende zzp’ers kiezen voor de bedrijfsvorm eenmanszaak. Je kunt als zzp’er met een eenmanszaak met een relatief lage winst namelijk profiteren van fiscaal voordeel. Er bestaan overigens ook andere bedrijfsvormen, zoals de bv. De voor- en nadelen van een bedrijfsvorm verschillen. Heb je je keuze gemaakt? Dan kun je jouw zaak inschrijven bij KVK.

4: Hoe voorkom je chaos op je bankrekening?

Als je parttime als zzp’er werkt terwijl je ook in loondienst bent, verandert er op het gebied van je inkomstenbelasting een aantal zaken. Het inkomen dat je van je werkgever op je rekening ontvangt is een netto bedrag. De werkgever trekt de voorheffing op de inkomstenbelasting alvast af van je bruto inkomen.

    • Inkomstenbelasting apart zetten
      De winst die je maakt als zzp’er is echter een bruto bedrag. Je betaalt daarom nog tussen de 37,07% en 49,50% aan inkomstenbelasting.  Een flinke hap dus. Dat kun je beter apart zetten op een aparte rekening. Er is in dit percentage overigens nog geen rekening gehouden met de aftrekposten voor ondernemers. Hoe aftrekposten werken, lees je bij vraag 6.
  • Omzetbelasting apart zetten
    De btw-inkomsten die je ontvangt mag je ook niet houden. Deze betaal je aan de Belastingdienst via de omzetbelasting. Met een zakelijke rekening van Knab kun je Btw Sparen. Dat betekent dat je de btw die je per factuur ontvangt, steeds automatisch laat overboeken naar een aparte spaarrekening. Zo heb je altijd genoeg opzijgezet wanneer je aan het einde van het kwartaal de btw moet afdragen aan de Belastingdienst.

Een aparte zakelijke rekening helpt je om goed overzicht te houden over je inkomsten en uitgaven als zzp’er. 

Meer over Knab Zakelijk

5: Ga je als zzp’er én werknemer in loondienst meer belasting betalen?

Dat is afhankelijk van je totale jaarlijkse inkomen en van welke heffingen en aftrekposten je gebruik kan maken. Het inkomen uit werk wordt belast via box 1. De Belastingdienst telt beide bruto inkomens bij elkaar op. Als je bruto inkomen stijgt - bijvoorbeeld omdat je zzp’er bent geworden - kan het zijn dat een deel van je inkomen wordt belast in een hogere belastingschijf. Bekijk ook het artikel over belastingschijven en belastingbox 1, 2 en 3.

6: Heeft loonheffingskorting invloed op mijn inkomsten als zzp’er?

De loonheffingskorting is bedoeld voor mensen die werken in loondienst. Je kunt als werknemer loonheffingskorting laten toepassen op het salaris dat je krijgt van je werkgever. Dit is een voorheffing. De loonheffingskorting wordt definitief vastgesteld tijdens je aangifte inkomstenbelasting. Dit kan vervolgens wel nog worden gecontroleerd door een belastinginspecteur.

Vergeet overigens niet dat als je minder inkomsten hebt uit loondienst, de loonheffingskorting ook lager zal uitpakken. Je kunt dus geen loonheffingskorting toepassen op de inkomsten die je ontvangt als zzp’er.

7: Kun je het inkomen kunstmatig omlaag brengen met aftrekposten?

Je mag je bruto inkomen verlagen met algemene aftrekposten. Daarnaast mag je ook specifieke aftrekposten voor zzp’ers gebruiken, mits je voldoet aan de voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld door de Belastingdienst worden aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Vaak gelden er ook andere criteria. Als je bruto inkomen op deze manier verlaagd is, betaal je minder belasting. Dit heet je belastbare inkomen. De aftrekposten voor zzp’ers worden ook wel ondernemersaftrek genoemd.

8: Wanneer word je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en of je recht hebt op specifieke aftrekposten. De Ondernemerscheck van de Belastingdienst kan je helpen om een goede inschatting te maken.

9: Wat is de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is een vrijstelling voor zzp’ers die zijn aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je mag dan 14% van je bruto inkomsten uit je werkzaamheden als zzp’er aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Hier zitten verder geen voorwaarden aan. Je hoeft dus niet te voldoen aan het urencriterium. Maak je ook gebruik van ondernemersaftrek? Dan moet je deze aftrekposten eerst van je bruto inkomen uit je onderneming aftrekken, alvorens je de MKB-winstvrijstelling van 14% toepast.

10: Kun je als parttime zzp’er ook gebruikmaken van aftrekposten voor ondernemers?

Je kunt gebruikmaken van aftrekposten voor ondernemers als de Belastingdienst je aanmerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Daarnaast moet je voldoen aan specifieke voorwaarden voor een aftrekpost, zoals het urencriterium of andere specifieke voorwaarden. Als je voldoet aan deze voorwaarden, kun je inderdaad aftrekposten voor ondernemers gebruiken. Als je tevens een inkomen ontvangt uit loondienst waarbij je loonheffingskorting toepast, heeft dat geen invloed.

11: Is er nog iets anders belangrijks dat ik moet weten?

Vanaf het zesde kalenderjaar waarin je bent aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, geldt een aanvullende voorwaarde. Je mag vanaf dit moment alleen aftrekposten gebruiken die verbonden zijn aan dit urencriterium als je verhoudingsgewijs méér werktijd besteedt aan je onderneming dan aan je werkzaamheden in loondienst. Een goede urenregistratie is dus onmisbaar. Was je een van de afgelopen vijf jaren geen ondernemer? Dan hoef je in het betreffende belastingjaar niet aan deze aanvullende voorwaarde te voldoen.

Trouwens, welke verzekeringen heb ik nodig?

Als je voor jezelf begint, ben je niet verzekerd voor belangrijke zaken als arbeidsongeschiktheid of beroepsaansprakelijkheid. Dit geldt alleen voor je werkzaamheden buiten loondienst. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wil liever niet dat je opdrachtgever of een klant je aansprakelijk stelt. Check daarom meteen welke verzekeringen een zzp’er nodig heeft.

En hoe zit het met mijn pensioen?

Last but not least: als je in loondienst werkt, bouw je over de uren die je werkt pensioen op. Over de uren die je als zzp’er werkt ontvang je - zolang je zelf niet in actie komt - geen pensioen. Je kunt er daarom voor kiezen om als zzp’er pensioen op te bouwen. Dit kan soms via het pensioenfonds van je werkgever. In dat geval maak je iedere maand een bedrag over naar het pensioenfonds. Er zijn ook andere manieren om als zzp'er pensioen op te bouwen. Welke keuze je ook maakt voor je pensioen, zorg in ieder geval dat je hier goed over nadenkt. Zo voorkom je onaangename verrassingen als je straks met pensioen gaat.

Let op: Dit is geen advies. Raadpleeg altijd een belastingexpert voor advies over jouw persoonlijke situatie.

Download gratis hoofdstuk: Ondernemen in crisistijd

Hoe ga jij als ondernemer om met de huidige coronacrisis? Femke Hogema geeft tips in haar nieuwe boek 'Ondernemen in crisistijd'. En jij kunt via Knab het tweede hoofdstuk over cashflow gratis downloaden! 

 



Stenfinn Deguelle
Stenfinn heeft dit artikel geschreven voor Knab, de online bank die het anders doet


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers