Zo werkt de Kleine Investeringsaftrek (KIA)

Er zijn aftrekposten die regelmatig over het hoofd worden gezien. Zonde, want zo kun je als ondernemer fiscaal voordeel mislopen. Eén van deze ‘vaak vergeten aftrekposten’ is de kleine investeringsaftrek (of kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, kortgezegd KIA). Hoe werkt deze regeling en vooral: wat kan dit je opleveren aan fiscaal voordeel?
Gepubliceerd
17 november 2022
Laatst geüpdatet
12 april 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 17 november 2022
- Laatst geüpdate: 12 april 2023
- Leestijd: 3 minuten

Er zijn aftrekposten die regelmatig over het hoofd worden gezien. Zonde, want zo kun je als ondernemer fiscaal voordeel mislopen. Eén van deze ‘vaak vergeten aftrekposten’ is de kleine investeringsaftrek (of kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, kortgezegd KIA). Hoe werkt deze regeling en vooral: wat kan dit je opleveren aan fiscaal voordeel?

Hypotheekadvies-878426-edited

Kleine investeerders aftrek 2023

De KIA is dé aftrekpost waarmee jouw laptop, bedrijfsfiets of telefoon ook nog een belastingvoordeel kunnen opleveren. Je mag namelijk een percentage van dat geïnvesteerde bedrag aftrekken van je winst. Dat klinkt erg aantrekkelijk, maar niet iedere ondernemer -of iedere investering - komt in aanmerking voor de KIA.

Je komt als ondernemer pas in aanmerking voor de kleine investeringsaftrek als je in 2023 ook daadwerkelijk investeert in bedrijfsmiddelen. Er zit een boven- en een ondergrens aan deze investeringen, wil je in aanmerking komen voor de KIA. In 2023 zijn deze bedragen vastgesteld door de Belastingdienst op minimaal € 2.400 en maximaal € 353.973.

KIA voor zzp'ers

Ook (parttime) zzp’ers komen in aanmerking voor de KIA. Dus vergeet deze aftrekpost vooral niet als je je aangifte inkomstenbelasting doet. Want dat is het moment waarop je bedrijfsinvesteringen kunt opgeven bij de Belastingdienst.

Hoe werkt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Of en in hoeverre je in aanmerking komt voor de KIA is afhankelijk van aantal factoren:

  • Je investeert in bedrijfsmiddelen, dus zaken die je niet van plan bent om te verkopen.
  • Het bedrag van het bedrijfsmiddel waarin je investeert.
  • Het totaalbedrag dat je in 2023 hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen.
  • Je bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn en wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Als je rekening houdt met al deze voorwaarden kan dit een flink belastingvoordeel opleveren.

Investeringsbedrag voor KIA

Om in aanmerking te komen voor de KIA moet je investering in een bedrijfsmiddel minimaal € 450 zijn. Kost het bedrijfsmiddel waarin je investeert minder dan € 450, dan wordt het gezien als ‘reguliere zakelijke kosten’.

Alle investeringen van minimaal € 450 mag je aan het eind van het jaar bij elkaar optellen. Hoeveel je mag aftrekken, hangt af van hoeveel je investeert.

Investeringsbedrag Investeringsaftrek (2023)
€ 0 - € 2.400 € 0
€ 2.400 - € 63.715 28% van het totale investeringsbedrag
€ 63.715 - € 117.991 € 17.841
€ 117.991 - € 353.973 € 17.841 - (7,56% van het bedrag boven de € 117.991)
Vanaf € 353.973 € 0

Is de KIA inclusief btw?

De kosten die in aanmerking komen voor de KIA zijn exclusief btw. De btw wordt namelijk al verrekend met de btw-aangifte die je elk kwartaal gedurende het boekjaar doet.

Welke bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor kleinschaligheidsaftrek?

Alle spullen die je nodig hebt voor je bedrijf én die je niet gaat verkopen, zijn in principe bedrijfsmiddelen. Denk hierbij aan laptops, telefoons, maar ook natuurlijk je bedrijfsfiets. Let op: De kosten van je auto vallen alleen onder de KIA als je de auto gebruikt voor beroepsvervoer. Let op: Als je een elektrische auto hebt, kun je wel in aanmerking komen voor andere ‘groene’ belastingvoordelen.

Rekenvoorbeeld KIA

Om in aanmerking te komen voor de KIA, is het belangrijk dat je je uitgaven goed in de gaten houdt. Dat kan soms ook betekenen dat het voordelig is om extra geld te investeren in bedrijfsmiddelen.

Of dat in jouw geval zo is, kun je eenvoudig zelf uitrekenen:

  • Tel richting het eind van het jaar alle investeringen in je bedrijf op die voldoen aan de voorwaarden van de KIA.
  • Wanneer het totaalbedrag hoger is dan € 2.400,- (en maximaal € 63.715) dan mag je 28% van het totale bedrag aftrekken van je belastbare winst.

Top tip: Check voor het eind van het jaar of het voor jou handig is om nog een investering te doen van minimaal € 450, zodat je boven het totaalbedrag van € 2.400 uitkomt. Want dan mag je ineens 28% van het totale(!) investeringsbedrag aftrekken. Blijf je (net) onder die € 2.400? Dan mag je 0% aftrekken.

Wie heeft recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

In principe komt iedere ondernemer - die in 2023 tussen € 2.400 en € 353.973 investeert in bedrijfsmiddelen van minimaal €450 - in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Niet alleen zzp’ers komen in aanmerking voor de KIA. Ook ondernemers die onderdeel zijn van een vennootschap onder firma (vof) of maatschap mogen deze aftrekpost gebruiken. De aftrek wordt dan verdeeld onder de partijen die onder de vof of maatschap vallen.

Kortom, het is erg zonde als je deze aftrekpost zou vergeten. Een groot deel van de “kleine ondernemers” kan hiermee hun voordeel doen. Nu rest er nog maar één - niet geheel onbelangrijke - vraag: hoe vraag je de KIA aan?

Hoe vraag ik KIA aan?

De KIA kun je aanvragen bij je aangifte inkomstenbelasting of bij de aangifte van je vennootschapsbelasting. Wanneer aan het eind van het jaar alle cijfers bekend zijn, dan kun je de bedrijfsmiddelen aftrekken van je winst. Check dus goed hoeveel bedrijfsinvesteringen je hebt gedaan (en of het handig is om in aan het eind van het jaar nog wat extra te investeren).


Lees ook deze artikelenCasper Zwart
Casper is Eindredacteur bij Knab. Hij schrijft al jaren over financiën. Daarnaast doet hij regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.


Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers