Onderzoek: Nederland zet verwarming deze winter graadje lager op 19

Het wordt een stuk koeler in de Nederlandse huizen. In zeven op de tien woonkamers gaat de temperatuur omlaag vanwege de gestegen energieprijzen. Vóór de stijging van de energieprijzen had 43% van de Nederlanders de verwarming in de woonkamer op 21 graden of meer staan. Nu is dat nog maar 14%. Dat blijkt uit een peiling van Knab onder ruim 1.000 Nederlanders.
Gepubliceerd
28 september 2022
Laatst geüpdatet
8 januari 2024
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 26 september 2022
- Laatst geüpdate: 8 januari 2024
- Leestijd: 5 minuten

Het wordt een stuk koeler in de Nederlandse huizen. In zeven op de tien woonkamers gaat de temperatuur omlaag vanwege de gestegen energieprijzen. Vóór de stijging van de energieprijzen had 43% van de Nederlanders de verwarming in de woonkamer op 21 graden of meer staan. Nu is dat nog maar 14%. 

Dat blijkt uit een peiling van Knab onder ruim 1.000 Nederlanders. 

Besparen op energie (1)-236446-edited

Eén graad lager scheelt honderden euro's

Volgens de peiling zetten we de thermostaat - in de woonkamer als we thuis zijn - de komende periode gemiddeld op 19 graden. Dat is exact één graad lager dan vóór de prijsstijgingen en ook precies het advies van de overheid. Op het moment van schrijven is de gemiddelde gasprijs die Nederlandse energiebedrijven in rekening brengen € 3,56 per m3. Volgens Mileu Centraal bespaart een gemiddeld huishouden 120 m3 per jaar als ze de verwarming een graadje lager zetten. Eén graad lager scheelt dan dus € 427 per jaar. 

Oskar Barendse (Financieel Expert bij Knab): "Het aangekondigde prijsplafond voor energie maakt dat verschil wel iets kleiner. Voor de eerste 1.200 m3 betaal je vanaf november nog 'maar' € 1,45 per m3. Blijf je onder die grens, dan scheelt één graad je alsnog € 174 per jaar." 

MicrosoftTeams-image (64)

Korter douchen en meer led-lampen populaire maatregel

Behalve het verlagen van de verwarming, nemen de meeste Nederlanders zich ook voor om korter te gaan douchen. 72% van de ondervraagden zegt dit waarschijnlijk of zeker te gaan doen. Ook die maatregel is niet alleen goed voor het milieu, maar ook zeker voor je portemonnee. Volgens Milieu Centraal duurde een douchebeurt voorheen gemiddeld 9 minuten. Als je dat terugbrengt tot 5 minuten, bespaart een gemiddeld huishouden zo'n 60 m3 gas per jaar. Met de huidige gasprijs is dat € 214 per jaar. Blijf je binnen het prijsplafond dan gaat het om € 87 per jaar.

De energiecrisis zal er ook voor zorgen dat de gloeilamp nog sneller uit de Nederlandse huizen verdwijnt. 65% van de ondervraagden geeft aan waarschijnlijk of zeker (meer) gloeilampen te gaan vervangen door de zuinige led-lampen. Zeker de moeite waard want een led-lamp verbruikt zo'n 90% minder elektriciteit dan een gloeilamp. 

MicrosoftTeams-image (65)

Pas op met gebruik elektrische kachels

Uit ons onderzoek blijkt ook één op de vijf Nederlanders 'zeker' een elektrische kachel gaat gebruiken de komende winter. Maar dat is zeker niet altijd aan te raden. Met het aangekondigde prijsplafond voor energie is het meestal niet voordeliger om een elektrische kachel aan te zetten. En zeker niet in je woonkamer. Die apparaten slurpen elektriciteit, waardoor je heel snel boven de gestelde grenzen voor elektriciteitsverbruik uitkomt. Elektrische verwarming kan alleen voordelig zijn als je het heel gericht gebruikt. Bijvoorbeeld een elektrische deken, of een infraroodpaneel in je werkkamer. 

Zonnepanelen steeds aantrekkelijker

Nederland is al koploper als het gaat om het aantal zonnepanelen. Het gemiddeld aantal panelen per inwoner is in geen ander Europees land hoger dan bij ons. Vermoedelijk stijgt dat aantal de komende tijd flink door. 59% van de ondervraagden die nog geen zonnepanelen op hun dak hebben, overweegt dit nu wel. 

Milieu Centraal berekende in 2021 dat je de investering in zonnepanelen binnen zeven jaar hebt terugverdiend. Een gemiddeld paneel gaat 25 jaar mee, dat betekent dat je de overige 18 jaar gratis stroom opwekt. 

"Die berekening gaat nog uit van € 0,22 per kilowattuur. Het variabele markttarief van stroom ligt nu vier keer zo hoog. Dat betekent dat je de investering dus een stuk sneller terugverdient. Als je het geld hebt om de investering te doen, blijven zonnepanelen een hele interessante optie", aldus Oskar Barendse.

Voorkom sluipverbruik door stand by-modus

We vroegen de respondenten in de peiling nog naar overige adviezen. Veel reacties gaan over het voorkomen van zogenaamd sluipverbruik. Dat gaat om apparaten die in de stand-by-modus nog steeds stroom vebruiken. Volgens Milieu Centraal is elk huishouden hier gemiddeld zo'n 450 kilowattuur per jaar aan kwijt. Dat gaat met de huidige prijzen dus ook om honderden euro's per jaar. De grootste sluipverbruikers zijn computers, beeldschermen, tv-decoders, internetmodems en kokendwaterkranen. 

Oskar Barendse: "Door corona hebben veel Nederlanders een thuiskantoor ingericht. Dat betekent extra apparatuur en dus extra sluipverbruik. Gewoon je apparaten uitzetten als je ze niet gebruikt, is misschien wel de meest eenvoudige energiebesparende maatregel. Maar het levert je zeker geld op."

 Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

Inspirerende verhalen van ondernemende Nederlanders  Bekijk alle interviews

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers