Zo bepaalt Knab de prijs van jouw bankpakket

Knab is opgericht omdat we vinden dat het anders moet in de financiële wereld. Dat betekent onder andere dat we transparant zijn over de kosten van bankieren en dat we die graag zo stabiel mogelijk houden. De tarieven die wij aan jou berekenen komen namelijk niet uit de lucht vallen.
Gepubliceerd
15 januari 2020
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 14 januari 2020
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 4 minuten

Knab is opgericht omdat we vinden dat het anders moet in de financiële wereld. Dat betekent onder andere dat we transparant zijn over de kosten van bankieren en dat we die graag zo stabiel mogelijk houden. De tarieven die wij aan jou berekenen komen namelijk niet uit de lucht vallen.

Overleg binnen de bank over pakketprijs

Om de maandelijkse pakketprijs te bepalen kijken we naar de balans tussen de opbrengsten en kosten van de bank. Om te kunnen begrijpen waar we die afweging op gebaseerd is, geven we je een globaal inkijkje in de opbrengsten en kosten van Knab.

Opbrengsten

Rendement op spaargeld

Veel Nederlanders stallen hun spaargeld bij een bank. Banken investeren een deel van dat spaargeld door hypotheken en andere leningen aan particulieren en bedrijven te verstrekken. Het rendement dat de bank over deze investeringen ontvangt, is een grote bron van inkomsten.

Maandelijkse pakketkosten

Twee van de belangrijkste functies van een bank zijn het regelen van het betaalverkeer en het bewaren van geld. Als klant open je er daarom je betaal- en spaarrekeningen. Om ervoor te zorgen dat dit soepel en veilig verloopt, betaal je een bedrag aan je bank. Bij Knab is dat een vast bedrag per maand.

Kosten

Dagelijks betaalverkeer

Pinnen met je betaalpas; het gaat supersnel en het lijkt niets te kosten. Dat stukje plastic in je handen kost natuurlijk geld, maar er zijn nog meer kosten waar je misschien niet direct aan denkt.

⇒ Transactieverwerking
Wist je dat er in Nederland jaarlijks zo’n 7 miljard transacties worden gedaan? Voor elke transactie die je doet, betaalt jouw bank een bedrag aan derde partijen. Zo werken alle betaalpassen van Knab op het Maestro-systeem van Mastercard. En voor elke online transactie die je doet, betalen we een bedrag aan de Europese betalingsverwerker Equens. Samen met nog een aantal andere partijen, zorgen we er zo voor dat je geld veilig van de ene naar de andere rekening wordt verstuurd.

⇒ Innovatie van onze betaalmethoden
Innovaties in de betaalwereld volgen elkaar de laatste jaren snel op. Denk aan mobiel betalen, contactloos betalen, Instant Payments, betaalverzoeken en betalen via QR-code. We willen betalen zo makkelijk mogelijk maken voor onze klanten. Daarom investeert Knab continu in de ontwikkeling en implementatie van dit soort innovaties. Bij Knab kun je betalen met Apple Pay, maar we werken ook hard om mobiel betalen via andere aanbieders aan te bieden. Ook zijn we bezig met Instant Payments van en naar andere banken binnen de EU.

⇒ Gastgebruik geldautomaten
Knab heeft geen eigen geldautomaten, zoals de grootbanken hebben. Maar we vinden het wel belangrijk dat onze klanten altijd en overal kunnen pinnen. Elke keer dat jij geld uit de muur trekt, betalen wij een bedrag aan de desbetreffende bank.

Veilig bankieren

Het veilig houden van bankieren is een belangrijke verantwoordelijkheid - en serieuze kostenpost - voor banken. Net als alle andere banken, steekt Knab hier veel tijd en geld in. Achter de schermen zijn we met slimme mensen en slimme techniek continu bezig om cyberaanvallen – denk aan DDoS-aanvallen en phishing – af te slaan en te voorkomen.

Daarnaast is het de taak van banken om andere financiële misdaad – zoals witwassen en terrorismefinanciering – te bestrijden. Dit doen we onder andere door goed te monitoren wie onze klanten zijn en hoe hun geldstromen lopen.

Bankvergunning

Niet iedereen kan zomaar een bank oprichten. Om in Nederland een bank te runnen, heb je een bankvergunning nodig. Deze wordt uitgegeven door de Nederlandsche Bank (DNB). Die toezichthouder stelt strikte eisen aan bijvoorbeeld de liquiditeit van de bank, maar ook aan de ervaring, deskundigheid en integriteit van de bestuurders.

Samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleert DNB continu of de voorwaarden voor een bankvergunning worden nageleefd. De AFM houdt toezicht op het gedrag van de bank, terwijl de DNB bekijkt of de bank nog aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. De kosten voor dit toezicht worden deels betaald door de banken zelf.

Overige operationele kosten

Vanwege hun belangrijke maatschappelijke rol, is er veel wet- en regelgeving waar banken zich aan moeten houden. Heel begrijpelijk, maar het zorgt wel voor extra hoge operationele kosten. Denk hierbij aan alle kosten – zoals salaris, werkplek en bedrijfsmiddelen – voor de afdelingen juridische zaken, risicomanagement en de eerder genoemde security-afdelingen.

Daarnaast zijn er nog veel meer afdelingen, waaronder de – voor Knab erg belangrijke – Servicedesk. Knab hecht veel waarde aan snelle en goede service richting de klant. We zijn tenslotte een online bank met menselijke service. Om die belofte waar te kunnen maken, hebben we veel goed opgeleide servicemedewerkers en goed werkende systemen nodig.

Waar we - in vergelijking met andere banken - duidelijk minder operationele kosten aan hebben, zijn de kantoren. We hebben er namelijk maar eentje en dan werkt ook nog een groot deel van onze mensen dagelijks vanuit huis. 

De tarieven van ons zakelijke bankpakket wijzigen

  • Per april 2022 gaat de pakketprijs voor Knab Zakelijk omhoog. In plaats van € 6 betalen ondernemers met een eenmanszaak dan € 7 per maand. Ondernemingen met andere rechtsvormen gaan naar € 9 per maand.
  • We verlagen het aantal gratis transacties van 1.000 naar 500 per jaar. Je betaalt daarna (ongewijzigd) € 0,10 per transactie. Deze wijziging heeft invloed op zo'n 10% van onze zakelijke klanten, zij doen meer dan 500 transacties per jaar.
  • Onder transacties verstaan we alle inkomende en uitgaande betalingen, zoals pintransacties, Apple Pay-betalingen en betaalverzoeken. Overboekingen van en naar (andere) Knab-rekeningen tellen niet mee.
  • We verhogen de opslag voor pinnen in een vreemde valuta van 0,5% naar 1% per transactie. Deze wijziging geldt voor al onze klanten.

Kosten van bankieren nemen toe

We verhogen de kosten van ons bankpakket niet zomaar. De kosten voor veilig bankieren zijn de laatste jaren sterk toegenomen. Vooral het monitoren van onze zakelijke klanten en hun geldstromen kost nu meer geld dan een aantal jaar geleden.

Daarnaast willen we sneller nieuwe producten lanceren en bestaande zaken verbeteren. Denk aan de introductie van mobiel betalen of het verbeteren van de Knab App. Met de verhoging van de zakelijke fee kunnen we een deel van deze investeringen betalen.Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Koppel je bank met je boekhoudpakket  Check het hier

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën