Zo bepaalt Knab de prijs van jouw bankpakket

Bij Knab kun je altijd rekenen op duidelijke pakketkosten. Geen extra kosten voor een extra betaal- of spaarrekening, een creditcard of als je een nieuwe betaalpas nodig hebt. Die prijs houden we bovendien zo stabiel mogelijk. We verhogen niet elk jaar de kosten met kleine stapjes, hooguit eens in de paar jaar met een iets groter stapje. De tarieven die we rekenen, komen uiteraard niet uit de lucht vallen.
Gepubliceerd
26 oktober 2022
Laatst geüpdatet
2 november 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 14 januari 2020
- Laatst geüpdate: 2 november 2022
- Leestijd: 4 minuten

Bij Knab kun je altijd rekenen op duidelijke pakketkosten. Geen extra kosten voor een extra betaal- of spaarrekening, een creditcard of als je een nieuwe betaalpas nodig hebt. Die prijs houden we bovendien zo stabiel mogelijk. We verhogen niet elk jaar de kosten met kleine stapjes, hooguit eens in de paar jaar met een iets groter stapje. De tarieven die we rekenen, komen uiteraard niet uit de lucht vallen. 

Overleg binnen de bank over pakketprijs

Ons uitgangspunt is dat jij al je bankzaken zo goed en veilig mogelijk kunt regelen, waar en wanneer je maar wil. Het runnen van de bank brengt uiteraard veel verschillende kosten met zich mee. De pakketkosten die je betaalt, zijn belangrijke inkomsten voor ons waarmee die kosten deels kunnen dekken. 

Om de hoogte van de maandelijkse pakketprijs te bepalen, kijken we naar de balans tussen de opbrengsten en kosten van Knab. Om te kunnen begrijpen waar we die afweging op baseren, krijg je hieronder een globaal inkijkje in de kosten die we maken en de opbrengsten die we binnenkrijgen.

Kosten voor Knab

Dagelijks betaalverkeer

Contactloos betalen met je betaalpas of je smartphone of geld overboeken; het gaat supersnel en het lijkt niets te kosten. Voor onze particuliere klanten klopt dat ook; zij betalen niets extra voor een transactie. Onze zakelijke klanten betalen pas na de eerste 500 transacties van het jaar. Maar Knab betaalt aan de achterkant voor elke transactie die klanten doen. 

⇒ Transactieverwerking
In 2021 deden Nederlanders zo'n 4,5 miljard transacties met hun betaalpas. Voor iedere transactie die je doet, betaalt jouw bank een bedrag aan een andere partij. Bijvoorbeeld aan Maestro en aan de Europese betalingsverwerker Equens. Dit zijn twee belangrijke partijen die ervoor zorgen dat we in Europa kunnen betalen en dat het ook verwerkt wordt op de rekeningen. Samen met nog een aantal andere partijen, zorgt Knab er zo voor dat je geld veilig van de ene naar de andere rekening wordt verstuurd.

⇒ Innovatie betaalverkeer
Eind 2021 waren 9 op de 10 betalingen die via een kaart gingen, contactloos. Meer dan 90% van alle enkelvoudige overboekingen wordt tegenwoordig als 'Instant Payment' uitgevoerd. Dat betekent dat een overboeking binnen een paar seconden op de rekening van de ander staat. Innovaties in de betaalwereld volgen elkaar de laatste jaren razendssnel op. Alles om betalen zo eenvoudig en veilig mogelijk te maken voor de klant. 

Daarom investeert Knab continu in de ontwikkeling en implementatie van dit soort innovaties. Bij Knab kun je betalen met Apple Pay en Google Pay en worden nagenoeg alle enkelvoudige overboekingen binnen de EU instant uitgevoerd. 

⇒ Gastgebruik geld(auto)maten
Knab heeft geen eigen geldautomaten, zoals de grootbanken hebben. De grootbanken hebben nog veel eigen geldautomaten en samen hebben ze - steeds meer - van die gele Geldmaten. Natuurlijk vinden we het wel belangrijk dat onze klanten altijd en overal kunnen pinnen. Elke keer dat jij geld uit de muur trekt, betalen wij een bedrag aan de desbetreffende bank.

Veilig bankieren

Het veilig houden van bankieren is een belangrijke verantwoordelijkheid - en serieuze kostenpost - voor banken. Net als alle andere banken, steekt Knab hier veel tijd en geld in. Achter de schermen zijn we met slimme mensen en slimme techniek continu bezig om cyberaanvallen – denk aan DDoS-aanvallen en phishing – af te slaan en te voorkomen.

Daarnaast investeren we veel in mensen en systemen die financiële misdaad – zoals witwassen, terrorismefinanciering en fraude – bestrijden. Dit doen we onder andere door goed te monitoren wie onze klanten zijn en hoe hun geldstromen lopen.

Bankvergunning

Niet iedereen kan zomaar een bank oprichten. Om in Nederland een bank te runnen, heb je een bankvergunning nodig. Deze wordt uitgegeven door de Nederlandsche Bank (DNB). Die toezichthouder stelt strikte eisen aan bijvoorbeeld de liquiditeit van de bank, maar ook aan de ervaring, deskundigheid en integriteit van de bestuurders.

Samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleert DNB continu of de voorwaarden voor een bankvergunning worden nageleefd. De AFM houdt toezicht op het gedrag van de bank, terwijl de DNB bekijkt of de bank nog aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. De kosten voor dit toezicht betalen de banken deels zelf.

Overige operationele kosten

Vanwege hun belangrijke maatschappelijke rol, is er veel wet- en regelgeving waar banken zich aan moeten houden. Heel begrijpelijk, maar het zorgt wel voor extra hoge operationele kosten. Denk hierbij aan alle kosten – zoals salaris, werkplek en bedrijfsmiddelen – voor de afdelingen juridische zaken, risicomanagement en de eerder genoemde security-afdelingen.

Daarnaast werken er nog meer mensen bij Knab, waaronder de – voor Knab erg belangrijke – Service Experts. Knab hecht veel waarde aan snelle en goede service richting de klant. We zijn tenslotte een online bank met menselijke service. Om die belofte waar te kunnen maken, hebben we veel goed opgeleide servicemedewerkers en goed werkende systemen nodig.

Waar we - in vergelijking met andere banken - duidelijk minder operationele kosten aan hebben, zijn de kantoren. We hebben er namelijk maar eentje en dan werkt ook nog een groot deel van onze mensen dagelijks vanuit huis. 

Opbrengsten voor Knab

Rendement op spaargeld

Veel Nederlanders stallen hun spaargeld bij een bank. Banken investeren een deel van dat spaargeld door hypotheken en andere leningen aan particulieren en bedrijven te verstrekken. Een ander deel van het spaargeld stalt jouw bank bij de centrale bank. Normaal gesproken ontvangt jouw bank hier ook rente over, al was die rente de laatste jaren negatief en was het gestalde spaargeld dus eigenlijk - deels - een kostenpost.

Het rendement dat de bank op jouw spaargeld ontvangt, is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten.

Maandelijkse pakketkosten

Twee van de belangrijkste functies van een bank zijn het regelen van het betaalverkeer en het bewaren van geld. Als klant open je er daarom je er daarom een bankpakket. Hiervoor betaal je een bedrag aan je bank. Bij Knab is dat een vast bedrag per maand. Deze fee-inkomsten vormen - samen met het rendement op je spaargeld - de belangrijkste inkomstenbron voor Knab. 

Op basis van bovenstaande factoren, bepaalt Knab de prijs van je bankpakket. Ons uitgangspunt is dat die zo lang mogelijk gelijkblijft en niet steeds met een paar dubbeltjes stijgt. Zo weet je wat je kunt verwachten. Een actueel overzicht van de kosten die we rekenen - en de rente die we vergoeden - vind je altijd op onze tarievenpagina.



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:

Onbeperkt aantal spaarrekeningen bij Knab  Slim sparen met potjes

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën