Onderzoek: Ondernemerschap goed voor band tussen vader en kind

Acht op de tien zzp’ers die vader zijn, geven aan dat het ondernemerschap een positief effect heeft op de band met hun kinderen. Dat komt vooral doordat zzp'ers hun tijd zelf goed kunnen indelen. Maar ook het kunnen overbrengen van de ondernemersmentaliteit, draagt bij aan het positieve gevoel. Zo blijkt uit een enquête die Knab vanwege Vaderdag hield onder 500 zzp’ers met kinderen.
Gepubliceerd
31 december 2023
Laatst geüpdatet
8 januari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 16 juni 2023
- Laatst geüpdate: 8 januari 2024
- Leestijd: 3 minuten

Acht op de tien zzp’ers die vader zijn, geven aan dat het ondernemerschap een positief effect heeft op de band met hun kinderen. Dat komt vooral doordat zzp'ers hun tijd zelf goed kunnen indelen. Maar ook het kunnen overbrengen van de ondernemersmentaliteit, draagt bij aan het positieve gevoel. Zo blijkt uit een enquête die Knab vanwege Vaderdag hield onder 500 zzp’ers met kinderen.

Sparen voor je kind-684783-edited

Eigen tijd indelen

De vaakst genoemde reden voor deze positieve invloed is het feit dat zzp-vaders hun eigen tijd kunnen indelen en bewust ervoor kiezen om meer tijd met hun kinderen door te brengen.

Een vader met kinderen van 8 en 5 jaar oud: "In loondienstverband had ik geen enkele mogelijkheid om bij de kleine momenten aanwezig te zijn. Nu haal en breng ik de kinderen meerdere malen per week per fiets naar school en ben ik in de middagen aanwezig. Deze vrijheid die ik als ondernemer kan nemen, geef ik als het aan mij ligt nooit meer op!"

Ondernemersmentaliteit doorgeven

Veel ondervraagde ondervraagde vaders zijn ook trots dat ze de ondernemersmentaliteit aan hun kinderen kunnen overdragen, wat hen waardevolle lessen en vaardigheden voor de toekomst biedt.

Een vader met twee kinderen van begin 30: "Opgroeien met ondernemende ouders heeft mijn kinderen ervaring gegeven die ze hun hele leven zullen gebruiken. Zoals: Hoe krijg ik dingen voor elkaar? Hoe gaan we om met tegenvallers? Daarnaast zien ze in de praktijk dat je veel kunt bereiken als je ergens je schouders onder zet."

Een kleiner deel van de respondenten geeft aan dat ze door het ondernemerschap meer financiële middelen hebben waar ze samen met hun kinderen van profiteren.

Nadeel: Non-stop met de onderneming bezig

Twee op de tien ondernemende vaders zien juist een negatief effect. Zij ervaren een slechtere work-life balance, voornamelijk vanwege het ontbreken van afgebakende werkuren. Zzp'ers zijn vaak non-stop met hun bedrijf bezig, ook 's avonds en in het weekend. Dit gebrek aan structuur kan leiden tot het moeilijk vinden van een balans tussen werk en gezin.

"Je bent als ondernemer eigenlijk altijd met de zaak bezig. Is het niet dat je daar aanwezig of onderweg bent, dan is het 'in je hoofd'. Dat heeft zijn weerslag op je relatie en gezin", aldus een zzp'er met drie jongvolwassen kinderen. 

Meer vrij rondom geboorte

Opvallend is dat zzp-vaders meer vrij nemen rondom de geboorte van hun kinderen dan vaders in loondienst. De helft van de zelfstandige vaders - die tijdens het ondernemerschap een kind kregen - nam bewust meer dan een week vrij na de geboorte van hun kind. Bij mannen in loondienst zijn dat er vier op de tien, blijkt uit cijfers van CBS. Extra bijzonder, omdat er voor vaders in loondienst aantrekkelijke verlofregelingen zijn waar zzp’ers geen recht op hebben.

Voordelig aan de slag met Knab Zakelijk 

Ga je starten als zzp'er? Dan is een zakelijke rekening van Knab altijd een goed begin. Als starter ontvang je namelijk de eerste zes maanden 50% korting op je bankkosten en betaal je slechts € 3,50 per maand.Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers