Rijden met winterbanden in de zomer? Beter van niet

De zomer nadert z’n einde, dus nog even en je moet je winterbanden weer onder de auto zetten. Maar heb je in het voorjaar eigenlijk wel de moeite genomen om de banden te wisselen? Uit een steekproef van de BOVAG bleek namelijk dat de afgelopen zomer in Nederland zo’n 500.000 personenauto’s rondreden op winterbanden. Maar rijden met winterbanden in de zomer is niet zo verstandig. Je leest hier hoe dat komt.
Gepubliceerd
3 september 2018
Laatst geüpdatet
14 februari 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 30 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 14 februari 2020
- Leestijd: 3 minuten

De zomer nadert z’n einde, dus nog even en je moet je winterbanden weer onder de auto zetten. Maar heb je in het voorjaar eigenlijk wel de moeite genomen om de banden te wisselen? Uit een steekproef van de BOVAG bleek namelijk dat de afgelopen zomer in Nederland zo’n 500.000 personenauto’s rondreden op winterbanden. Maar rijden met winterbanden in de zomer is niet zo verstandig. Je leest hier hoe dat komt.

Rijden met winterbanden in de zomer

Rijden met winterbanden in de zomer lijkt net zo makkelijk

Winterbanden zijn nuttig. En als je ze eenmaal onder je auto hebt, is het wel zo makkelijk om ze er ook gewoon onder te laten zitten. Banden zijn tenslotte banden. Voor het wisselen moet je weer een afspraak maken en als je geen leaseauto hebt kost dat ook nog eens geld. Redenen genoeg om gewoon door te rijden zou je denken. Maar een winterband is niet voor niets een winterband.

Het verschil tussen zomerbanden en winterbanden

Winterbanden hebben een zachte compound (samenstelling van het rubber). Hierdoor liggen ze in de winter het best op de weg. Ook hebben ze een dieper profiel en speciale lamellen, waardoor je tijdens natte, winterse omstandigheden grip houdt op de weg. Tijdens het rijden wordt je band warm door de wrijving met de weg. Maar in de winter is de weg natuurlijk kouder, wat de band afkoelt.

Zomerbanden hebben een hardere compound. Ook als ze warmer en zachter worden tijdens het rijden, blijven ze hard genoeg om stabiel op de weg te blijven liggen. Ze houden grip. Hierdoor houd je ook een korte remweg. Terwijl winterbanden in de zomer door hun zachtheid juist een veel langere remweg hebben, wat gevaarlijk kan zijn in het verkeer.

Het slijten van de band gaat sneller

Door hun zachtheid en het andere profiel, hebben winterbanden een hogere rolweerstand. Optimaal als het glad is, want daardoor glijd je minder snel weg. In de zomer zorgt dit er echter voor dat de banden veel sneller slijten. De banden moeten harder werken om te rollen, waardoor je profiel een stuk sneller vervaagt.

Als je banden sneller slijten, zul je ze eerder moeten vervangen. In dat geval kun je misschien beter in het voorjaar je winterbanden vervangen, want anders moet je eerder dan je denkt een compleet nieuwe set winterbanden kopen. En dat is zonde van je geld.

Winterbanden in de zomer zijn niet erg zuinig

De rolweerstand heeft niet alleen invloed op de slijtage van de band. Je merkt het ook in brandstofverbruik. Door de samenstelling van het rubber en de hogere rolweerstand heeft de auto meer energie nodig om je auto te laten rijden met winterbanden in de zomer.

Met de hoogte van de temperaturen, neemt ook de rolweerstand van de banden toe. En daardoor heeft je auto ook steeds meer brandstof nodig. Dit merk je direct in je brandstoftank. Je kunt tot wel 15% meer brandstof gebruiken dan met zomerbanden.

Echt geen zin om autobanden te wisselen?

Als je echt geen zin hebt in dat gedoe met het wisselen van de banden, kun je all season-banden overwegen. Dit is een soort compromis tussen de zomer- en winterbanden, waardoor je er in principe het hele jaar mee kunt rijden.

Deze band blijft een soort tussenweg en zal nooit zo goed presteren als de banden die speciaal voor de zomer of winter gemaakt zijn. Zit je in de zomer veel op de weg? Overweeg dan toch om gewoon voor zomerbanden te gaan, daarmee maak je de veiligste keuze.

 Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Precies weten hoe je er financieel voor staat?  Gratis Financieel Plan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën