Altijd winst dankzij Profit First: Zo werkt de populaire methode

Veel zzp'ers bij Knab passen Profit First toe. Een methode om je financiën in te richten waarbij de focus ligt op winst en salaris in plaats van op omzet en kosten. Via deze methode stel je je winst veilig zodat je eigen inkomen geen restje is waarvan je hoopt dat het aan het einde van de maand over blijft. Lees in dit artikel hoe de methode concreet werkt en hoe Knab je hierbij kan helpen.
Gepubliceerd
18 april 2023
Laatst geüpdatet
9 november 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 18 april 2023
- Laatst geüpdate: 9 november 2024
- Leestijd: 2 minuten

Veel zzp'ers bij Knab passen Profit First toe. Een methode om je financiën in te richten waarbij de focus ligt op winst en salaris in plaats van op omzet en kosten. Via deze methode stel je je winst veilig zodat je eigen inkomen geen restje is waarvan je hoopt dat het aan het einde van de maand over blijft. Lees in dit artikel hoe de methode concreet werkt en hoe Knab je hierbij kan helpen. 

profit-first

Webinar terugkijken

Op 9 april organiseerde Knab een webinar over de Profit First-methode. Femke Hogema (Profit First Professional) laat hierin zien hoe de methode werkt en hoe je 'm eenvoudig toepast. 

Via deze link kun je het webinar terugkijken. Je kunt ook de slides met de presentatie van Femke downloaden

Let op: Aan het begin en richting het einde van het webinar hadden we helaas wat technische problemen. Die worden steeds binnen een minuutje opgelost. 

Wat is de Profit First-methode?

Profit First is een financieel managementsysteem ontwikkeld door de Amerikaan Mike Michalowicz. Hij publiceerde daar in 2014 zijn boek Profit First over. Femke Hogema bracht de methode (en het boek) in 2016 naar Nederland. De methode is in korte tijd wereldwijd razend populair onder ondernemers geworden. Die populariteit bewijst dat je op een eenvoudige manier de winstgevendheid van je bedrijf kunt vergroten.

Profit First keert eigenlijk de traditionele benadering van 'boekhouden' om. De focus ligt niet meer op omzet en kosten, maar op het verdelen - volgens vaste percentages - van je inkomsten over verschillende potjes. Denk aan aparte potjes voor zaken als winst, salaris, belastingen en kosten. 

Het primaire idee is dat de ondernemer winst als een prioriteit beschouwt (vandaar de naam Profit First). Je zorgt er dus voor dat je altijd winst reserveert, ongeacht de omvang van je inkomsten. 

Hoe werkt Profit First concreet?

Het systeem is zo ontworpen dat het voor elke ondernemer eenvoudig is toe te passen. Je hebt - behalve een bankrekening - geen producten of diensten nodig. 

1. Maak verschillende (spaar)rekeningen aan

Een van de kernprincipes van Profit First is dat je meerdere potjes gebruikt waarover je je inkomsten verdeelt. Open in ieder geval aparte spaarrekeningen voor je winst, salaris en belastingen én een aparte betaalrekening voor je kosten. 

Daarnaast kun je ook potjes maken voor je pensioen, voor investeringen en voor een noodfonds; een soort bufferpot voor allerlei onvoorziene uitgaven. Zo creëer je een duidelijk overzicht van je zakelijke financiën. Je geeft geen geld uit aan zaken waar het niet voor bedoeld is.

Tip: Met een Knab-rekening kun je - zonder extra kosten - onbeperkt spaarpotjes en maximaal vijf betaalrekeningen aanmaken. Die kun je allemaal een eigen naam geven. Veel zzp'ers kiezen voor Knab omdat ze zo eenvoudig de Profit First-methode kunnen toepassen.

2. Bepaal per potje een vast percentage

Bepaal zelf welke percentages van je inkomsten je wil toewijzen aan de verschillende categorieën. Wat voor jou de juiste percentages zijn, is afhankelijk van jouw bedrijf en je financiële doelen.

Als voorbeeld staan hieronder percentages die kunnen passen bij een eenmanszaak met een jaaromzet van € 100.000 . 

Profit First-potje Vast percentage
Salaris 43%
Kosten 30%
Belastingen 22%
Winst 5%

Let op: Dit is slechts een voorbeeld. Percentages bepalen, is individueel maatwerk. Je kunt hiervoor ook altijd de hulp inschakelen van een gecertificeerde Profit First Professional.

3. Verdeel je inkomsten

Verdeel op een vast moment - bij voorkeur iedere twee weken - het binnengekomen geld over je verschillende potjes. 

Update november 2024: Binnenkort introduceert Knab de mogelijkheid om een vast percentage van je inkomsten automatisch te verdelen over je verschillende spaarpotjes. 

4. Doe je uitgaven van de kosten-rekening

Het succes van deze methode hangt af van de mate waarin je je eraan houdt. Zorg er dus voor dat je zakelijke uitgaven alleen betaalt met je (betaal)rekening ‘kosten'. Rekening leeg? Snoep dan geen geld af van de andere (spaar)potjes. Dan dus maar een koffietje minder met je opdrachtgever of een keer thuiswerken in plaats van het halve land door rijden.

5. Aanpassen en verbeteren

Deze methode geeft je een heel goed beeld van waar je je geld allemaal aan uitgeeft. Hierdoor kun je voortdurend monitoren, aanpassen en verbeteren. Check dus vooral of de kosten die je maakt wel nodig zijn en schrap onnodige uitgaven. Pas ook de vastgestelde percentages aan als je denkt dat dit nodig is. 

Wat doe je met de winst?

Leuk om je winst apart te zetten, maar je hebt ook al een salarispotje. En als je het niet mag gebruiken voor zakelijke uitgaven; wat doe je er dan wel mee?

Het achterliggende idee van een winstpotje is dat je je winst niet laat verdwijnen in je reguliere bedrijfsuitgaven. Je kunt je winst laten groeien. Dat alleen al heeft psychologisch een positief effect op jou als ondernemer: het gaat aantoonbaar goed met je bedrijf! Uiteraard kun je een deel van de winst ook gebruiken voor zakelijke of privéuitgaven:

  • Beloon jezelf (of anderen) 
    Profit First adviseert je om eens per kwartaal de helft van je winst-potje uit te keren aan jezelf. Hiermee koop je iets moois of maak je een mooie herinnering. Geef de winst niet uit aan de dagelijkse boodschappen. De winstuitkering is een beloning voor jou als belangrijkste werknemer in je bedrijf!

  • Bouw een buffer op 
    Het deel dat je niet aan jezelf uitkeert, dient weer een aantal doelen. Allereerst bouw je een buffer op. Idealiter is je buffer voldoende om drie maanden lang de kosten te kunnen betalen als er geen of onvoldoende omzet binnenkomt door onvoorziene omstandigheden.

  • Doe winstgevende investeringen
    Daarnaast kun je winstgevende investeringen doen. Investeer bijvoorbeeld in nieuwe apparatuur, productontwikkeling of relevante trainingen. Heb je al een groeipotje? Zie de bijdrage uit je winstpotje dan als een extra investering.

  • Bouw (extra) pensioen op
    Als zzp'er moet je je pensioen helemaal zelf regelen. Ook als je al een pensioenpotje voor de methode hebt aangemaakt, kan het zeker geen kwaad om ook een deel van je winst te investeren in je pensioen. Bijvoorbeeld via pensioensparen of pensioenbeleggen. 

  • Los eventuele schulden af
    Heb je een studieschuld, hoge hypotheek of andere schulden? Dan gebruik je je winst eerst om je schulden volledig af te lossen. 99% van je winstpotje gaat naar het aflossen van schulden. 1% keer je uit aan jezelf. Zo wen je vast aan het krijgen van een beloning, hoe klein ook. 

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers

Met Knab Zakelijk heb je een compleet zakelijk bankpakket ontworpen op basis van de behoeften van zzp'ers. Denk aan:

  • Onbeperkt aantal spaarrekeningen en maximaal vijf betaalrekeningen (met betaalpas)
  • Inclusief jaarlijks 500 transacties
  • Eenvoudig en snel te openen via de Knab App
  • Optioneel: Beleggen, zakelijk verzekeren, zakelijk lenen en Knab Boekhoudpakket

Ontdek de zakelijke rekening



Geschreven door:

Casper Zwart

Eindredacteur Knab

Gecheckt door:

Femke Hogema

Profit First Professionals NL



Deel via:

Webinar: Slim je pensioen regelen als zzp'er (2024)  Direct kijken

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers