4 bespaartips die alleen maar geld kosten

Bespaartips zijn hot. Iedereen geeft ze! Soms kom je echter de gekste bespaartips tegen. Van die tips waarvan het op het eerste gezicht lijkt alsof je ermee bespaart. Maar die niets opleveren. Of nog erger, die je eigenlijk alleen maar extra geld kosten.
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
4 december 2018
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 21 maart 2018
- Laatst geüpdate: 4 december 2018
- Leestijd: 4 minuten

Bespaartips zijn hot. Iedereen geeft ze! Soms kom je echter de gekste bespaartips tegen. Van die tips waarvan het op het eerste gezicht lijkt alsof je ermee bespaart. Maar die niets opleveren. Of nog erger, die je eigenlijk alleen maar extra geld kosten.
GettyImages-454326635 (2)-065177-edited

ONZIN-TIP 1: VERWARM JE HUIS MET 1 WAXINELICHTJE

De laatste tijd komt het bericht weer vaak langs op Facebook in bespaargroepen: verwarm je huis met één waxinelichtje en een tuinpot. Door zo’n mooie terra-cotta-pot over dat ene waxinelichtje heen te zetten, zou je de verwarming niet meer hoeven te gebruiken. Klinkt leuk hè.

Maar… als je wel eens een theepot met een waxinelichtje hebt verwarmd, zul je weten dat één zo’n klein kaarsje niet veel warmte af geeft. Zelfs niet als je er iets overheen zet.

Hoe kan het wel?
Om je huiskamer echt te verwarmen met waxinelichtjes, heb je er honderden van nodig. Om over die terra cotta plantenpotten nog maar niet te spreken. Bij elkaar kosten deze spullen een stuk meer dan je verwarmingskosten op dagbasis.

ONZIN-TIP 2: KOOP ZOVEEL MOGELIJK IN DE AANBIEDING

Natuurlijk, je bespaart geld als je minder betaalt. Korting is korting, niet waar? Ja, tenzij… je het product anders helemaal niet gekocht had. Door goed op de aanbiedingen te letten, kom je veel sneller in de verleiding om iets aan te schaffen.

Is korting wel korting?
Bovendien is korting lang niet altijd echte korting. Zeker rondom de feestdagen is speelgoed in de aanbieding. Dan staat er op het prijskaartje: "Van € 9,95 voor € 6! En als je dan het prijskaartje weg haalt, zie je de oorspronkelijke prijs: € 5,95.

Is het wel echt goedkoop?
Een derde probleem is dat, zeker in de supermarkt, vaak A-merken in de aanbieding zijn. Die lijken dan heel goedkoop. Als je echter de prijs per kilo bekijkt, dan blijkt het huismerk nog altijd goedkoper. Op aanbiedingen letten kan een slimme bespaarstrategie zijn. Maar juist niet op de aanbiedingen letten, is vaak net zo slim.

ONZIN-TIP 3: GRATIS! GRATIS!

Het stond hierboven al: als je iets niet koopt, ben je pas echt goedkoop uit. En dat is natuurlijk ook zo als je iets helemaal niet hoeft te betalen. Toch?

Gratis kennismaken?
Als je mee doet met een geld-terug-actie, krijg je je geld terug! Dat is toch gratis? Ja, inderdaad. Als je je geld ook echt terugvraagt. De reden dat veel fabrikanten dit soort acties steeds weer opnieuw organiseren, is dat een groot deel van de deelnemers zijn geld vergeet.

En… omdat je je adres op moet geven. Wat vind je vervolgens een week later in je mailbox? Een mooie aanbieding voor hetzelfde product. Die kun je toch niet laten liggen!

Gratis zegeltjes?
Een ander voorbeeld is een gratis cadeau door gratis zegeltjes te sparen bij aankoop van je boodschappen. Of je schoenen. Of je benzine. Om in aanmerking te komen voor zo’n gratis product, moet je vaak wel voor honderden euro’s boodschappen doen. Of schoenen kopen. Of benzine tanken.

Als je echter bij de goedkopere, zegelloze concurrent aan de overkant hetzelfde had gehaald, was je een stuk minder kwijt geweest dan nu. Zelfs als je voor het gratis product betaald had.

ONZIN-TIP 4: POETS JE TANDEN ONDER DOUCHE EN ANDERE WATERBESPARENDE IDEEËN

Veel bespaartips richten zich op water besparen. Nu kost water in Nederland heel weinig. Natuurlijk, voor het milieu telt elke druppel. Maar voor je portemonnee moet je heel veel moeite doen om echt wat te kunnen besparen.

Twee vliegen in één klap!
Tandenpoetsen terwijl je doucht: handig toch? Je bent sneller klaar met douchen en je hoeft de kraan niet open te zetten om te spoelen.

Toch is dit een heel slecht idee. Het is nog erger dan de kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen, omdat er uit een douche meestal meer water komt dan uit een gewone kraan. Als je de kraan dicht draait tijdens het tandenpoetsen, gebruik je hooguit een halve liter water. Als je de douche laat lopen tijdens het tandenpoetsen, gebruik je misschien wel 30 liter (warm!) water.

Steen in de stortbak
Heb je wel eens een steen in je stortbak gelegd? Het idee daarachter is dat je minder water nodig hebt om de stortbak te vullen. Alleen… als je met zo’n iets legere bak spoelt, heb je niet altijd genoeg water. Twee keer spoelen dan maar. En weg is de winst.

Een waterbesparende dubbele knop werkt een stuk efficiënter. Daarmee kun je kiezen of je veel of water door laat gaan. En dan ben je pas echt aan het besparen.


Sjoukje Bakker
Sjoukje geeft je huis-tuin-en-keukentips om geld te besparen. Zelf beheert ze meergeldminderstress.nl.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën