Onderzoek: Een op de drie zzp'ers gaat op workation

Werken tijdens je vakantie. Voor velen een doemscenario, maar steeds meer zzp’ers kiezen er bewust voor. Eén op de drie zzp’ers is in 2022 op workation geweest, of heeft er nog eentje op de planning staan. Gemiddeld tweeënhalve week lang combineren ze ondernemen met een vakantie. Een trend die door de coronacrisis een extra zetje heeft gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 1.100 zzp’ers.
Gepubliceerd
30 augustus 2022
Laatst geüpdatet
14 september 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 30 augustus 2022
- Laatst geüpdate: 14 september 2022
- Leestijd: 3 minuten

Werken tijdens je vakantie. Voor velen een doemscenario, maar steeds meer zzp’ers kiezen er bewust voor. Eén op de drie zzp’ers is in 2022 op workation geweest, of heeft er nog eentje op de planning staan. Gemiddeld tweeënhalve week lang combineren ze ondernemen met een vakantie. Een trend die door de coronacrisis een extra zetje heeft gekregen.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 1.100 zzp’ers.

Werkvakantie als zzp'er doe je zo

Vakantie belangrijk voor mentale fitheid

Door de extreme krapte op de arbeidsmarkt hebben de meeste zelfstandig ondernemers meer dan genoeg werk. Uiteraard goed voor hun omzet, maar die drukte zorgt er ook voor dat het extra belangrijk is om op vakantie te gaan. 85% van de ondervraagden geeft aan vakantie nodig te hebben om mentaal fit te blijven. Tegelijkertijd is een kwart van de zzp’ers wel bang dat ze door die vakantie werk – en dus inkomsten – mislopen. Een workation lijkt daarvoor de ideale oplossing.

Experts waarschuwen dat de workation de traditionele vakantie niet moet vervangen. Dat lijkt ook niet het geval. In 2022 plannen fulltime zzp’ers – los van een eventuele workation - gemiddeld viereneenhalve week vrij. In die periode gaan ze gemiddeld drie weken op vakantie. Weken waarin ze zich voornemen om niet te werken.

Meerderheid zzp’ers kan het werk ook op vakantieadres doen

De aard van je werk moet het natuurlijk wel toestaan om op workation te kunnen. 64% van de ondervraagde zzp’ers zegt dat ze hun werk – in ieder geval deels - vanaf hun vakantieadres zouden kunnen doen. Een percentage dat flink verschilt per sector. In de bouw hebben veel minder ondernemers die optie. Daar geeft 30% aan een deel van het werk vanaf een vakantieadres te kunnen doen.

Voor ondernemers in de ICT-sector is het een ander verhaal. Daar geeft 90% aan hun werk grotendeels tijdens hun vakantie te kunnen doen. Het blijkt de meest geschikte sector voor een workation. De sector zakelijke dienstverlening staat op een tweede plek. Binnen die sector – waar bijvoorbeeld consultants onder vallen – kan 83% op afstand werken.

Tabel 1. Zzp'er kan (deel van het) werk vanaf vakantieadres doen - per sector

Sector Kan (deels) vanaf vakantieadres werken
Bouw 30%
Detail- en Groothandel 53%
ICT, Media & Communicatie 90%
Kunst, Cultuur, Recreatie & Sport 59%
Onderwijs 62%
Persoonlijke Dienstverlening 54%
Zakelijke Dienstverlening 83%
Zorg 52%

Corona geeft populariteit workation een boost

Door de coronacrisis zijn opdrachtgevers een stuk makkelijker gaan denken over werken op afstand. Waar opdrachtgevers voorheen nog weleens verlangden dat je minimaal een aantal dagen bij hen op kantoor kwam werken, vinden de meesten het nu prima als je je werk aanlevert vanuit het buitenland. Van alle zzp’ers die hun werk op afstand kunnen doen, geeft 87% aan dat hun opdrachtgever daar nu makkelijker over denkt dan vóór de pandemie.

Goede voorbereiding belangrijk

Een effectieve workation moet je wel goed voorbereiden. Uit de reacties in het onderzoek valt op te merken dat een workation aardig in het wat kan vallen wanneer er bijvoorbeeld geen veilige wifi beschikbaar is. Ook accomodaties met veel gezinnen met jonge kinderen, komen de productiviteit vaak niet ten goede. 

Verder moet de avontuurlijke zzp'er ook rekening houden met verzekeringen. Particuliere reisverzekeringen dekken namelijk zelden schade die ontstaat tijdens het werken vanuit het buitenland. Knab heeft - samen met insurtech Alicia - de eerste zakelijke reisverzekering ontwikkeld waarbij het uitdrukkelijk wél is toegestaan om je werk vanuit het buitenland te doen.

Check de Knab WorkationverzekeringCasper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

Sluit je workationverzekering af mét korting  Bereken je premie

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers