Reflecteren kun je leren in 5 stappen

We naderen bijna het einde van 2021. Het is verleidelijk om mee te gaan in de rush van het ondernemerschap maar hey! Sta eens stil. Als ondernemer heb je tenslotte geen evaluatiegesprek met je manager, waarin je leert van het verleden en ontwikkelingsdoelen stelt voor de toekomst. Met deze vijf stappen reflecteer je op je tijd, geld & energie en kun je straks goed voorbereid, met volle vaart 2022 in. 1. Besef waarom reflecteren belangrijk is “Hoe gaat het nou eigenlijk écht met je?”. Die vraag zal jij niet snel krijgen van een manager of leidinggevende... Je bent namelijk je eigen eindbaas! Niemand dus die je op het matje roept en bij je incheckt. Doe dat dus zelf! Een mooi motto hiervoor is: ‘rest will feed the fire’. Om in 2022 te kunnen vlammen is het essentieel om eerst stil te staan bij afgelopen tijd. Weten wat goed ging, wat beter kan en welke richting je op wil varen. Dát werkt lekker.
Gepubliceerd
29 oktober 2021
Laatst geüpdatet
12 november 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 29 oktober 2021
- Laatst geüpdate: 12 november 2021
- Leestijd: 2 minuten
We naderen bijna het einde van 2021. Het is verleidelijk om mee te gaan in de rush van het ondernemerschap maar hey! Sta eens stil. Als ondernemer heb je tenslotte geen evaluatiegesprek met je manager, waarin je leert van het verleden en ontwikkelingsdoelen stelt voor de toekomst. Met deze vijf stappen reflecteer je op je tijd, geld & energie en kun je straks goed voorbereid, met volle vaart 2022 in.
qommunity__20191128__0448

1. Besef waarom reflecteren belangrijk is

“Hoe gaat het nou eigenlijk écht met je?”. Die vraag zal jij niet snel krijgen van een manager of leidinggevende... Je bent namelijk je eigen eindbaas! Niemand dus die je op het matje roept en bij je incheckt. Doe dat dus zelf! Een mooi motto hiervoor is: ‘rest will feed the fire’. Om in 2022 te kunnen vlammen is het essentieel om eerst stil te staan bij afgelopen tijd. Weten wat goed ging, wat beter kan en welke richting je op wil varen. Dát werkt lekker.

2. Stel jezelf deze vragen

Als ondernemer moet je jezelf dus zo nu en dan dwingen om extra kritisch op jezelf te blijven. Kijk eens in de spiegel of start een Zoom-meeting met jezelf en ga het gesprek aan. Je bent als het ware je eigen quizmaster. Alleen is in dit vragenspel niets ‘goed’ of ‘fout’.

Behandel deze vragen:

 • Wat heb ik dit jaar omgezet?
 • Wat kostte me meer dan dat ik begroot had?
 • Heb ik mijn doelstellingen behaald? Denk je nu: ‘welke doelstellingen?’ dan is dit meteen een mooie kans voor het aankomende jaar. Hou dit vast, we komen hier in stap vier op terug.
 • Wat was mijn beste maand?
 • Wil ik mezelf een bonus geven? Er is wederom geen leidinggevende die jou salarisverhoging gaat geven, dus doe dit zelf!
 • Klopt m’n (uur)tarief nog wel?

Met deze tool bepaal je in een fluitje van een cent een passend (nieuw) uurtarief.

3. Check of je vrolijk wordt van je opdrachtgevers

Hoe zit het met je energielevel? Noem je top 3 van klanten die het afgelopen jaar wél geld opleverden, maar niet de juiste energie. Bijvoorbeeld die opdracht bij die grote corporate waar je wel lekker betaald kreeg, maar waarbij 'ver onder je niveau presteren' al meer dan genoeg was.

Naast kritisch naar jezelf kijken, mag je namelijk ook scherp zijn op je klanten. Bedenk per opgeschreven opdrachtgever of je ruimte voelt voor verandering en verbetering of dat het simpelweg niet meer matcht met jouw mentaliteit/kwaliteit. In het laatste geval is het verstandig om deze klant los te laten. Want waar een deur dichtgaat, gaat altijd een nieuwe deur open.

Om erachter te komen waar je meer van wil, welke deuren jij graag geopend ziet worden, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Welke klus had ik ook gedaan als ik er geen factuur voor zou sturen?
 • Van welke opdrachtgever kreeg ik energie?
 • Welke klus inspireerde me?
 • Waar wil ik meer tijd aan besteden?
 • Waarin wil ik mezelf ontwikkelen?

4. Kijk vooruit

Nu je stil hebt gestaan bij jezelf, je onderneming en het afgelopen jaar, kunnen we doorpakken. Ga aan de slag met de volgende punten:

 • Wat zijn je doelen voor het aankomende jaar? Een slimmerik maakt doelen altijd Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Zijn je doelen SMART? Dan zijn ze haalbaar. Handig toch?
 • Wat wordt je focus volgend jaar?
 • Het kan helpen om te bedenken: hoe ziet mijn ideale werkdag eruit? Maak dit eens visueel. Waar woon ik? Waar werk ik? Wat is mijn ritme? Als je dit haarscherp voor je ziet weet je altijd “waar je het allemaal voor doet”.
 • Nu we toch bezig zijn: wie is je droomklant?

Tip 5: Pak je eigen evaluatie gestructureerd aan

Wanneer je aan de slag gaat met je toekomstplannen is het belangrijk dat je hier op één en dezelfde plek aan werkt. Voorkom dat je niet met je reflectie verder kunt omdat je dat ene A4’tje niet paraat hebt. Creëer een verzamelplek van je doelstellingen, aantekeningen en je planning. Dit kan een notitieboek zijn, een map in de cloud of een app op je telefoon: net wat werkt voor jou.

Zorg ook voor financieel overzicht. Heb je je boekhouding nog op orde? Een goede boekhouding is de basis voor een succesvol ondernemerschap. Dat kun je - als kleine ondernemer - makkelijk zelf doen via het gratis Excel-template van Knab. Maar wist je dat 42% van de zakelijke klanten van Knab een automatische boekhoudkoppeling heeft? Dat maakt je leven nog wat makkelijker.

Evenement: Reflecteer samen met andere ondernemers

The Freelance Qommunity is een platform dat freelancers aan elkaar verbindt. Samen met alle Qollega’s van Qommunity zing je op 25 november uit volle dorst dit jaar uit tijdens de live online tv-show Q4: De OudejaarsconFreelance. Dit is je welverdiende eindejaarsgesprek, kerstpakket en kerstborrel ineen. Wil je erbij zijn? Word Qollega of koop een los ticket.

 The Freelance Qommunity
Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. Wij geloven dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life hoort. The Freelance Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en die vette nieuwe klus. Zo maken we van freelancen het leukste beroep van de wereld!Deel via:
Het gezelligste freelance-netwerk van Nederland Sluit aan bij Qommunity!

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers