5 tips om als freelancer op vakantie te gaan

Het is eind mei en dat betekent dat alle werknemers vakantiegeld gestort krijgen. Maar keer jij jezelf als ondernemer ook vakantiegeld uit? En als je dat doet: hoe ga jij dan ontspannen en zorgeloos op vakantie? Je bedrijf staat nou eenmaal nooit 'uit' en ja, iemand moet de toko draaiende houden! Gelukkig is daar The Freelance Qommunity. Zij geven vijf tips zodat jij als ondernemer zorgeloos van je welverdiende vakantie kunt genieten. 
Gepubliceerd
25 mei 2022
Laatst geüpdatet
25 mei 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 25 mei 2022
- Laatst geüpdate: 25 mei 2022
- Leestijd: 4 minuten

Het is eind mei en dat betekent dat alle werknemers vakantiegeld gestort krijgen. Maar keer jij jezelf als ondernemer ook vakantiegeld uit? En als je dat doet: hoe ga jij dan ontspannen en zorgeloos op vakantie? Je bedrijf staat nou eenmaal nooit 'uit' en ja, iemand moet de toko draaiende houden! Gelukkig is daar The Freelance Qommunity. Zij geven vijf tips zodat jij als ondernemer zorgeloos van je welverdiende vakantie kunt genieten. 

Freelancer leest tips voor vakantie

Tip 1: Zorg dat je boekt

Als eigen baas moét je af en toe even uitzoomen van je werk en afstand nemen van je (thuis)werkplek om bepaalde helderheid voor jezelf te creëren. Je bent nou eenmaal flexibel dus gun jezelf ook echt die rust en ruimte om op te laden en te reflecteren op waar je nu staat in je leven. Ga (letterlijk) voor die helikopter view! Wedden dat je terugkomt met een golf aan frisse energie en nieuwe ideeën? Niets geboekt betekent vooralsnog geen verlof op de planning dus maak het concreet! Plan. Die. Vakantie.

Tip 2: Maak heldere afspraken met jezelf

Ga je op vakantie of op ‘workation’? Bedenk dat goed voor jezelf en voorkom dat je vanuit je hangmat nog stiekem je mail gaat checken, terwijl je eigenlijk behoefte hebt aan echt even helemaal niets. Want als je van tevoren aanvoelt dat je met een half oog gaat werken, dan kan je maar beter met jezelf afspreken dat het een ‘workation’ is. Maak dan met jezelf de afspraak om in de ochtend twee uur te werken en daarna alles los te laten. Ga je wel echt voor die vakantie? De volgende tips zijn goud waard: 

Tip 3: Vind een freelancer die op je bedrijf kan passen 

De Qollega’s (members) uit de Qommunity creëren de out-of-office van de toekomst. Terwijl motion designer Sjoerd op vakantie gaat, geeft hij al zijn lopende klussen over aan Qollega-designer Dion. Onderzoek of er zelfstandige ondernemers zijn die ongeveer hetzelfde doen als jij. Ga vervolgens op excursie naar het portfolio van je (potentiële) buddy en kijk of je matcht op stijl. Meet daarna digitaal of spreek af in een co-work space om de ander wegwijs te maken. Deel ervaringen, tips en eventueel de nodige handleiding voor die uitdagende opdrachtgever.

Dit alles is niet alleen nodig om elkaars werk over te kunnen nemen maar ook nog eens enorm leerzaam. Je komt uit je bubbel en doet inspiratie op via de workflow van de ander. 

Tip 4: Brief je opvolger alsof je een fijne opdrachtgever bent

Hierbij geldt de gouden regel: maak het concreet! Voorkom aannames, vraagtekens en verwarring. Dus manage elkaars verwachtingen door alles kraakhelder te communiceren. Deze overdracht vraagt even een inspanning maar als dit eenmaal gedaan is volgt ongetwijfeld een voldaan gevoel en het meest prettige van alles: nu kun je écht even de boel helemaal de boel laten en rest je nog één ding te doen.

Tip 5: Keer jezelf vakantiegeld uit 

Heel belangrijk én heel leuk. Want als werknemers vakantiegeld hebben, dan moet ook zeker jij jezelf dit uitkeren! Hard werken moet worden beloond. Je vakantiespaarpotje mag worden opengebroken. Maak het geld naar je rekening over en schrijf er een leuke opmerking bij als: “JE VERDIENDE LOON!”

Bonustip: Kopieer deze out of office

Yes, dit is hét moment. De voorpret kan beginnen en je gaat offline. Copy+paste deze out of office en je bent er he-le-maal klaar voor: 

Aloha! 

Vanaf vandaag ben ik aan het genieten van mijn vakantie dus dat betekent dat dit mijn out of office is. Freelance Qollega [NAAM] neemt mijn taken over en is bereikbaar op (E-MAIL). Per [DATUM] ben ik opgeladen en wel terug. 

Groetjes uit [VAKANTIEBESTEMMING]!The Freelance Qommunity
Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. Wij geloven dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life hoort. The Freelance Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en die vette nieuwe klus. Zo maken we van freelancen het leukste beroep van de wereld!Deel via:

Het gezelligste freelance-netwerk van Nederland  Sluit aan bij Qommunity!

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers