Zakelijke rekening openen: waarom is dat slim ondernemen?

Ben jij van plan om je eigen onderneming te starten? Wat leuk, gefeliciteerd! Bij het opzetten van een eigen bedrijf komen veel dingen kijken. Afhankelijk van het type bedrijf, kun je je voorlopig gaan bezighouden met bijvoorbeeld het schrijven van een ondernemersplan, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en: het openen van een zakelijke rekening. Dat is wel zo handig. Maar wat is een zakelijke rekening precies? Waarom is het handig? En hoe open je deze? Wij leggen het uit.
Gepubliceerd
31 december 2023
Laatst geüpdatet
29 mei 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 november 2017
- Laatst geüpdate: 29 mei 2024
- Leestijd: 3 minuten

Ben jij van plan om je eigen onderneming te starten? Wat leuk, gefeliciteerd! Bij het opzetten van een eigen bedrijf komen veel dingen kijken. Afhankelijk van het type bedrijf, kun je je voorlopig gaan bezighouden met bijvoorbeeld het schrijven van een ondernemersplan, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en: het openen van een zakelijke rekening. Dat is wel zo handig. Maar wat is een zakelijke rekening precies? Waarom is het handig? En hoe open je deze? Wij leggen het uit.

Zakelijke rekening openen-077758-edited.jpg

Zakelijke rekening openen: wat is het precies?

Een zakelijke rekening is een speciale rekening voor ondernemers. Zakelijke rekeningen zijn vaak duurder dan privérekeningen, omdat je jaarlijks een bedrag betaalt en ook nog per transactie. Daartegenover staat dat zakelijke rekeningen ook meer mogelijkheden bieden voor ondernemers en dat je een goed financieel overzicht bewaart door je transacties apart te houden van je privé-rekening.

Is het verplicht om een zakelijke rekening te openen?

Er is geen wettelijke verplichting om een zakelijke rekening te openen. Ook de Belastingdienst verplicht het niet. Maar de meeste banken hebben in hun algemene voorwaarden staan dat je een privérekening niet zakelijk mag gebruiken. Daarnaast is het ook gewoon best wel handig.

Waarom is een zakelijke rekening handig?

Met een zakelijke rekening kun je eenvoudig je privé en zakelijke kosten van elkaar scheiden. Daarom wordt het wel aangeraden om een zakelijke rekening te openen. Heb je een boekhouder? Ook hij of zij zal je aanraden om een zakelijke rekening te openen. Want als alle financiën door elkaar heen lopen, wordt het lastig om een goed overzicht te bewaren. En dat is heel belangrijk voor een ondernemer.

Zo kan bijvoorbeeld ook de Belastingdienst jou vragen om jouw administratie te laten zien. Als je dan bankiert met je privérekening, heeft de Belastingdienst daar ook meteen inzicht in. En dat is helemaal niet nodig. Heb je nog geen boekhouder, dan is het verstandig om er eentje te kiezen met een boekhoudkoppeling

Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Als jij een zakelijke rekening hebt, dan ontstaat er een duidelijk financieel overzicht. Omdat al je zakelijke inkomsten en uitgaven via een rekening lopen, zie je snel hoe je bedrijf ervoor staat. Ook oogt het een stuk professioneler om te factureren vanaf een zakelijke rekening. Hier bestaat ook slimme software voor zodat je snel facturen kan versturen. Zo hoef je bedrijven niet te vragen om het geld over te maken naar je privé rekening. Vaak bieden banken ook handige tools voor ondernemers, zoals een boekhoudkoppeling en een financieel overzicht.

De ideale combinatie voor starters
Met onze starterscombi heb je - naast je zakelijke rekening - ook meteen een boekhoudpakket. Zo weet je zeker dat je alles vanaf de start goed geregeld hebt. En het fijne is: Je krijgt het eerste jaar € 42 korting. Ontdek alles over de gloednieuwe starterscombi op knab.nl.

Ontdek de starterscombi

Ook je andere geldzaken goed regelen?

Als startend zzp'er komt er veel op je af. Zeker op het gebied van financiën. Het internet staat vol met uitgebreide informatie en goedbedoelde adviezen, maar soms wil je gewoon even kort de belangrijkste informatie hebben. In onze Startersgids voor zzp'ers vind je alles wat je als startend zzp'er moet weten over je geldzaken.

Download de Startersgids

Hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers

Heb jij besloten dat je graag een zakelijke rekening wilt openen? Dat is een goed idee. Wij helpen je daar graag mee. Open een zakelijke rekening bij Knab en je krijgt:

  • een onbeperkt aantal betaalrekeningen die je kunt openen;
  • de eerste 500 transacties ieder jaar gratis;
  • een boekhoudpakket waar je automatisch al je mutaties in kunt laten opnemen.
Voor € 7 per maand ben jij al de eigenaar van een handige, zakelijke rekening bij Knab. Ben je een starter? Dan ontvang je de eerste zes maanden 50% korting. Veel plezier met ondernemen!


Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers