Onderzoek: Zzp’er wil dat regering afbouw zelfstandigenaftrek opschort

Zzp’ers zijn niet te spreken over het nieuws van de Algemene Rekenkamer dat de Belastingdienst nog steeds nauwelijks optreedt tegen schijnzelfstandigheid. Zeven op de tien zzp’ers willen dat de regering de afbouw van de zelfstandigenaftrek opschort zolang de Belastingdienst bestaande wetgeving (Wet DBA) niet handhaaft. Dat blijkt uit een peiling van Knab onder ruim 500 zzp’ers die bewust voor het ondernemerschap hebben gekozen.
Gepubliceerd
31 december 2023
Laatst geüpdatet
31 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 12 april 2022
- Laatst geüpdate: 31 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Zzp’ers zijn niet te spreken over het nieuws van de Algemene Rekenkamer dat de Belastingdienst nog steeds nauwelijks optreedt tegen schijnzelfstandigheid. Zeven op de tien zzp’ers willen dat de regering de afbouw van de zelfstandigenaftrek opschort zolang de Belastingdienst bestaande wetgeving (Wet DBA) niet handhaaft.

Dat blijkt uit een peiling van Knab onder ruim 500 zzp’ers die bewust voor het ondernemerschap hebben gekozen.

zzp'er wil dat overheid zelfstandigenaftrek opschort

Overheid klungelt

De overheid klungelt al jaren met de aanpak van schijnzelfstandigheid. In 2016 werd de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) afgeschaft. Met zo'n verklaring van de Belastingdienst toonde je aan je opdrachtgever dat er geen sprake was van een vast dienstverband. Toch werkte dit systeem schijnconstructie in de hand, waardoor de overheid het verving door de Wet DBA. Die wet stuitte direct op veel verzet en is bovendien tot op de dag van vandaag onduidelijk. De wet geldt nog steeds, maar wordt niet gehandhaafd tenzij er sprake is van kwade opzet. 

Bewuste zzp'er de dupe

De regering komt steeds met algemene wet- en regelgeving waar álle zzp’ers last van hebben, terwijl het probleem niet wordt opgelost. 72 procent van de ondervraagde - bewuste - zzp’ers voelt zich de dupe van de huidige regelgeving om schijnzelfstandigheid aan te pakken.

Een voorbeeld van zo'n algemene maatregel is de extra snelle afbouw van de - voor zzp'ers voordelige - zelfstandigenaftrek per 2023. Op zich begrijpelijk omdat schijnzelfstandigen onterecht een dubbele greep uit de schatkist doen. Ten eerste omdat werkgevers geen inkomstenbelasting voor ze afdragen en ten tweede omdat ze zelf wél die zelfstandigenaftrek ontvangen.

Eerst handhaven

Maar hiermee dweilt de regering met de kraan open. Doordat ze de bestaande Wet DBA niet handhaven, verzuimen ze het probleem aan te pakken. Tegelijkertijd treffen ze - via de zelfstandigenaftrek - aan de achterkant wél maatregelen om de financiële gevolgen voor henzelf te beperken.

Voor de bewuste zzp’er een hard gelag. De huidige wetgeving is verre van ideaal, maar er moet iets gebeuren om het probleem van schijnzelfstandigheid aan te pakken. Zolang dat niet gebeurt, wil 70 procent dat de verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek wordt opgeschort.

Maatwerk op basis van uurtarief

Sinds deze maand hebben zzp’ers met Cristel van de Ven een vertegenwoordiger in de Sociaal Economische Raad (SER). De zzp’ers uit de peiling hebben één duidelijke wens: zorg voor maatwerk in de regelgeving. Bijvoorbeeld door onderscheid te maken op basis van uurtarief. Die grens moet wat hen betreft op € 55 per uur liggen. Val zzp’ers met een uurtarief van meer dan € 55 niet lastig met allerlei wet- en regelgeving die hen beperken in het ondernemerschap. Controleer daarentegen bij zzp’ers met een lager tarief streng op schijnzelfstandigheid.

Dé bank voor zzp'ers

Zzp’ers bankieren bij Knab! Je regelt al je geldzaken gemakkelijk via onze website of de Knab App. En kom je er niet uit? Onze fijne servicemedewerkers staan elke dag van 8.00 tot 20.00 uur voor je klaar. Onzezakelijke rekeningkost slechts € 7 per maand. Ben je een starter? Dan betaal je de eerste zes maanden maar € 3,50 per maand! Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

Inspirerende verhalen van ondernemende Nederlanders  Bekijk alle interviews

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers