Wat is het prijsplafond energie?

We leven in roerige tijden en dat is te merken aan het algemeen prijsniveau. Boodschappen zijn duur, de ziektekosten en woonlasten rijzen de pan uit en ook de energietarieven blijven niet achter. De vraag naar energie neemt toe, doordat de economie na corona wereldwijd weer op gang is gekomen. Daarbij is Nederland ontzettend afhankelijk van de Russische gastoevoer, die door de oorlog sterk is afgenomen. Al met al worden de kosten doorberekend aan de kleingebruikers. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat het tijd is om paal en perk te stellen. Dat doen ze door invoering van een prijsplafond voor energie.
Gepubliceerd
21 november 2022
Laatst geüpdatet
21 november 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 21 november 2022
- Laatst geüpdate: 21 november 2022
- Leestijd: 2 minuten

We leven in roerige tijden en dat is te merken aan het algemeen prijsniveau. Boodschappen zijn duur, de ziektekosten en woonlasten rijzen de pan uit en ook de energietarieven blijven niet achter. De vraag naar energie neemt toe, doordat de economie na corona wereldwijd weer op gang is gekomen. Daarbij is Nederland ontzettend afhankelijk van de Russische gastoevoer, die door de oorlog sterk is afgenomen.

Al met al worden de kosten doorberekend aan de kleingebruikers. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat het tijd is om paal en perk te stellen. Dat doen ze door invoering van een prijsplafond voor energie.

Energiezuinig-rijden-263930-edited

Hoe werkt het prijsplafond energie?

Het prijsplafond is er volgens de Rijksoverheid voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Het geldt vanaf 1 januari 2023 en loopt door tot en met 31 december 2023. Om de consument tegemoet te komen, krijgen alle huishoudens met een eigen elektriciteitsaansluiting, in november en december alvast een korting van €190 per maand op de energierekening.

In het nieuwe jaar geldt er een maximaal tarief op gas van €1,45 per kuub, met een maximum verbruik van 1200 kuub. Daarbij wordt voor elektriciteit een maximum verbruik van 2900 kWh vastgesteld, voor maximaal €0,40 per kWh. Voor alles wat je meer verbruikt zijn de reguliere markttarieven van toepassing, maar dit is voor zeker 50% van alle huishoudens niet aan de orde.

Bereken zelf hoeveel je bespaart
Met deze tool zie je precies hoeveel je op maand- en jaarbasis gaat besparen dankzij het prijsplafond voor energie.

Prijsplafond energie als je geen gas hebt

Er is ook een aantal doelgroepen dat niet of minder profiteert van dit prijsplafond. Grote gezinnen met een bovengemiddeld verbruik, ondernemers die kantoor aan huis hebben en mensen die geen gasaansluiting hebben, dreigen deels buiten de boot te vallen. Het kabinet heeft inmiddels laten weten dat ze bezig zijn met het op poten zetten van een compensatiebeleid. Enkele groepen lichten we alvast toe:

Prijsplafond bij blokverwarming

Consumenten met een blokaansluiting zullen wat langer moeten wachten op compensatie. Bij blokverwarming gebruiken meerdere woningen gezamenlijk één ketel, waardoor op papier die ketel wordt gerekend als één ketel. Hierdoor krijgen niet alle huishoudens compensatie terwijl ze wél het toptarief betalen. Behoor jij tot deze groep, dan verkeer je nog even in onzekerheid, aangezien er naar verwachting pas in de tweede helft van 2023 uitsluitsel volgt.

Prijsplafond bij stadsverwarming

Er zijn ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens die stadswarmte gebruiken. Dat is een verwarmingsysteem waarbij gebouwen worden verwarmd via een ondergronds systeem van leidingen. Voor deze vorm van verwarming geldt hetzelfde tarief als voor gas, aangezien dit wettelijk is bepaald.

Het was een tijd lang onduidelijk hoe deze groep gecompenseerd zou worden. Stadswarmte is immers noch gas, noch stroom. Inmiddels is bekend dat het prijsplafond ook voor hen gewoon geldt zolang ze een laag of gemiddeld gebruik laten zien. Voor de stadswarmte zelf betaal je € 47,38 per gigaljoule (GJ) tot een verbruik van maximaal 37GJ. 

Prijsplafond bij zonnepanelen

Voor de consument die zonnepanelen heeft is er goed nieuws. Het prijsplafond geldt pas na toepassing van de salderingsregeling, dus over het nettoverbruik! Minister Jetten zegt daarover: “Indien door een huishouden bijvoorbeeld 2.000 kilowattuur wordt ingevoed en 3.000 kilowattuur wordt afgenomen, is de netto afname 1.000 kilowattuur en valt daarmee volledig onder het prijsplafond. Indien een huishouden bijvoorbeeld op jaarbasis 4000 kilowattuur invoedt en 3.000 kilowattuur afneemt en er sprake is van nettoteruglevering, is het prijsplafond voor dit huishouden niet van toepassing.”

Is het prijsplafond energie ook voor ondernemers interessant?

Het prijsplafond geldt voor alle kleinverbruikers, dus ook voor kleine ondernemers. Uit klantonderzoek blijkt dat zo’n 25% van de zzp’ers die bankieren bij Knab, extra veel energie verbruiken vanwege hun onderneming. Vooral ondernemers die activiteiten verrichten in de detailhandel, horeca, persoonlijke dienstverlening en vervoersbranche, hebben een relatief hoog energieverbruik. Zolang zij onder ‘kleinverbruikers’ vallen, is het prijsplafond voor hen dus extra interessant.

Dankzij de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK), hebben energie-intensieve bedrijven recht op extra steun bij het voldoen van de energierekening. Als minimaal 7% van je omzet rechtstreeks naar de energieleverancier gaat, dan kom je in aanmerking voor deze regeling. Het is nu nog niet mogelijk om een aanvraag te doen, maar er gaat gewerkt worden met een drempelprijs. Houd rekening met €1,19 per kuub gas en €0,35 per kWh.

De overheid is ook bezig met de uitrol van andere tegemoetkomingen voor ondernemers. Lees hier hoe jij nog meer kan besparen op de hoge energieprijzen.Casper Zwart
Casper werkt sinds 2015 bij Knab. Hij begon als copywriter en is sinds 2019 Eindredacteur. In die rol is hij inhoudelijk eindverantwoordelijk voor alle geschreven content vanuit Knab.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën