Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf een te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen van een eigen foodtruck.
Gepubliceerd
31 december 2023
Laatst geüpdatet
29 mei 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 14 augustus 2019
- Laatst geüpdate: 29 mei 2024
- Leestijd: 4 minuten

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf een te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen van een eigen foodtruck.

Foodtruck-1

Wat is een foodtruck?

Een foodtruck is letterlijk een eettentje op wielen. Je kunt er van alles in verkopen: van burgers tot Asian street food. Foodtrucks zijn vaak te vinden op festivals, maar je kunt ze ook inhuren voor je eigen feestje.

Waar komt de foodtruck vandaan?

Wie dacht dat een foodtruck iets nieuws is, heeft het mis. Al sinds de zeventiende eeuw wordt eten en drinken verkocht via rondrijdende karretjes. Het concept van de ‘hippe’ foodtrucks die we nu kennen, is komen overwaaien uit Amerika.

Zorg voor een goed business plan

Om erachter te komen of je ideeën realistisch zijn, kun je het beste een business plan opstellen. Een onderdeel hiervan is het financieel plan. Hierin beschrijf je onder andere de kosten en verwachte omzet. Aan de hand hiervan kun je bijvoorbeeld bepalen of je beter een foodtruck kunt kopen of huren.

Een foodtruck kopen

De prijzen van een foodtruck lopen nogal uiteen. Je hebt al een nieuwe, basic foodtruck voor € 5.000. Wil je er een kopen met alles erop en eraan? Dan betaal je soms wel € 100.000. Er zijn ook genoeg tweedehands foodtrucks te koop. Deze kun je – eventueel – zelf nog opknappen.

De kosten van een foodtruck

Naast de aanschaf van een foodtruck, zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden:

 • vergunningen;
 • verzekeringen;
 • onderhoud;
 • brandstof;
 • water en elektriciteit;
 • (extra) keukengerei.

Een foodtruck huren

Wil je geen foodtruck kopen? Dan kun je er natuurlijk ook een huren. Bereken in je financieel plan wat voor jou de voordeligste optie is, want huren kost je al snel € 300 per dag. Dat is exclusief bijkomende kosten, zoals:

 • btw;
 • benzinekosten;
 • schoonmaakkosten;
 • (extra) keukengerei;
 • verzekeringen.

Zorg voor de juiste vergunningen

Welke vergunningen je nodig hebt, kan per gemeente verschillen. Verdiep je hier dus goed in. Voorbeelden van zo’n vergunning zijn:

 • Standplaatsvergunning – Wanneer je producten verkoopt vanuit een kraam of wagen, heb je een standplaatsvergunning nodig. Deze kost gemiddeld € 28 en is maximaal vijf jaar geldig. Houd er rekening mee dat je tot wel acht weken op je vergunning moet wachten. Vraag deze dus op tijd aan.
 • Evenementenvergunning – Als je wordt ingehuurd op een festival, hoef jij natuurlijk geen evenementenvergunning te regelen. Wanneer je zelf een foodtruckfestival organiseert moet dit wel. Informeer bij de desbetreffende gemeente naar de regels en voorwaarden.

Verkoop van alcohol

Je kunt niet zomaar alcohol verkopen in je foodtruck. Hier zitten verschillende regels aan verbonden:

 • Je mag uiteraard geen alcohol schenken aan jongeren onder achttien. Ook moet er iemand van minimaal 21 jaar aanwezig zijn, als je personeel van zestien en zeventien in dienst hebt.
 • In de drank- en horecawet staat dat je aan de eis Sociale Hygiëne moet voldoen. Ben je eigenaar of leidinggevende bij een horecaonderneming, dan moet je je SVH-diploma halen. Tijdens de cursus Sociale Hygiëne leer je omgaan met lastige situaties, zoals beschonken klanten bedienen.

Regels rondom hygiëne en voedselveiligheid

Als je met eten en drinken werkt, heb je te maken met hygiëne en voedselveiligheid. Voor een foodtruck geldt de Hygiënecode voor de horeca. Als je volgens de Hygiënecode werkt, voldoe je aan de HACCP-eisen (de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid).

Deze instanties houden toezicht

Om ervoor te zorgen dat regels worden nageleefd, zijn er verschillende instanties die toezicht houden:

 • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit – Wanneer je een foodtruck begint, moet je rekening houden met de regels voor het veilig verhandelen, bereiden en verwerken van voedsel. De NVWA houdt hier toezicht op, maar voorziet je niet van advies. Je moet je als ondernemer zelf verdiepen in de geldende regelgeving.
 • Buma/Stemra – Wil je (achtergrond)muziek afspelen in je foodtruck? Dan moet je hiervoor betalen. Er is bewezen dat muziek een positief effect heeft op personeel en klanten, waardoor het de omzet verhoogt. Je krijgt hierdoor te maken met Buma/Stemra. Wat de kosten precies zijn, hangt o.a. af van de grootte van je foodtruck. Foodtruck beginnen?

Open een zakelijke rekening

Zorg ervoor dat je je privé- en zakelijke financiën gescheiden houdt. Bij Knab open je online eenvoudig een zakelijke rekening. Ben je een starter? Dan betaal je de eerste zes maanden slechts € 3,50 per maand (in plaats van € 7). Als zakelijke klant van Knab kun je ook een mobiel pinapparaat met korting bestellen. Ideaal voor in je foodtruck!

Starterscombi: het eerste jaar € 42 korting
Ga je meteen goed van start en kies je voor een zakelijke rekening mét boekhoudpakket? Op deze starterscombi krijg je het eerste jaar maar liefst € 42 korting. Mooi meegenomen! 

Ook je andere geldzaken goed regelen?

Als startend zzp'er komt er veel op je af. Zeker op het gebied van financiën. Het internet staat vol met uitgebreide informatie en goedbedoelde adviezen, maar soms wil je gewoon even kort de belangrijkste informatie hebben. In onze Startersgids voor zzp'ers vind je alles wat je als startend zzp'er moet weten over je geldzaken.

Download de StartersgidsLindy Bekking
Lindy werkt als Content Marketeer bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.Deel via:

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers! Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers