December: voor zzp’ers een goede maand om vooruit te kijken

Zijn november en december voor jou de beste maanden qua omzet? Dan ben je niet de enige. Voor veel zzp’ers zijn de laatste twee maanden van het jaar qua omzet het lucratiefst. Het zijn ook de maanden waarin zzp’ers relatief veel saldo overmaken naar hun zakelijke spaarrekening, blijkt uit anonieme gegevens van Knab. Volgens Financieel Expert Oskar Barendse biedt dat mogelijk kansen om verder vooruit te kijken en meer uit je zakelijk vermogen te halen.
Gepubliceerd
14 december 2022
Laatst geüpdatet
14 december 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 14 december 2022
- Laatst geüpdate: 14 december 2022
- Leestijd: 4 minuten

Zijn november en december voor jou de beste maanden qua omzet? Dan ben je niet de enige. Voor veel zzp’ers zijn de laatste twee maanden van het jaar qua omzet het lucratiefst. Het zijn ook de maanden waarin zzp’ers relatief veel saldo overmaken naar hun zakelijke spaarrekening, blijkt uit anonieme gegevens van Knab. Volgens Financieel Expert Oskar Barendse biedt dat mogelijk kansen om verder vooruit te kijken en meer uit je zakelijk vermogen te halen.

Kijk als zzp'er verder vooruit

Einde jaar het lucratiefst voor zzp’ers

Knab onderzocht geanonimiseerde klantdata uit de jaren 2018 tot en met 2021. Hieruit blijkt dat zzp’ers in november en december veel meer saldo overzetten naar hun flexibele spaarrekening dan tijdens de rest van het jaar. Dit komt doordat deze twee maanden voor zzp’ers vaak de maanden met de meeste omzet zijn. Veel zzp’ers leggen daardoor een financiële buffer aan op hun zakelijke spaarrekening.

Maandelijkse instroom spaarsaldo zzp'ers 2018-2021

Het belang van een comfortabele buffer

Zzp’ers gebruiken de spaarrekening voornamelijk om geld opzij te zetten voor de aangifte inkomstenbelasting en btw-aangifte. De meeste zzp’ers betalen dit in de eerste maand van het nieuwe kwartaal. “Daarnaast is het fijn om het nieuwe jaar te beginnen met een comfortabele buffer”, stelt Financieel Expert Oskar Barendse. “Zo kan je onverwachtse uitgaven of een dip in je omzet goed opvangen en zet je voldoende geld opzij voor eventuele investeringen gedurende het jaar. Uit de data blijkt dat veel zzp'ers bij Knab dit al doen en dat kan ik alleen maar aanmoedigen.”

Maak de balans op

Het eind van het jaar is traditioneel gezien een goed moment om te kijken hoe je er financieel gezien voor staat en wat je nodig hebt om het komende jaar goed beslagen ten ijs te komen. Zo weet je ongeveer welke kosten je verwacht te maken en hoeveel saldo je hiervoor op je zakelijke spaarrekening moet reserveren.

Kijk ook verder vooruit

Onderzoek van Knab uit 2021 toonde aan dat 48% van de ondervraagde zzp’ers geen pensioen opbouwt, ondanks dat zzp’ers prima op de hoogte zijn van het belang van pensioenopbouw. Veel zzp’ers geven aan dat ze te weinig overhouden om geld opzij te zetten voor later, of dat ze er simpelweg nog niet aan toegekomen zijn. 

Toch benadrukt Barendse dat het voor zzp’ers belangrijk is om het vizier op hun toekomst te richten. “Met elk budget kun je wel aan de slag met je financiën voor je toekomst. Je bent hiervoor als zzp’er grotendeels zelf verantwoordelijk, dus begin zo vroeg mogelijk. Heb je nu geld gereserveerd op je zakelijke spaarrekening dat je waarschijnlijk binnen een jaar niet nodig hebt? Zet het over naar een privérekening. Zie het als een eindejaarsbonus voor jezelf en zet het apart voor later.”

Meerdere wegen naar een goed pensioen

Het geld dat je reserveert voor later kan je natuurlijk wegzetten op een flexibele spaarrekening, maar dat is in de meeste gevallen niet de aantrekkelijkste optie. Wat voor jou dan wel de beste optie is? Dat hangt af van je financiële situatie en voorkeur. Hieronder lichten we drie opties voor je uit.

Spaardeposito
Een spaardeposito kan aantrekkelijk zijn als je je spaargeld best een tijdje kan missen, maar je beleggen iets te risicovol vindt. Met een spaardeposito zet je je geld voor twee tot negen jaar vast. In ruil daarvoor ontvang je een hogere spaarrente dan op een flexibele spaarrekening.

Deposito Sparen bij Knab

Beleggen
Meer uit je spaargeld halen? Overweeg dan om (een deel van) je spaarsaldo te beleggen. Zeker wanneer je pas tijdens je pensioen over het saldo wil beschikken. “Beleggen is bij uitstek geschikt voor langetermijndoelen zoals het opbouwen van vermogen voor later. Je beleggingen krijgen namelijk langer de tijd om meer waard te worden. Als je het je kunt veroorloven om wat extra risico te nemen en je geld te laten staan, kan dat op de lange termijn een mooi rendement opleveren”, aldus Oskar Barendse.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je niet veel geld nodig om te kunnen beleggen en is het minder ingewikkeld dan je denkt. Bij Knab wordt je geld belegd door experts en geldt er geen minimale inleg. Goed om te weten: Bij Knab kan je sinds kort als zzp’er privé beleggen binnen je zakelijk bankpakket. Je hebt hiervoor geen particuliere rekening nodig.

Privé beleggen als zzp'er

Pensioensparen
Een spaarproduct dat speciaal bedoeld is om pensioen op te bouwen? Dat is er, in de vorm van Knab Pensioensparen. “Het mooie aan dit product”, stelt Barendse, “is dat je tijdens de looptijd 37% tot 49,5% van je inleg kunt terugkrijgen van de Belastingdienst. Daar staat wel tegenover dat je het geld vastzet, waardoor je er tot je AOW-leeftijd niet bij kan. Je kunt dat zien als nadeel, maar ook als voordeel. Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat je in de verleiding komt om het geld tussentijds voor iets anders te gebruiken.”

Bovendien krijg je met Pensioensparen een hogere spaarrente dan op een reguliere spaarrekening.

Pensioensparen bij Knab

Let op: We moeten hierbij wel vermelden dat Knab Pensioensparen nog niet beschikbaar is binnen je zakelijk bankpakket. Je hebt hier dus een particuliere rekening voor nodig.

Vind de juiste combinatie

Oskar Barendse vindt het belangrijk dat het voor zzp’ers aantrekkelijk wordt om hun financiën voor de toekomst te regelen. De nieuwe pensioenwet – die op 1 juli 2023 van kracht moet gaan – gaat het voor zzp’ers hopelijk makkelijker maken om geld opzij te zetten voor later. “Het regelen van je pensioen kan voor zzp’ers voelen als dansen op een dun koord. Je wil uitzicht op een comfortabel pensioen, zonder dat dat ten koste gaat van je inkomsten en de slagvaardigheid van je onderneming. Flexibiliteit is daarbij het toverwoord.” 

Hoe dat eruitziet? Bijvoorbeeld door een deel van je geld op een beleggingsrekening te zetten, zodat het op de lange termijn kan renderen. Een ander deel zet je vast in een spaardeposito of op een pensioenspaarrekening, om zo te profiteren van de hogere rente. Weer een ander deel op een reguliere spaarrekening, zodat voldoende geld direct beschikbaar is wanneer je het nodig hebt. Barendse benadrukt nogmaals hoe belangrijk het voor zzp’ers is om op tijd in actie te komen: “Niets doen is geen optie.”



Geschreven door:

Arthur Buijs

Financieel schrijver

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel Expert



Deel via:

Privé beleggen als zzp'er? Eenvoudig binnen Knab Zakelijk  Lees meer

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers