Een bedrijfsovername financieren: kan dat met een zakelijke lening?
Laatst geüpdatet
14 juni 2024
Leestijd
5 minuten
- Laatst geüpdate: 14 juni 2024
- Leestijd: 5 minuten
Zit je eraan te denken om een bedrijf over te nemen? Dat is een grote beslissing waar vaak veel tijd overheen gaat. Het kan zijn dat je het stokje van je ouders wil overnemen in het familiebedrijf, of dat je een bedrijf wil kopen vanwege strategische doeleinden. Maar wat houdt een bedrijfsovername precies in?
Wat is een bedrijfsovername?
Wanneer een bedrijf een ander bedrijf overneemt, spreken we van een bedrijfsovername. In de meeste gevallen neemt een groter bedrijf een kleiner bedrijf over door het merendeel van de aandelen aan te kopen. Het is vaak een langdurig proces, waar veel partijen bij betrokken zijn en waar veel bij komt kijken.
Redenen voor een bedrijfsovername
De redenen om een bedrijf over te nemen kunnen nogal verschillen. Zo kun je bepaalde kennis in huis willen halen of je dienstenpakket uitbreiden. Het kan ook zijn dat je je marktpositie wil verbeteren door een strategische overname. Een voorbeeld hiervan is de overname van Instagram en WhatsApp door Meta, het moederbedrijf van Facebook.
Soorten bedrijfsovernames
Er zijn verschillende soorten bedrijfsovernames, zoals een aandelenovername, een overname binnen een familiebedrijf of een overname van inventaris of klantenbestand.
Aandelenovername
Bij de overname van een bv koopt de koper het merendeel of alle aandelen van de verkoper. Alle bezittingen en schulden van het bedrijf zijn daarna van de nieuwe eigenaar. Ook het personeel en de contracten en overeenkomsten met leveranciers vallen hieronder. Er verandert in feite dus niets, behalve dat er een nieuwe eigenaar is. Er is altijd een notaris betrokken bij een aandelenovername. De notaris onderzoekt in eerste instantie of het bedrijf de aandelen mag verkopen en de leveringsakte moet zowel door de verkoper, koper als de notaris getekend worden.
Overname binnen een familiebedrijf
Bij familiebedrijven is een familielid van de ondernemer, zoals een (klein)kind, vaak de logische opvolger. Grote kans dat deze persoon al jarenlang binnen het bedrijf werkt en veel kennis heeft van de branche, de bedrijfsprocessen en de bedrijfscultuur. Vaak worden de aandelen verkocht aan de opvolger, waardoor diegene de eigenaar wordt. Een ondernemer kan zijn bedrijf ook schenken aan zijn opvolger, of de opvolger erft het familiebedrijf. Hier wordt dan wel schenk-of erfbelasting over betaald.
Activa-overname
Aangezien een eenmanszaak geen aandelen heeft, werkt een overname daarvan iets anders. Hier kan een activa-transactie plaatsvinden: een ondernemer neemt bijvoorbeeld machines, voorraden of het klantenbestand van een eenmanszaak over. Een activa-transactie kun je financieren met een zakelijke lening van Knab. Hier gaan we later in dit artikel wat dieper op in.
In het meest ideale geval verloopt een bedrijfsovername soepel en is de uitkomst voor beide partijen gunstig. Toch is dit in de praktijk niet altijd het geval. Een bedrijfsovername kan namelijk ‘’vriendelijk’’ of ‘’vijandig’’ zijn.
- Bij een vriendelijke overname laat de kopende partij vooraf weten het bedrijf te willen overnemen. Beide partijen komen vervolgens in goed overleg tot een bod. Hierbij wordt er met de belangen van beide partijen rekening gehouden.
- Bij een vijandige overname doet een bedrijf zonder overleg een bod, waarbij er voornamelijk uit de eigen (financiële) belangen wordt gehandeld.
Bedrijfsovername financieren met een zakelijke lening
Een bedrijfsovername kun je misschien deels met eigen geld financieren, maar de kans is groot dat je ook externe financiering nodig hebt. Dit kun je bijvoorbeeld ophalen bij investeerders, zoals oud-ondernemers of participatiemaatschappijen. Maar ook crowdfunding kan een handig middel zijn om (een deel van) een bedrijfsovername te financieren. Dit kan bijvoorbeeld via een lening of het verstrekken van aandelen. Daarnaast kun je een zakelijke lening aanvragen. Zoek dan van tevoren goed uit of je met de lening een overname kan en mag financieren.
Overname financieren met een lening van Knab
Knab verstrekt zakelijke leningen aan eenmanszaken. Een eenmanszaak is geen rechtspersoon, je bent ‘zelf’ je eenmanszaak. Het is daarom niet mogelijk om een andere eenmanszaak over te nemen; dat zou betekenen dat je eigenaar van een persoon zou worden. Als eenmanszaak kun je wel een besloten vennootschap (bv) overnemen. De eenmanszaak verandert in dat geval van rechtsvorm in een bv.
Omdat Knab op dit moment alleen zakelijke leningen aan eenmanszaken verstrekt en (nog) niet aan bv’s, is het op dit moment niet mogelijk om een zakelijke financiering aan te vragen voor deze bedrijfsovername. Je kunt daarentegen wel een zakelijke lening aanvragen om losse delen van een bedrijf over te nemen. Denk hierbij aan inventaris, voorraad of een klantenbestand.
Dit mag je wel financieren
Een complete bedrijfsovername kan en mag je dus (nog) niet financieren met een zakelijke lening van Knab. Inventaris, voorraad en een portfolio overnemen mag wel. We leggen dat kort uit aan de hand van drie voorbeelden:
- Anna heeft een kapperszaak, maar wil hiernaast graag werkzaamheden als nagelstyliste verrichten. Een vriendin van Anna, Lina, heeft een nagelsalon en heeft besloten niet meer verder te gaan met haar eenmanszaak. Anna kan in dat geval zowel de inventaris (stoel en lamp) en voorraad (nagellak) als het klantenbestand van Lina overnemen.
- Robert heeft een eenmanszaak en is werkzaam als boekhouder. Zijn collega-zzp’er Sjoerd heeft ook een eigen boekhoudbedrijf, maar wil minder werken door de geboorte van zijn zoontje. Robert neemt daarom een deel van het portfolio van Sjoerd over.
- Amina heeft een eigen onderneming in sieraden maken, maar ze gaat weer terug in loondienst als docent. Haar vriendin Zeynep heeft een kleine kledingwinkel en wil de overige voorraad sieraden van Amina overnemen om vervolgens in haar winkel te verkopen.
Kort samengevat kan een bedrijfsovername door een zzp’er er dus op veel verschillende manieren uitzien. Omdat de nuances per situatie anders zijn, bekijken we dit bij Knab per aanvraag. Om deze reden vind je op onze website en in de app geen eenduidig antwoord op de vraag: ‘mag ik een bedrijfsovername financieren met een lening van Knab?’. Om je antwoord te geven op deze vraag, kijken onze experts graag persoonlijk met je mee.
Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb. Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen.