Wat is het prijsplafond energie?

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. De vraag naar energie neemt toe, doordat de economie na corona wereldwijd weer op gang is gekomen. Daarbij is Nederland ontzettend afhankelijk van de Russische gastoevoer, die door de oorlog sterk is afgenomen. Al met al worden de kosten doorberekend aan de kleingebruikers. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat het tijd is om paal en perk te stellen. In december hakte het kabinet defintief knopen door over het prijsplafond energie. .
Gepubliceerd
21 november 2022
Laatst geüpdatet
19 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 21 november 2022
- Laatst geüpdate: 19 december 2022
- Leestijd: 2 minuten

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. De vraag naar energie neemt toe, doordat de economie na corona wereldwijd weer op gang is gekomen. Daarbij is Nederland ontzettend afhankelijk van de Russische gastoevoer, die door de oorlog sterk is afgenomen.

Al met al worden de kosten doorberekend aan de kleingebruikers. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat het tijd is om paal en perk te stellen. In december hakte het kabinet defintief knopen door over het prijsplafond energie. .

Energiezuinig-rijden-263930-edited

Hoe werkt het prijsplafond energie?

Het prijsplafond is er volgens de Rijksoverheid voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Het geldt vanaf 1 januari 2023 en loopt door tot en met 31 december 2023. Om de consument tegemoet te komen, krijgen alle huishoudens met een eigen elektriciteitsaansluiting, in november en december alvast een korting van €190 per maand op de energierekening.

In het nieuwe jaar geldt er een maximaal tarief op gas van €1,45 per kuub, met een maximum verbruik van 1200 kuub. Daarbij wordt voor elektriciteit een maximum verbruik van 2900 kWh vastgesteld, voor maximaal €0,40 per kWh. Voor alles wat je meer verbruikt zijn de reguliere markttarieven van toepassing, maar dit is voor zeker 50% van alle huishoudens niet aan de orde.

Bereken zelf hoeveel je bespaart
Met deze tool zie je precies hoeveel je op maand- en jaarbasis gaat besparen dankzij het prijsplafond voor energie. De tool is aangepast op basis van de laatste besluiten van het kabinet in december 2022. 

Prijsplafond energie als je geen gas hebt

Er is ook een aantal doelgroepen dat niet of minder profiteert van dit prijsplafond. Grote gezinnen met een bovengemiddeld verbruik, ondernemers die kantoor aan huis hebben en mensen die geen gasaansluiting hebben, dreigen deels buiten de boot te vallen. Het kabinet heeft inmiddels laten weten dat ze bezig zijn met het op poten zetten van een compensatiebeleid. Enkele groepen lichten we alvast toe:

Prijsplafond bij blokverwarming

Ook de ongeveer 700.000 huishoudens met blokverwarming - bijvoorbeeld in een flat - krijgen een tegemoetkoming. Bij blokverwarming gebruiken meerdere woningen gezamenlijk één ketel, waardoor op papier die ketel wordt gerekend als één ketel. Minister Jetten heeft aangegeven dat de vergoeding waarschijnlijk in de buurt komt van de € 190 die andere huishoudens al kregen in de maanden november en december. 

Prijsplafond bij stadsverwarming

Er zijn ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens die stadswarmte gebruiken. Dat is een verwarmingsysteem waarbij gebouwen worden verwarmd via een ondergronds systeem van leidingen. Voor deze vorm van verwarming geldt hetzelfde tarief als voor gas, aangezien dit wettelijk is bepaald.

Het was een tijd lang onduidelijk hoe deze groep gecompenseerd zou worden. Stadswarmte is immers noch gas, noch stroom. Inmiddels is bekend dat het prijsplafond ook voor hen gewoon geldt zolang ze een laag of gemiddeld gebruik laten zien. Voor de stadswarmte zelf betaal je € 47,38 per gigaljoule (GJ) tot een verbruik van maximaal 37GJ. 

Prijsplafond bij zonnepanelen

Voor de consument die zonnepanelen heeft is er goed nieuws. Het prijsplafond geldt pas na toepassing van de salderingsregeling, dus over het nettoverbruik! Minister Jetten zegt daarover: “Indien door een huishouden bijvoorbeeld 2.000 kilowattuur wordt ingevoed en 3.000 kilowattuur wordt afgenomen, is de netto afname 1.000 kilowattuur en valt daarmee volledig onder het prijsplafond. Indien een huishouden bijvoorbeeld op jaarbasis 4000 kilowattuur invoedt en 3.000 kilowattuur afneemt en er sprake is van nettoteruglevering, is het prijsplafond voor dit huishouden niet van toepassing.”

Is het prijsplafond energie ook voor ondernemers interessant?

Het prijsplafond geldt voor alle kleinverbruikers, dus ook voor kleine ondernemers. Uit klantonderzoek blijkt dat zo’n 25% van de zzp’ers die bankieren bij Knab, extra veel energie verbruiken vanwege hun onderneming. Vooral ondernemers die activiteiten verrichten in de detailhandel, horeca, persoonlijke dienstverlening en vervoersbranche, hebben een relatief hoog energieverbruik. Zolang zij onder ‘kleinverbruikers’ vallen, is het prijsplafond voor hen dus extra interessant.

Dankzij de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK), hebben energie-intensieve bedrijven recht op extra steun bij het voldoen van de energierekening. Als minimaal 7% van je omzet rechtstreeks naar de energieleverancier gaat, dan kom je in aanmerking voor deze regeling. Het is nu nog niet mogelijk om een aanvraag te doen, maar er gaat gewerkt worden met een drempelprijs. Houd rekening met €1,19 per kuub gas en €0,35 per kWh.

De overheid is ook bezig met de uitrol van andere tegemoetkomingen voor ondernemers. Lees hier hoe jij nog meer kan besparen op de hoge energieprijzen.Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën