Vijf tips voor een gezonde work-life balance in 2022

Naast je financiële fitheid, is ook je mentale gezondheid essentieel voor je ondernemerschap. Sta dus af en toe eens stil bij je work-life balance. Is die helemaal zoals je ‘m hebben wil of is die ver te zoeken? Wij vroegen vijf freelancers van The Freelance Qommunity naar hun tips voor een optimale balans, zodat we daar allemaal van kunnen leren.
Gepubliceerd
17 januari 2022
Laatst geüpdatet
25 januari 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 14 januari 2022
- Laatst geüpdate: 25 januari 2022
- Leestijd: 2 minuten

Naast je financiële fitheid, is ook je mentale gezondheid essentieel voor je ondernemerschap. Sta dus af en toe eens stil bij je work-life balance. Is die helemaal zoals je ‘m hebben wil of is die ver te zoeken? Wij vroegen vijf freelancers van The Freelance Qommunity naar hun tips voor een optimale balans, zodat we daar allemaal van kunnen leren.

Jorit Hajema op Qommunity-event

Tip 1: Geniet van quality time door goed te communiceren

Freelance videomaker, fanatiek basketballer én fulltime vader Matthijs van den Beukel houdt meerdere ballen in de lucht dankzij heldere communicatie: “Zowel je gezin als je werk zijn beide in staat om onbewust al je tijd en energie naar zich toe te trekken. In mijn geval is mijn sport, basketbal, daarbij nog een derde tijd magneet. Dus daar moet je bewust balans in brengen.

Zorg dat het duidelijk is voor jezelf, je partner en kids wanneer je werkt en wanneer je playtime hebt. In mijn geval is dat een uurtje Minecraften met m'n zoontje of zwemles met m'n dochtertje. Ook als één van de magneten harder begint te trekken geldt: goed blijven communiceren, bewust je tijd indelen en balans blijven zoeken. En dat is in praktijk makkelijker gezegd dan gedaan,want zowel gezin, werk als hobby's hebben nogal last van entropie.”

Tip 2: Werk remote vanuit een co-work plek en niet vanuit je bed

Werken waar je maar wil is ultimate free(lance)dom! Vanuit Costa Rica deelt freelance webdesigner en digital nomad Margot haar ultieme tips voor een goede balans als je op afstand werkt: “Werk op een co-work plek en niet vanuit je bed. Zo heb je toch nog dat office-gevoel.

Verder vind ik het fijn om te werken wanneer mijn klanten wakker zijn maar stiekem kan ik ook in alle rust doorwerken als zij slapen. Ontdek wat hierin het fijnst voor jou werkt. Tot slot vind ik het essentieel om een to-do-lijst per week te maken en ervoor te zorgen dat het een ta-da-lijst wordt."

Tip 3: De wind laat zich niet plannen, maar de rest in het leven wel

Iemand die streeft naar de perfecte work-life balance is freelance designer en communicatie-expert Amke Euwes. Zij combineert haar passie voor kitesurfen en werk als freelancer op een vooruitstrevende manier. Niet leven om te werken of werken om te leven, maar simpelweg gewoon het beste van beide.

Amke legt uit: “Kitesurfen is zowel letterlijk als figuurlijk lekker uitwaaien. En - naar mijn mening -kan het nooit te hard waaien! Om vaker mijn passie te kunnen beoefenen, ambieer ik meer vrijheid dan een baan bij een bedrijf mij kan geven. Toen ik nog in loondienst werkte, vond ik het vervelend dat kitesurfen grotendeels gebonden was aan de weekenden. Dat moest anders. Daarmee is mijn filosofie geboren: de wind laat zich niet plannen, maar de rest in het leven wel.

Ik kies ervoor om mijn ideale leven te leiden waarbij ik kan kitesurfen waar ik wil en wanneer het waait. Werk ik minder? Nee, absoluut niet. Ik hou van het werk dat ik doe en ik hou ervan om hard te werken. Dat betekent dat ik mijn kans grijp door op windstille dagen of als het donker is te werken. Kortom, ik klap mijn laptop open binnen en buiten kantoortijden, in de weekenden en in de avonden om te werken.

Planning = key! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geeft goed plannen vrijheid. Door mijn werkdagen tot in detail te plannen, weet ik precies wat en hoeveel werk ik ga verzetten die dag en week. Mocht het onverhoopt toch gaan waaien, kan ik die werkmomenten verschuiven en opnieuw inplannen. Op die manier hou ik grip op mijn werkzaamheden, weet ik precies waarvoor ik werk, blijf ik gemotiveerd, bewaar ik de rust in mijn hoofd én kan ik de verwachtingen van mijn klanten goed managen. Ook kan ik met een gerust hart en full focus het water op om te genieten van het moment.

Heb je moeite met plannen? Lees het boek GRIP van Rick Pastoor waarin de kracht van het plannen wordt uitgelegd. Het boek staat boordevol praktische tips waarbij iedereen een plankoning(in) gaat worden. Minder het gevoel dat je ‘het druk hebt’ en uiteindelijk toch al het werk verzetten: dat wil toch iedereen?”

Tip 4: Zorg voor regelmaat in je salaris

Wil je meer rust en overzicht in je financiën? Freelance copywriter en communicatieadviseur Jorit Hajema tipt het uitkeren van een vast en realistisch salaris per maand, ongeacht hoeveel je die maand factureert: “Dankzij een vast salaris voorkom je dat je aan het einde van de maand domme uitgaven gaat doen en zo houd je je financiën onder controle.

Verdien je in een maand meer dan dit salaris, inclusief de bijbehorende inkomstenbelasting die je moet betalen? Zet dat geld dan lekker apart op een zakelijke (spaar)rekening. Op die manier bouw je een buffer voor een slechte maand waarin je ook gewoon salaris wil. En is je buffer groot genoeg? Verwen jezelf dan met vakantiegeld of een eindejaarsbonus.”

Tip 5: Luister naar je lichaam

De balans tussen je fysieke en mentale gezondheid blijft een uitdaging beaamt freelance event producer en creative Arysha Lemmers. “Als ik vorig jaar iets heb geleerd, is het dat het hebben en behouden van een goede work-life balance een never ending flow is.

Mijn tips? Doe het rustig aan, voordat je het echt nodig hebt. Je lichaam geeft vaak genoeg signalen, dus negeer die niet en probeer zo min mogelijk over je grenzen te gaan. Sporten helpt echt om je gedachten op pauze te zetten. Een spinningles is voor mij echt de ultieme escape. Maar ook gesprekken met de juiste (spirituele) coach brengen verlichting. En als laatste: een heerlijke yin of hatha yoga les werkt ook echt geweldig. Zo ga ik in 2022 voor meer rust en balans in m’n lichaam en hoofd. Namaste!”

Overzicht van je financiën

Ben je ook op zoek naar rust wat betreft je geldzaken? Met Knab Zakelijk heb je een complete zakelijke rekening in je broekzak. Je regelt alles online of via de Knab App zonder gedoe. Handig voor je overzicht: Je opent in een handomdraai onbeperkt extra spaarrekeningen, zonder extra kosten. The Freelance Qommunity
Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. Wij geloven dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life hoort. The Freelance Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en die vette nieuwe klus. Zo maken we van freelancen het leukste beroep van de wereld!Deel via:

Het gezelligste freelance-netwerk van Nederland  Sluit aan bij Qommunity!

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers