De kracht van het Enneagram voor zzp'ers

Als zzp'er is zelfkennis een van de meest waardevolle hulpmiddelen die je kunt hebben. Het Enneagram - een eeuwenoud persoonlijkheidsmodel - biedt een diepgaand begrip van jezelf en anderen. In dit artikel leer je wat het Enneagram is, lees je over de negen persoonlijkheidstypen en ontdek je hoe deze kennis je kan helpen bij het onderhandelen over je uurtarief.
Gepubliceerd
10 april 2024
Laatst geüpdatet
10 april 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 10 april 2024
- Laatst geüpdate: 10 april 2024
- Leestijd: 4 minuten

Als zzp'er is zelfkennis een van de meest waardevolle hulpmiddelen die je kunt hebben. Het Enneagram - een eeuwenoud persoonlijkheidsmodel - biedt een diepgaand begrip van jezelf en anderen. In dit artikel leer je wat het Enneagram is, lees je over de negen persoonlijkheidstypen en ontdek je hoe deze kennis je kan helpen bij het onderhandelen over je uurtarief.

vrouw met koffie herkent zich in enneagram

Wat is het Enneagram?

Het Enneagram beschrijft negen verschillende persoonlijkheidstypen, elk met hun eigen unieke wereldbeeld, motivaties en gedragspatronen. Deze typen worden weergegeven op een cirkel, waarbij elk type verbonden is met andere types door lijnen die verschillende relaties en interacties symboliseren.

Innerlijke motivaties 
Het Enneagram richt zich vooral op de innerlijke motivaties die ons gedrag sturen. Dit zijn vaak diepgewortelde overtuigingen en angsten die van invloed zijn op hoe we reageren op de wereld om ons heen.

Gedragspatronen 
Elk persoonlijkheidstype heeft specifieke gedragspatronen die kenmerkend zijn voor dat type. Dit kan variëren van emotionele reacties tot coping-mechanismen en communicatiestijlen.

Groei en stress 
Het Enneagram beschrijft ook hoe individuen reageren in tijden van groei en stress. In periodes van groei kunnen mensen hun positieve eigenschappen versterken, terwijl ze in stressvolle situaties vaak terugvallen op negatieve aspecten van hun persoonlijkheid.

De negen Enneagramtypen

De negen punten op de cirkel vertegenwoordigen elk een uniek persoonlijkheidstype binnen het Enneagram. 

Type Naam Beschrijving
1 De Perfectionist Gedreven door een verlangen naar perfectie en verbetering, streven perfectionisten naar hoge standaarden en zelfdiscipline.
2 De Helper Helpers zijn zorgzaam, attent en streven naar erkenning en waardering door anderen te helpen.
3 De Presteerder Presteerders zijn ambitieus, zelfverzekerd en streven naar succes en erkenning in hun professionele en persoonlijke leven.
4 De Individualist Individualisten zijn creatief, expressief en streven naar zelfexpressie en authenticiteit.
5 De Waarnemer Waarnemers zijn analytisch, nieuwsgierig en streven naar kennis en begrip van de wereld om hen heen.
6 De Loyalist Loyalisten zijn betrouwbaar, loyaal en streven naar veiligheid en zekerheid door zich te verbinden met anderen.
7 De Enthousiasteling Enthousiastelingen zijn optimistisch, avontuurlijk en streven naar plezier en nieuwe ervaringen.
8 De Baas Bazen zijn gericht op rechtvaardigheid. Ze zijn direct en houden geen rekening met hoe ze overkomen op anderen.
9 De Vredestichter Vredestichters zijn vredelievend, empathisch en streven naar innerlijke rust en harmonie.

Centra van Lichaam, Hart en Hoofd

Naast de negen enneagramtypen zijn er drie centrale punten in het midden van de cirkel, die de centra van Lichaam, Hart en Hoofd vertegenwoordigen.

Lichaamcentrum: Dit centrum omvat de typen 8, 9 en 1. Deze typen zijn vaak meer verbonden met fysieke sensaties en acties. Hun gedrag wordt vaak gestuurd door instincten en verlangens.

Hartcentrum: Het hartcentrum omvat de typen 2, 3 en 4. Deze typen zijn gevoeliger voor emoties en relaties. Hun gedrag wordt vaak beïnvloed door verlangens naar liefde, erkenning en verbondenheid.

Hoofdcentrum: Het hoofdcentrum omvat de typen 5, 6 en 7. Deze typen zijn meer gericht op gedachten, ideeën en strategieën. Hun gedrag wordt vaak beïnvloed door zorgen, angsten en verlangens naar veiligheid.

Betekenis van de verbindingslijnenshutterstock_230407780

De verbindingslijnen tussen de punten op de cirkel hebben een essentiële rol. Deze lijnen vertegenwoordigen de complexe relaties tussen de verschillende persoonlijkheidstypen. Ze laten zien hoe individuen reageren op verschillende situaties.

Lijn van Integratie (Groei)
: Elke persoonlijkheid heeft een lijn die naar een ander punt op de cirkel wijst, dat bekend staat als het integratietype. In tijden van groei en ontwikkeling neigen individuen naar de positieve eigenschappen van hun integratietype. 

Lijn van Stress (Ontwikkeling onder druk): Tegenover het integratietype ligt het stresspunt. Hier neigen individuen naartoe in tijden van stress en spanning. In deze situaties vertonen mensen vaak de minder gunstige eigenschappen van hun stresspunt, wat kan leiden tot negatieve emoties, onzekerheid en problemen.

Bijvoorbeeld

Laten we bijvoorbeeld kijken naar Type 1 - De Perfectionist en hoe de verbindingslijnen van invloed zijn op dit type:

Lijn van Integratie: Voor Type 1 wijst de lijn van integratie naar Type 7 - De Enthousiasteling. Dit betekent dat wanneer een Type 1 groeit en zich ontwikkelt, hij of zij positieve eigenschappen kan aannemen van Type 7, zoals optimisme, flexibiliteit en creativiteit.

Lijn van Stress: Aan de andere kant van de cirkel, tegenover Type 7, ligt Type 4 - De Individualist. In tijden van stress kan een Type 1 de minder gunstige eigenschappen van Type 4 vertonen, zoals pessimisme, somberheid en een neiging tot overanalyseren.

Hoe kan het Enneagram helpen bij het onderhandelen over je uurtarief?

Wanneer je je eigen persoonlijkheidstype goed kent, heb je al een belangrijk wapen in handen. Tijdens onderhandelingen ben je helemaal in het voordeel als je het type van degene waarmee je onderhandelt kunt inschatten. Zo kun je effectiever communiceren en beter inspelen op de behoeften en verwachtingen van potentiële klanten en opdrachtgevers.

  • Als je bijvoorbeeld een Type 3 (De Presteerder) bent, kun je jezelf positioneren als iemand die succes en resultaten levert, waardoor je klanten kunt aantrekken die op zoek zijn naar expertise en prestaties.

  • Schat je je opdrachtgever in als een Type 9 - (De Vredestichter), dan kun je benadrukken dat je iemand bent die harmonie en samenwerking bevordert. Het zal diegene aanspreken omdat hij of zij hetzelfde - bewust of onbewust - doet.

Door het Enneagram te gebruiken als een lens om naar jezelf en anderen te kijken, kun je jezelf beter positioneren op de markt, effectiever communiceren en uiteindelijk succesvoller onderhandelen over je uurtarief.

Uurtarieven van de 50 populairste zzp-beroepen in 2024

Om zzp’ers een nog gedetailleerder beeld te geven, ontwierpen we het exclusieve Zzp Uurtarievenboekje 2024. Hierin vind je alle relevante cijfers van de vijftig populairste zzp-beroepen (die met uurtarieven werken). Dat gaat van consultants tot copywriters, van klussers tot koks en project managers tot psychologen. 80% van de ruim 10.000 uurtarieven die we ontvingen, valt onder één van deze vijftig beroepen.

Je kunt het boekje met alle uurtarieven gratis downloaden. Knab-klanten ontvangen het boekje vanaf nu om het jaar automatisch op hun digitale deurmat.

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb. Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen.Geschreven door:

Casper Zwart

Eindredacteur Knab

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel Expert bij KnabDeel via:

Webinar: Slim je pensioen regelen als zzp'er (21 mei)  Gratis inschrijven

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers