Waarom beleggen voor de lange termijn de beste strategie is

Veel beginnende beleggers verwachten mooie rendementen en het liefst zo snel mogelijk. Maar als het even tegenzit, haakt een deel ook snel weer af. Zonde, want uitgebreide datamodellen – en de dagelijkse realiteit – laten keer op keer zien dat de beste rendementen op de lange termijn worden behaald. We leggen je uit waarom engelengeduld en een lange horizon over het algemeen worden beloond.
Gepubliceerd
12 december 2023
Laatst geüpdatet
12 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 30 november 2023
- Laatst geüpdate: 12 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Veel beginnende beleggers verwachten mooie rendementen en het liefst zo snel mogelijk. Maar als het even tegenzit, haakt een deel ook snel weer af. Zonde, want uitgebreide datamodellen – en de dagelijkse realiteit – laten keer op keer zien dat de beste rendementen op de lange termijn worden behaald. We leggen je uit waarom engelengeduld en een lange horizon over het algemeen worden beloond.

Beleggen zorgt voor geleidelijke groei

Onrealistische verwachtingen

Mensen die voor het eerst beleggen hebben soms een vertekend beeld van wat beleggen inhoudt. Gevoed door Hollywoodfilms – en stoere verhalen van vrienden of collega’s die trots vertellen hoeveel geld ze hebben verdiend, zonder erbij te vertellen hoeveel risico ze daarbij hebben genomen. Het kan de suggestie wekken dat je door te beleggen redelijk snel geld kunt verdienen. Maar als je kijkt naar de realiteit, ontstaat het meeste rendement juist op de lange termijn.

Stabiele groei op de lange termijn

Beleggen draait om het laten groeien van je vermogen. Veel van onze klanten beleggen zodat ze op een later moment meer met hun geld kunnen doen. Bijvoorbeeld om hun pensioen aan te vullen of hun hypotheek af te lossen. Dit zijn typische langetermijndoelen waarbij de meeste mensen het liefst zo min mogelijk spanning ervaren. Onze beleggingsstrategie is dan ook gericht op stabiliteit en geleidelijke groei. Een tikkeltje saai misschien, maar voor de meeste klanten precies wat ze nodig hebben.

En die grote koersschommelingen dan?

Ondanks je focus op de lange termijn moet je als belegger soms een beroep doen op je stalen zenuwen. Soms zie je in korte tijd je beleggingen flink minder waard worden. Dat soort grote schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je gaat twijfelen of je wel moet doorzetten. Een begrijpelijke reactie - niemand wil geld verliezen - maar blijven beleggen is altijd beter voor je succes op de lange termijn. Na een daling volgt vaak enige tijd later weer een stijging. Zoom daarom altijd even uit als het tegenzit, zo zie je het grotere plaatje beter.

> Lees meer over beleggen bij tegenwind

Onderzoek bevestigt deze beurswijsheid. Zo keek vermogensbeheerder Schroders naar 158 jaar aan data over de Australische aandelenbeurs en kwam tot de volgende conclusie: hoe langer je beleggingshorizon, hoe kleiner je kans op verlies¹. Wanneer je belegt met een horizon van een maand heb je gemiddeld genomen 36% kans om een verlies maken. De kans op verlies daalde bij een horizon van vijf jaar naar 10,1%. Bij vijftien jaar was de kans op een verlies slechts 0,1%. Langer beleggen loont dus.


Bovenstaande grafiek laat met name zien dat het risico vooral van toepassing is op de korte termijn. Om die reden raden we onze klanten aan om je geld minimaal vijf jaar te beleggen, en het liefst langer. Beleggen vraagt om een lange adem en flink wat geduld. Je ziet een opgaande trend pas als je uitzoomt, dus staar je niet blind op schommelingen op de korte termijn.

Het rendement van de afgelopen 40 jaar

Als je kijkt naar onderstaande grafiek van de afgelopen 40 jaar, zie je duidelijk een stijgende lijn omhoog, met onderweg een aantal scherpe stijgingen en dalingen. Wie zich niks had aangetrokken van de tussentijdse schommelingen en was blijven beleggen, had in deze periode een ontzettend mooi rendement kunnen behalen. Dus bij tegenvallende resultaten: blijf rustig en herinner jezelf eraan dat rendement op de lange termijn ontstaat.

De kracht van samengesteld rendement

Dat beleggen juist op de lange termijn zo goed werkt, komt door het gegeven samengesteld rendement. Het betekent simpelweg dat je over je rendement ook weer rendement kunt behalen. En daarbij geldt: hoe langer je belegt, hoe groter het effect. Vergelijk het maar met sparen: als je het eerste jaar 3% rente krijgt over € 100, krijg je het volgende jaar 3% over € 103 en het jaar daarop 3% over €106,09, enzovoorts.

Een langetermijnstrategie geeft rust

Wie erg gefocust is op de korte termijn, kan zenuwachtig worden wanneer het tegenzit of ontevreden zijn over het tot nu toe behaalde rendement. Door telkens te kijken of je al winst hebt gemaakt, blijf je in die korte termijnmodus. In principe is een keer per jaar kijken voldoende. Bedenk liever wat je met het geld wil doen en hoeveel je daarvoor nodig hebt. Dat is belangrijker dan de koers van vandaag.

Een dergelijke houding scheelt onnodige zenuwen en je komt veel minder in de verleiding om je beleggingen met tussentijds verlies te verkopen. Met andere woorden: door te focussen op de lange termijn haal je het meeste uit je geld.

Tip: stel een maandelijkse inleg in

Optimaal profiteren van de voordelen van beleggen? Dat kan het slim zijn om elke maand automatisch te beleggen. Je vermogen groeit daardoor sneller en je spreidt je risico over de tijd. In sommige gevallen kan je daardoor zelfs profiteren van koersdalingen.

Meer over maandelijks beleggen

Een maandelijkse inleg instellen is zo geregeld.

1: Open je Knab App en log in
2: Tik op de twee pijltjes onderin en kies ‘Geld overboeken’
3: Vul het gewenste bedrag in en selecteer je beleggingsrekening
4: Geef bij ‘Uitvoeren’ aan met welke frequentie je wil inleggen
5: Tik op ‘Overboeken’

Goed om te weten
Bovenstaande informatie is niet bedoeld als een persoonlijk beleggingsadvies. Maak altijd je eigen overweging. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid, je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.

¹ schroders.com/en-au/au/individual/insights/the-data-that-shows-a-case-for-long-term-investing/Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:

Elke maand je saldo zien groeien?  Ontdek periodiek beleggen