Omgaan met schommelingen op de beurs: 5 tips

Als het onrustig is op de beurzen wisselen dalingen en stijgingen elkaar in snel tempo af. Maar ook in uitdagende economische omstandigheden gooien de beleggingsexperts van Knab hun kennis en ervaring in de strijd om zo goed mogelijk voor jou te beleggen. Met deze vijf tips help je ze om voor jou het beste resultaat te behalen.
Gepubliceerd
23 maart 2023
Laatst geüpdatet
17 april 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 22 maart 2023
- Laatst geüpdate: 17 april 2024
- Leestijd: 2 minuten

Als het onrustig is op de beurzen wisselen dalingen en stijgingen elkaar in snel tempo af. Maar ook in uitdagende economische omstandigheden gooien de beleggingsexperts van Knab hun kennis en ervaring in de strijd om zo goed mogelijk voor jou te beleggen. Met deze vijf tips help je ze om voor jou het beste resultaat te behalen.

shutterstock_2107230869 (1)-1

1. Blijf kalm en vertrouw op onze experts

Eén ding staat vast: iedere belegger krijgt op een gegeven moment te maken met mindere momenten. Dalende beurzen, stijgende rentes en naderende recessies: ze kunnen je ongerust maken en je doen afvragen of beleggen überhaupt wel een goed idee was. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt als je je geld minder waard ziet worden, maar het moet geen reden zijn om in een opwelling je strategie aan te passen. Succesvolle en ervaren beleggers blijven rustig als het even tegenzit.

Beleggingsexpert Willem van der Scheer vult aan: “Het voordeel van beleggen bij Knab is dat je het beleggen overlaat aan onze beleggingsexperts. Dit zijn doorgewinterde professionals die de korte termijn goed in de gaten houden en weloverwogen keuzes maken voor de lange termijn. Je mag erop vertrouwen dat wij als vermogensbeheerder handelen in jouw belang, zodat je niet zelf dagelijks bezig hoeft te zijn met je beleggingen.”

2. Hou je vizier op de lange termijn

Grote Hollywoodfilms als The Big Short en The Wolf of Wall Street schetsen een romantisch beeld van beleggers als gehaaide ‘traders’ die in één klap rijk worden door een succesvolle transactie. Ook de recente populariteit van cryptocurrencies en meme-stocks, dragen bij aan het idee dat beleggen kan zorgen voor snelle winst. Het zijn verhalen en ideeën die tot de verbeelding spreken, maar ze geven een vertekend beeld van wat beleggen werkelijk inhoudt.

Traden en beleggen zijn totaal verschillende dingen. Bij het eerste neem je grote risico’s voor winst op de korte termijn. Daar komt behendigheid, maar vooral een hoop geluk bij kijken. “Dat is niet de strategie die we bij Knab hanteren voor onze klanten”, zegt Willem. “Onze strategie is gebaseerd op het nemen van verantwoorde risico’s die juist op de lange termijn zorgen voor rendement. Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar uitgebreide datamodellen – en jarenlange ervaring van onze experts – tonen aan dat dit de beste manier is om je geld op een verstandige manier te laten groeien.”

3. Ga niet zelf tussentijds handelen

Beurzen bewegen nu eenmaal op en neer. Het is daarom verleidelijk om te zoeken naar het juiste instapmoment. Het lijkt simpel: kopen als de beurzen laag staan en verkopen als de top is bereikt. Maar de beurs laat zich niet voorspellen, weet Willem. “Als je tussentijds in- en uitstapt, zeg je je langetermijnstrategie vaarwel en loop je het risico om een mooie stijging mis te lopen wanneer je geld aan de zijlijn staat.”

Toch ziet Willem soms dat beleggers bij Knab hun gedrag laten bepalen door het sentiment op de beurzen. “Ik begrijp de reflex om te verkopen als het tegenzit. Het is nooit prettig om je beleggingen minder waard te zien worden. Maar verstandig is het niet. Je rendement is gemiddeld gezien beter wanneer je je geld over een langere periode laat staan. Onze beleggingsstrategie is daarop gebaseerd en als klant kies je daar bewust voor.”

4. Beleg alleen met geld dat je kan missen

Het is veel verstandiger - en rustgevender - om te beleggen met geld dat je op de korte termijn niet nodig hebt. Beleg daarom alleen met geld dat je kan missen en zorg altijd voor een goedgevuld spaarpotje voor onvoorziene uitgaven. Bijvoorbeeld wanneer je koelkast het begeeft of je auto gerepareerd moet worden. Een comfortabele financiële buffer zorgt ervoor dat je door dit soort uitgaven probleemloos kan opvangen. 

5. Leg maandelijks een vast bedrag in

Wanneer je eenmalig een bedrag belegt, kan het gebeuren dat vlak daarna de beurzen dalen, waardoor je inleg ineens een stuk minder waard is. Vervelend wanneer je met goede moed begon te beleggen, maar als je nog een lange periode voor je hebt, hoeft dat niet erg te zijn. Je portefeuille heeft dan nog ruim de tijd om zich te herstellen.

Toch benadrukt Willem graag een andere manier om het risico op koersdalingen deels af te dekken. “Door iedere maand een vast bedrag te beleggen, spreid je je inleg uit over een langere periode waardoor je je beleggingen uiteindelijk aankoopt tegen een gemiddelde aankoopprijs”.

Een maandelijkse inleg stel je zo in

1: Open je Knab App en log in
2: Tik op de twee pijltjes onderin en kies ‘Geld overboeken’
3: Vul het gewenste bedrag in en selecteer je beleggingsrekening
4: Geef bij ‘Uitvoeren’ aan met welke frequentie je wil inleggen
5: Tik op ‘Overboeken’

Vaker horen van onze experts?
We zijn benieuwd wat je van dit artikel vond. Wil je vaker dit soort informatie ontvangen van onze experts? Laat je feedback achter.

Goed om te weten
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging of beleggen iets voor jou is.



Geschreven door:

Arthur Buijs

Financieel schrijver

Gecheckt door:

Willem van der Scheer

Beleggingsexpert



Deel via:

Elke maand je saldo zien groeien?  Ontdek periodiek beleggen