Nieuwe pensioenwet: meer sparen voor je pensioen

Sparen voor je pensioen kan een uitdaging zijn. Maar met de invoering van de nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023, is het voor zzp’ers en andere kleine ondernemers een stuk eenvoudiger om geld opzij te zetten met belastingvoordeel. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn en hoe je zelf zo veel mogelijk inkomen overhoudt, nu én voor later.
Gepubliceerd
2 juni 2023
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 1 juni 2023
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Sparen voor je pensioen kan een uitdaging zijn. Maar met de invoering van de nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023, is het voor zzp’ers en andere kleine ondernemers een stuk eenvoudiger om geld opzij te zetten met belastingvoordeel. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn en hoe je zelf zo veel mogelijk inkomen overhoudt, nu én voor later.

Zzp'ers mogen meer opzijzetten voor hun pensioen

Meer ruimte om te sparen

Eén van de belangrijkste veranderingen is de toename van de ruimte om belastingvriendelijk te sparen voor je pensioen. In de oude situatie mocht je maximaal 13,5% van je pensioengevend inkomen fiscaal voordelig inleggen, maar dankzij de nieuwe pensioenwet is dat verhoogd naar maar liefst 30%.

Stel, je hebt een inkomen van € 50.000. Je trekt hier de AOW-franchise vanaf. Vroeger mocht je maximaal €4.554 (13,5% van €33.696) belastingvriendelijk opzij zetten. Met de nieuwe wet mag je tot €10.109 (30% van €33.696) opbouwen.

Langere reserveringsruimte

Ook de zogenaamde reserveringsruimte wordt uitgebreid. In de huidige situatie kan je tot zeven jaar terug je onbenutte jaarruimte alsnog benutten, maar de nieuwe pensioenwet geeft je de kans om dit tot tien jaar terug te doen. Hierdoor krijg je nog meer ruimte om belastingvriendelijk te sparen voor je pensioen. Fijn om die overgeslagen jaren of maanden alsnog in te halen!

Voor- en nadelen van de nieuwe pensioenwet

Voordelen

  • Meer fiscaal vriendelijk inleggen: het tarief is gestegen van 13,5% naar 30% van je pensioengevend inkomen. Dit stelt je in staat om meer opzij te zetten voor later, zonder dat de fiscus je belast;
  • Flexibele pensioenopbouw: deze nieuwe wet geeft je meer keuzevrijheid in het opbouwen van je pensioen. Hopelijk maakt het ondernemers meer bewust van de mogelijkheden en moedigt het aan om daadwerkelijk actie te ondernemen;
  • Langere reserveringsruimte: de uitbreiding van zeven naar tien jaar geeft je de ruimte om een inhaalslag te maken. Heb je een wisselend inkomen? Of gewoon een aantal maanden/jaren overgeslagen in de zware coronatijden? Sla je slag!

Nadelen

  • Nalaten om te sparen: hoewel de Nieuwe Pensioenwet je alle mogelijkheden biedt om geld opzij te zetten, betekent het niet dat iedereen dit ook doet. Maar liefst 48% van de ondernemers zet niets opzij voor later en dat is uiteraard geen goed vooruitzicht;
  • Druk op overheidsfinanciën: dit is misschien nu nog een ver-van-je-bed-show, maar de verhoogde limieten kunnen leiden tot minder belastinginkomsten. Hierdoor komt er minder binnen en kan de overheid besluiten om te besparen op andere gebieden (denk aan de kinderopvang).

Impact op zzp’ers en kleine ondernemers

Er verandert nogal eens wat in het land der belastingen, maar deze wetswijzigingen zijn voor ondernemers aantrekkelijk. Het is zeker de moeite waard om je te verdiepen in de mogelijkheden. Dankzij de opgerekte reserveringsruimte én het hogere opbouwpercentage is het eenvoudiger geld opzij te leggen voor later. En dan ook nog eens op belastingvriendelijke wijze.

Keuzevrijheid bij Knab

Fiscaal voordelig sparen is voor jou als ondernemer essentieel, maar we begrijpen dat het soms wat overweldigend kan zijn. Er is geen one-size-fits-all oplossing en daarom bieden we je diverse opties. Je kan pensioenbeleggen, waarbij je meer kans hebt om een hoger rendement te pakken. Of misschien past Pensioensparen beter bij jou. Zet je geld vast op een geblokkeerde rekening en ontvang een vast rentepercentage, zodat je weet waar je aan toe bent. Liever altijd bij je geld kunnen? Dan is sparen of beleggen in een andere vorm wellicht iets voor jou.

De nieuwe pensioenwet opent deuren voor je pensioenopbouw. Het geeft je de ruimte om op fiscaal voordelige wijze een solide pensioenpot neer te zetten, zodat je ook met fluctuerende inkomsten er later warmpjes bij zit.Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.Deel via:

Belastingvriendelijk sparen voor je pensioen?  Check Knab Pensioensparen