Zzp’er én in loondienst tegelijk: 11 veelgestelde vragen beantwoord

Ongeveer één op de vijf zzp'ers heeft naast z'n onderneming nog een baan in loondienst. Zeker voor starters kan dit wat fijne extra zekerheid bieden. Maar wat zijn de fiscale gevolgen van dit 'parttime ondernemen'? In dit artikel lees je elf belangrijke zaken waar je op moet letten.
Gepubliceerd
27 december 2023
Laatst geüpdatet
26 juli 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 11 januari 2019
- Laatst geüpdate: 26 juli 2024
- Leestijd: 2 minuten

Ongeveer één op de vijf zzp'ers heeft naast z'n onderneming nog een baan in loondienst. Zeker voor starters kan dit wat fijne extra zekerheid bieden. Maar wat zijn de fiscale gevolgen van dit 'parttime ondernemen'? In dit artikel lees je elf belangrijke zaken waar je op moet letten. 

Zzper werkt op de trap

1. Wanneer kan ik het beste starten als zzp’er?

Veel zzp’ers starten aan het begin van het jaar. Dit is een slimme keuze. Als zzp’er moet je namelijk ieder jaar 1.225 uren aan je bedrijf besteden om aanspraak te maken op belastingvoordelen als de starters- en zelfstandigenaftrek. Als je aan dit zogenoemde urencriterium voldoet, kan dit je jaarlijks een flinke besparing opleveren. Op 1 januari staat de teller voor het urencriterium elk jaar - voor iedereen - weer op nul. Daarom is het soms verstandiger om vroeg in het jaar als zzp’er te beginnen. Zeker als je parttime werkt als zzp’er. Dat maakt het makkelijker om aan het urencriterium te voldoen.

Rekenvoorbeeld: gemiddeld 23,5 uur per week
Om aan het urencriterium van 1.225 uur te voldoen, moet je iedere week gemiddeld 23,5 uur per week werken. Maar je wil ook vakantie. Neem je 25 vakantiedagen, dan betekent dit dat je gemiddeld net iets meer dan 26 uur aan je onderneming moet besteden. 

Benieuwd hoeveel zzp'ers van jouw leeftijd of binnen jouw sector verdienen? We hebben het onderzocht en voor je op een rijtje gezet. 

2. Heb ik toestemming van m'n werkgever nodig?

Ga je naast je huidige baan starten als zzp’er? Dan doe je er goed aan om dit in overleg met je werkgever te doen. Je kunt namelijk te maken krijgen met een concurrentiebeding of relatiebeding. Als je parttime gaat ondernemen, mag je in sommige gevallen niet in dezelfde sector aan de slag of contacten onderhouden met klanten van je werkgever.

Hoe zit het met een verbod op nevenwerkzaamheden?
Soms staat er in je contract opgenomen dat je geen nevenwerkzaamheden mag verrichten. Je kunt met je werkgever bespreken of deze bepaling in je contract er nog wel in moet blijven staan. Vaak staan er strenge algemene regels in je contract, maar blijkt er bij navraag meer mogelijk dan je denkt. Ook als er geen bepaling in je contract staat, is het verstandig om je werkgever in te lichten. Zo voorkom je gedoe achteraf.

3: Welke bedrijfsvorm moet ik kiezen?

De meeste startende zzp’ers kiezen voor de bedrijfsvorm eenmanszaak. Je kunt als zzp’er met een eenmanszaak met een relatief lage winst namelijk profiteren van fiscaal voordeel. Er bestaan overigens ook andere bedrijfsvormen, zoals de bv. De voor- en nadelen van een bedrijfsvorm verschillen. Heb je je keuze gemaakt? Dan kun je je inschrijven bij KVK.

4: Heb ik een zakelijke bankrekening nodig?

Als je parttime als zzp’er werkt terwijl je ook in loondienst bent, verandert een aantal zaken rondom je inkomstenbelasting. Het inkomen dat je van je werkgever op je rekening ontvangt is een netto bedrag. De werkgever trekt de voorheffing op de inkomstenbelasting alvast af van je bruto inkomen. Bij je inkomen als ondernemer zit dat natuurlijk anders.

    • Inkomstenbelasting apartzetten
      De winst die je maakt als zzp’er is een bruto bedrag. Je moet daarover nog tussen de 36,97% en 49,50% (2024) aan inkomstenbelasting betalen.  Een flinke hap dus. Dat kun je beter telkens direct op een aparte rekening zetten wanneer je inkomsten ontvangt. Er is in dit percentage overigens nog geen rekening gehouden met de aftrekposten voor ondernemers

  • Omzetbelasting apartzetten
    De btw die je ontvangt mag je ook niet houden. Deze draag je - meestal per kwartaal -  af aan de Belastingdienst via de omzetbelasting. Met een zakelijke rekening van Knab kun je Btw Sparen. Dat betekent dat je de btw die je per factuur ontvangt steeds automatisch laat overboeken naar een aparte spaarrekening. Zo heb je altijd genoeg opzijgezet wanneer je aan het einde van het kwartaal de btw moet afdragen aan de Belastingdienst.

Een aparte zakelijke rekening helpt je om goed overzicht te houden over je inkomsten en uitgaven als zzp’er. Het is sowieso verstandig om je zakelijke en privéfinanciën te scheiden. Met Knab Zakelijk kun je - zonder extra kosten - een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen. Zo kun je dus lekker potjes maken voor je inkomstenbelasting, btw, maar ook voor een nieuwe auto of workation.

Ontdek de zakelijke rekening

5: Ga ik 'parttime zzp'er' meer belasting betalen?

Je betaalt niet meer belasting omdát je werken in loondienst en werken als zzp'er combineert. Maar het kan natuurlijk goed dat je inkomsten stijgen. Zowel je inkomen uit loondienst als je inkomsten uit je onderneming worden belast in box 1. De Belastingdienst telt beide bruto inkomens bij elkaar op. Als je bruto inkomen stijgt - bijvoorbeeld omdat je zzp’er bent geworden - kan het zijn dat een deel van je inkomen wordt belast in een hogere belastingschijf. Maar dit komt dus simpelweg doordat je meer bent gaan verdienen.

Bekijk ook het artikel over belastingschijven en belastingbox 1, 2 en 3.

6: Heeft loonheffingskorting invloed op mijn inkomsten als zzp’er?

De loonheffingskorting is bedoeld voor mensen die werken in loondienst. Je kunt als werknemer loonheffingskorting laten toepassen op het salaris dat je krijgt van je werkgever. Dit is een voorheffing. De loonheffingskorting wordt definitief vastgesteld tijdens je aangifte inkomstenbelasting. Dit kan vervolgens nog worden gecontroleerd door een belastinginspecteur.

Besef wel dat als je minder inkomsten hebt uit loondienst, de loonheffingskorting ook lager zal uitpakken. Je kunt dus geen loonheffingskorting toepassen op de inkomsten die je ontvangt als zzp’er.

7: Hoe werkt het precies met aftrekposten?

Iedereen mag het bruto inkomen verlagen met een aantal algemene aftrekposten. Maar als zzp'er heb je nog eens recht op een hele hoop specifieke aftrekposten voor zzp’ers, mits je voldoet aan de voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld door de Belastingdienst worden aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Vaak moet je ook voldoen aan het urencriterium.

Als je je bruto inkomen op deze manier verlaagt, betaal je dus minder inkomstenbelasting. Dit heet je belastbare inkomen. De aftrekposten voor zzp’ers worden ook wel ondernemersaftrek genoemd.

Wist je dat je - vanwege al die aftrekposten - als startend ondernemer vaak helemaal geen inkomstenbelasting hoeft te betalen als je winst onder de € 30.000 blijft? Hoe dat precies zit, lees je in ons artikel over de inkomstenbelasting voor zzp'ers

Handig: Met onze tool bereken je eenvoudig hoeveel geld je als zzp'er netto overhoudt van de winst die je maakt.

8: Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en of je recht hebt op specifieke aftrekposten. Het feit of je wel of niet ook nog in loondienst werkt, maakt niet uit. De Ondernemerscheck van de Belastingdienst helpt je om een goede inschatting te maken of de Belastingdienst jou beschouwt als ondernemer.

9: Wat is de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is een vrijstelling voor alle zzp’ers die zijn aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je mag dan 13,31% (2024) van je bruto inkomsten uit je werkzaamheden als zzp’er aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Hier zitten verder geen voorwaarden aan. Je hoeft dus niet te voldoen aan het urencriterium.

Maak je ook gebruik van startersaftrek en/of zelfstandigenaftrek? Dan moet je deze aftrekposten eerst van je winst uit je onderneming aftrekken, voordat je de MKB-winstvrijstelling van 13,31% toepast.

10: Heb ik als 'parttime zzp’er' ook recht op aftrekposten voor ondernemers?

Zeker. Je kunt aftrekposten voor ondernemers gebruiken als de Belastingdienst je aanmerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Daarnaast moet je voldoen aan specifieke voorwaarden per aftrekpost, zoals het urencriterium of andere specifieke voorwaarden. Als je voldoet aan deze voorwaarden, kun je inderdaad aftrekposten voor ondernemers gebruiken. Als je tevens een inkomen ontvangt uit loondienst waarbij je loonheffingskorting toepast, heeft dat geen invloed.

11: Is er nog iets anders belangrijks wat ik moet weten?

Vanaf het zesde kalenderjaar waarin je bent aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, geldt een aanvullende voorwaarde. Je mag vanaf dat moment alleen aftrekposten gebruiken die verbonden zijn aan het urencriterium als je méér werktijd besteedt aan je onderneming dan aan je werkzaamheden in loondienst. Een goede urenregistratie is dus onmisbaar.

Trouwens, welke verzekeringen heb ik nodig?

Als je voor jezelf begint, ben je niet verzekerd van een inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Ook ben je niet verzekerd wanneer je tijdens je werk (letsel)schade veroorzaakt. Dit geldt alleen voor je werkzaamheden buiten loondienst. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan wel stevige (financiële) consequenties hebben. Check daarom meteen welke verzekeringen het vaakst gekozen worden door andere zzp'ers.

En hoe zit het met mijn pensioen?

Last but not least: als je in loondienst werkt, bouw je over de uren die je werkt meestal pensioen op. Over de uren die je als zzp’er werkt ontvang je - zolang je zelf niks regelt - geen pensioen. Je kunt er daarom voor kiezen om als zzp’er pensioen op te bouwen.

Als je naast je ondernemeing nog in loondienst werkt, mag je soms - voor het deel dat je onderneemt - extra inleggen in het pensioenfonds van je werkgever. In dat geval maak je iedere maand een bedrag over naar het pensioenfonds. Maar er zijn genoeg andere manieren om als zzp'er pensioen op te bouwen. Welke keuze je ook maakt voor je pensioen, zorg in ieder geval dat je hier goed over nadenkt. Zo voorkom je onaangename verrassingen als je straks met pensioen gaat.

Let op: Dit is geen advies. Raadpleeg altijd een belastingexpert voor advies over jouw persoonlijke situatie.

Tip: Sinds juni bekeken ruim 4.000 zzp'ers ons webinar over hoe je je pensioen slim kunt regelen. Financieel Expert Oskar Barendse legt op een begrijpelijke manier uit welke (fiscaal aantrekkelijke) opties je hebt. Maar liefst 96% van de kijkers geeft aan iets nieuws geleerd te hebben. 

Kijk pensioenwebinar terug

Als starter zit je goed bij Knab

Ben je al bekend met het starterspakket van Knab? Je betaalt als startende zzp'er de eerste zes maanden slechts € 3,50 per maand voor je zakelijke rekening. Maar ook voor andere producten zit je goed bij Knab. Denk aan een zakelijke verzekering of een online boekhoudprogramma. Daarbovenop profiteer je van nog meer fijne startersvoordelen!

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. 



Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.



Deel via:
Webinar: Handhaving Wet DBA: Dit betekent het voor jou  Aanmelden

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers