Belastingen en heffingen eigen huis: waar krijg je mee te maken?

Iets dat je maar beter niet over het hoofd kunt zien als je een huis koopt, zijn alle extra kosten waar je mee te maken krijgt. Want naast je maandelijkse aflossing op de hypotheek, hypotheekrente en premie(s) voor je verzekering(en), krijg je gedurende het jaar ook met diverse belastingen en heffingen te maken. En die kun je flink voelen in je portemonnee. Het is dus belangrijk om deze kosten mee te nemen in het totale kostenplaatje van jouw koopwoning. Met welke belastingen en heffingen eigen huis moet je rekening houden en hoe bereid je je voor op deze kosten?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
13 mei 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 13 mei 2019
- Leestijd: 4 minuten

Iets dat je maar beter niet over het hoofd kunt zien als je een huis koopt, zijn alle extra kosten waar je mee te maken krijgt. Want naast je maandelijkse aflossing op de hypotheek, hypotheekrente en premie(s) voor je verzekering(en), krijg je gedurende het jaar ook met diverse belastingen en heffingen te maken. En die kun je flink voelen in je portemonnee. Het is dus belangrijk om deze kosten mee te nemen in het totale kostenplaatje van jouw koopwoning. Met welke belastingen en heffingen eigen huis moet je rekening houden en hoe bereid je je voor op deze kosten?

Belastingen en heffingen eigen huis

Belastingen en heffingen eigen huis

Om te beginnen zijn er de heffingen en belastingen waarvan de opbrengst naar de gemeente gaat. Die zijn grofweg in te delen in twee types: een algemene belasting en de gemeentelijke heffingen. Daarnaast is er nog een belasting die de Belastingdienst via de inkomstenbelasting van je vraagt: het eigenwoningforfait. Als je alles op een rij zet, ziet dat er als volgt uit:

  • Algemene belasting: de onroerendezaakbelasting (ozb)*
  • Gemeentelijke heffingen: rioolheffing, (reinigings- en) afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting
  • Belastingdienst: eigenwoningforfait*

*Zowel de onroerendezaakbelasting als het eigenwoningforfait zijn gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woning

Onroerendezaakbelasting (ozb)

De ozb, belasting voor eigenwoningbezit, betaal je als woningeigenaar jaarlijks aan de gemeente. De gemeente is verplicht om de opbrengst hiervan te besteden aan voorzieningen waar alle bewoners van de gemeente iets aan hebben. Denk aan sociale en culturele voorzieningen zoals een bibliotheek of een zwembad.

De hoogte van de ozb is afhankelijk van twee factoren: het percentage dat je aan belasting betaald en de WOZ-waarde van je woning. Het percentage dat je aan ozb betaalt verschilt per gemeente. Die mag namelijk zelf beslissen over de hoogte hiervan. De andere factor, de waarde van je woning, wordt bepaald op basis van de WOZ-waarde. Ook deze waarde wordt elk jaar vastgesteld door de gemeente en is een schatting van de marktwaarde. De WOZ-waarde kan dus afwijken van de waarde zoals die wordt vastgesteld door een taxateur. 

Gemeentelijke heffingen

Als huiseigenaar betaal je een aantal gemeentelijke heffingen en belastingen. Zo betaal je rioolheffing aan je gemeente: het recht voor de aansluiting op het riool. Van het geld dat de gemeente via de heffing ontvangt, wordt het onderhoud aan het riool bekostigd. De heffing is een vast bedrag per jaar, per ruimte. Hoe groot die ruimte is maakt voor de hoogte van het heffingsbedrag niet uit.

De afvalstoffenheffing is een heffing voor het ophalen en verwerken van het huisvuil. Hoeveel je precies betaalt hangt af van de omvang van je huishouden. Vaak wordt er onderscheid gemaakt in eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens. Soms is er sprake van een derde groep: tweepersoonshuishoudens. De hoogte van de heffing verschilt per gemeente en gezinssamenstelling. Reken op een heffing tussen de € 200 en € 450 per jaar, afhankelijk van de omvang van je huishouden. Check de website van je gemeente voor het precieze bedrag. 

Dan is er nog de waterschapsbelasting, die je betaalt aan het waterschap van jouw regio. De kosten hiervoor zijn dus ook per gebied verschillend. Binnen de waterschapsbelasting bestaan drie soorten heffingen, waar je afhankelijk van je situatie al dan niet mee te maken krijgt: watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing. Reken in ieder geval op een jaarlijks totaalbedrag van tussen de € 150 en € 300.

Je krijgt jaarlijks een gecombineerde aanslag thuisgestuurd, waarmee je in een keer betaalt voor de onroerendezaakbelasting, de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Waterschapsbelasting betaal je apart.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait betaal je via de inkomstenbelasting aan de Belastingdienst: een vergoeding voor het woongenot in je eigen huis. De Belastingdienst ziet jouw woning namelijk als bron van inkomsten. Je bouwt immers vermogen op, hoeft niet te huren en in theorie zou je (een deel van) de woning kunnen verhuren. Ook het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de woning. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer je betaalt. Met deze tabel op de website van de Belastingdienst bereken je eenvoudig jouw eigenwoningforfait. Meer weten? Lees dan het artikel ‘Eigenwoningforfait: wat is het en hoe bereken je het?

Zorg voor een spaarpotje 

De maandlasten van een koophuis houden dus niet op bij de hypotheeklasten, rente en verzekeringspremies. Hoe speel je nu slim in op de kosten die hier nog bovenop komen, die bovendien elk jaar weer hoger kunnen zijn? Zet alle voor jou geldende heffingen en belastingen op een rij (of maak een inschatting), zodat je weet wat komen gaat. Je betaalt deze lasten vaak jaarlijks. Daarom kan het handig zijn om ze om te rekenen naar maandbedragen, die je elke maand alvast automatisch overboek naar je spaarrekening. Zo weet je zeker dat je de rekeningen die er het komende jaar aankomen kunt betalen!

Klaar om te bieden?

Weet je zeker dat je de woning die je op het oog hebt kunt betalen, nu je alle kosten op een rij hebt gezet? Met dit gratis e-book 'Bieden' sta je sterk tijdens het bieden en onderhandelen. Inclusief handige voorbeeldbrief waarmee jij direct een bod uit kunt brengen! Kione Smits
Dit artikel is geschreven door Kione en wordt je aangeboden door Knab. Het platform waar je online al je financiële zaken kunt regelen; van hypotheek tot aan beleggingen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles wat je wilt weten over bieden op een huis - met voorbeeldbrief!  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek