Onderzoek: Starter loopt geld mis door gebrekkige kennis aftrekposten

Zeven op de tien startende zzp'ers die dit jaar zelf hun aangifte inkomstenbelasting doen, weten niet goed hoe fiscale aftrekposten werken. Vooral het gebrek aan kennis over de investeringsaftrek (KIA) zorgt ervoor dat veel ondernemers meer belasting betalen dan nodig. Ook weten veel starters niet dat ze hun pensioeninleg en AOV-premie mogen aftrekken van hun belastbaar inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 zzp'ers.
Gepubliceerd
18 maart 2024
Laatst geüpdatet
19 maart 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 12 maart 2024
- Laatst geüpdate: 19 maart 2024
- Leestijd: 3 minuten

Zeven op de tien startende zzp'ers die dit jaar zelf hun aangifte inkomstenbelasting doen, weten niet goed hoe fiscale aftrekposten werken. Vooral het gebrek aan kennis over de investeringsaftrek (KIA) zorgt ervoor dat veel ondernemers meer belasting betalen dan nodig. Ook weten veel starters niet dat ze hun pensioeninleg en AOV-premie mogen aftrekken van hun belastbaar inkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 zzp'ers.

AdobeStock_402862983

Vooral startende ondernemer doet aangifte vaak zelf

46% van alle startende zzp'ers doet dit jaar zelf de aangifte inkomstenbelasting. Dat percentage neemt af naarmate de ervaring toeneemt. Ervaren zzp'ers laten het vaker over aan een boekhouder. Maar juist die startende zzp'er zegt weinig kennis te hebben van aftrekposten. Van alle starters die zelf aangifte doen, geven zeven op de tien aan het principe 'aftrekposten' niet goed te kennen. Bij de ervaren zzp'ers gaat dat om 'slechts' drie op de tien. 

Hoe goed weet je hoe aftrekposten - in het algemeen - werken?
  Starter (< 3 jaar zzp'er) Ervaren (> 3 jaar zzp'er)
Heel slecht 21% 6%
Slecht 23% 9%
Neutraal 26% 18%
Goed 19% 32%
Heel goed 11% 35%

In onderstaande tabel lees je hoe het zit met de kennis per specifieke aftrekpost. Het gaat weer om zzp'ers die zelf hun aangifte inkomstenbelasting doen.

Kent aftrekpost niet goed
Aftrekpost Starter (< 3 jaar zzp'er) Ervaren (> 3 jaar zzp'er)
Energieinvesteringsaftrek (EIA) 83% 55%
Meewerkaftrek 80% 54%
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) 68% 38%
Zakelijke autokosten 60% 16%
MKB-winstvrijstelling 59% 27%
Zakelijke reis- en verblijfkosten 59% 21%
Overige zakelijke kosten 57% 24%
Zelfstandigenaftrek 44% 12%
Startersaftrek 39% 11%

Ruim € 500 belastingvoordeel dankzij KIA

Vooral het gebrek aan kennis over de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kost veel zzp'ers geld. Uit het onderzoek blijkt dat één op de vijf startende zzp'ers recht heeft op deze aantrekkelijke aftrekpost, zonder dat ze het zelf weten. Het gaat om zzp'ers die zelf aangifte doen; zij laten zo dus honderden euro's liggen.

Belastingvoordeel dankzij laptop, gereedschap en zakelijke auto
Met de KIA kunnen ondernemers een deel van het aankoopbedrag van hun zakelijke investeringen - zoals een laptop, gereedschap of zakelijke auto - aftrekken van hun winst. Het totaalbedrag aan investeringen in 2023 moet boven de € 2.600 liggen en alleen aankopen van minimaal € 450 tellen mee.

Oskar Barendse (Financieel Expert) laat zien dat dit voordeel behoorlijk kan oplopen: "De starters uit ons onderzoek die in aanmerking komen voor de KIA, investeerden afgelopen jaar gemiddeld zo'n € 4.000 in bedrijfsmiddelen. Daarvan mag je maar liefst 28% aftrekken van je winst. Dat is € 1.120. Valt je belastbaar inkomen in de hoogste belastingschaal? Dan levert dit je € 554,40 belastingvoordeel op. Dat voordeel is uiteraard nog groter als je meer hebt geïnvesteerd." 

Premie AOV en pensioen ook aftrekbaar

Naast de hierboven genoemde aftrekposten, kunnen ondernemers ook belastingvoordeel halen uit hun pensioeninleg en AOV-premie. De bedragen die je hiervoor inlegt, mag je namelijk ook aftrekken van je belastbaar inkomen. De helft van alle starters - die zelf hun aangifte doen - zet periodiek geld opzij voor hun AOV en/of pensioen. Van die groep weet 30% niet dat je deze bedragen mag aftrekken. Onder ervaren zzp'ers ligt dat percentage veel lager (7%). 

"Net als bij de KIA moet je al deze kosten zelf aftrekken. Het aangifteprogramma van de Belastingdienst vult dit soort gegevens niet voor jou in. Het is dus enorm belangrijk om je administratie op orde te houden, alle kosten te verzamelen en je goed te verdiepen in alle aftrekposten waar je mogelijk recht op hebt", aldus Oskar. 

Willekeurig afschrijven bij velen onbekend

Tot slot: 64% van alle startende zzp'ers die in 2023 meer dan € 450 hebben geïnvesteerd, weet niet wat 'willekeurig afschrijven' inhoudt. Kortgezegd zorgt deze uitzonderingsregel ervoor dat je ook grote bedragen in één keer mag afschrijven, in plaats van dat je dit over meerdere jaren moet spreiden. Dit is geen aftrekpost, maar door willekeurig af te schrijven, kun je er wel voor zorgen dat je nu minder belasting hoeft te betalen. 

Lees meer over zakelijke kosten afschrijven.

Webinar: Haal het maximale uit je aangifte inkomstenbelasting (zzp)

Zeker weten dat je niks liggen? Op 18 maart gaf Oskar Barendse (Financieel Expert) een gratis webinar waarin hij stap voor stap de aangifte inkomstenbelasting met je doorloopt. Hierin laat hij onder andere zien hoe je als startende zzp'er - dankzij aftrekposten - geen inkomstenbelasting hoeft te betalen tot een winst van ruim € 34.000.

Direct (terug)kijken
Ruim 2.000 ondernemers volgdenhet webinar live. Van hen zei 95% iets nieuws geleerd te hebben.Geschreven door:

Casper Zwart

Onderzoeker

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel ExpertDeel via:

Knab Boekhoudpakket: probeer nu gratis!  Check het pakket

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers