Privéadres afschermen bij KVK? Dit zijn je opties

Als ondernemer ben je verplicht om je in te schrijven in het Handelsregister van KVK. Dat is goed voor de rechtzekerheid, maar het heeft ook nadelen. Zo is het vestigingsadres in principe openbaar. Bij negen op de tien zzp'ers is dat adres gelijk aan hun woonadres. Dat kan ongemakkelijke en zelfs onveilige siutaties opleveren. Gelukkig komen er steeds meer opties om die gegevens af te schermen.
Laatst geüpdatet
31 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 31 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Als ondernemer ben je verplicht om je in te schrijven in het Handelsregister van KVK. Dat is goed voor de rechtzekerheid, maar het heeft ook nadelen. Zo is het vestigingsadres in principe openbaar. Bij negen op de tien zzp'ers is dat adres gelijk aan hun woonadres. Dat kan ongemakkelijke en zelfs onveilige siutaties opleveren. Gelukkig komen er steeds meer opties om die gegevens af te schermen.  

Inschrijven-kvk

Het nut van het Handelsregister van KVK

Het Handelsregister van KVK heeft veel voordelen en maakt ondernemen een stuk makkelijker. Het is dé manier om aan te tonen dat je een eigen onderneming hebt. Heb je een KVK-nummer? Dan kan iedereen zien wie de eigenaar van het bedrijf is, wie tekenbevoegd is en ook of je bedrijf niet faillliet is. Het Handelsregister zorgt dus voor rechtzekerheid tijdens het ondernemen.

Je kunt er dus eigenlijk niet omheen. Zo heb je een KVK-nummer nodig om een zakelijke rekening te openen. Daarnaast ben je wettelijk verplicht om je KVK-nummer op je website en je factuur te zetten, zodat iedereen altijd kan checken met welke ondernemer en welk bedrijf ze te maken hebben.

Openbaarheid adresgegevens zorgt voor problemen

Maar de openbaarheid van de gegevens zorgt ook voor problemen. Uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 zzp'ers, blijkt dat bijna de helft van alle zzp'ers veel overlast ervaart doordat hun vestigingsadres openbaar is. Als gezegd is het vestigingsadres bij 90% van de zzp'ers gelijk aan hun woonadres. De meeste overlast komt door de grote hoeveelheden ongevraagde post van andere bedrijven die hun product of dienst willen slijten aan de zzp'er. Maar ook deurverkopers wekken veel frustratie op. 

Het kan helaas nog bonter. Zo'n één op de tien zzp'ers - die veel last hebben van het feit dat hun vestigingsadres openbaar is - heeft een onveilige situatie in of rondom zijn/haar eigen huis meegemaakt. Dat kan gaan om teleurgestelde klanten die verhaal komen halen, maar er zijn ook voorbeelden van (pogingen) tot inbraak, omdat men vermoedt dat er bij ondernemers geld is te halen. 

39% van alle zzp'ers vindt het gewoon een onprettig idee dat hun adresgegevens openbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan advocaten, journalisten, psychologen, beveiligers of mensen die werken in de erotische industrie. 

Voorstel om gegevens af te schermen in Handelsregister

In juni 2022 kwam Minister Micky Adriaansens (EZK) met een plan dat een groot deel van deze problemen moet oplossen. Zij wil dat binnenkort alle eenmanszaken - waaronder dus veel zzp'ers - hun vestigingsadres kunnen afschermen in het Handelsregister. Ondernemers moeten dan wel een postbus of een alternatief postadres registreren, zodat overheidsinstanties zoals de Belastingdienst ze kunnen blijven benaderen. Of en wanneer dit nieuwe beleid ingaat, is nog niet bekend. 

Wat kun je tot die tijd doen om je adresgevens af te schermen?

Zo'n zeven op de tien zzp'ers uit het onderzoek geven aan dat zij hun vestigingsadres direct gaan afschermen, zodra dat mogelijk is. Ondernemers die klant zijn bij Knab ontvangen een berichtje zodra dit mogelijk is. Tot die tijd kun je officieel alleen je vestigingsadres afschermen wanneer je bedreigd wordt, of wanneer het aannemelijk is dat je bedreigd gaat worden. Geen lekkere situatie om op te gaan zitten wachten natuurlijk. Gelukkig heeft de minister aan KVK gevraagd om per direct 'coulant' te zijn met dat soort aanvragen. Het lijkt er dus op dat KVK alle verzoeken om adresgegevens af te schermen nu al accepteert. 

Ook telefoonnummer en e-mailadres straks af te schermen

Bijna alle zelfstandig ondernemers zijn weleens ongevraagd telefonisch benaderd - bijvoorbeeld voor een zakelijk energiecontract. Of ontvangen spooktelefoontjes van buitenlandse nummers. Ook dat zorgt voor een hoop frustratie. Als het plan van de minister doorgaat, is dat straks grotendeels verleden tijd. Behalve je vestigingsadres is het ook de bedoeling dat je je e-mailadres en telefoonnummer kunt afschermen. 

Overige maatregelen om je gegevens te verbergen

Het Handelsregister van KVK is niet de enige plek waar je adresgegevens openbaar (kunnen) zijn. 

  • Basisregistratie Personen (BRP): Er zijn verschillende organsiaties (zoals gemeenten, UWV, ziekenhuizen en onderwijsinstanties) die je gegevens kunnen inzien in de BRP. Je kunt je gemeente vragen om bepaalde gegevens aan bepaalde instanties niet door te geven. 
  • Geheim telefoonnummer: Zowel je vaste als je mobiele nummer kun je verbergen. Dat betekent onder andere dat je nummer niet zichtbaar is als je iemand belt. Lees er meer over op de website van ACM.
  • Overige openbare bronnen: Ook bij andere instanties kunnen je (adres)gegevens openbaar zijn. Check bijvoorbeeld het Kadaster. Wil je die gevevens afschermen, neem dan contact met ze op. 
  • Je eigen website: Logisch, maar als je je gegevens wil afschermen, moet je die ook niet op je eigen website of andere publieke plekken zetten. Google je eigen naam en je bedrijfsnaam regelmatig om te kijken welke gegevens er online rondslingeren.

Het starterspakket van Knab

Ben je al bekend met het starterspakket van Knab? Naast een voordelige zakelijke rekening – je betaalt als starter de eerste maanden slechts € 3,50 per maand – profiteer je als startende zzp’er van vele extra’s. Zo ontvang je 50% korting op het design van je huisstijl of korting op een mobiel pinapparaat. 

Bekijk de startersvoordelen



Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.



Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers