Prinsjesdag 2018: de koopkracht stijgt

Vorig jaar waren de onderhandelingen voor een nieuw regeerakkoord nog in volle gang, wat Prinsjesdag 2017 nogal ongewoon maakte. Met het nieuwe akkoord in kannen en kruiken is het kabinet inmiddels flink op stoom. Prinsjesdag 2018 staat dan ook bol van de nieuwe voorstellen. We zetten de belangrijkste plannen voor je op een rij. Let op: dit is een artikel uit 2018. Lees hier alles over Prinsjesdag 2019.
Gepubliceerd
18 september 2018
Laatst geüpdatet
17 september 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 17 september 2018
- Laatst geüpdate: 17 september 2019
- Leestijd: 4 minuten

Vorig jaar waren de onderhandelingen voor een nieuw regeerakkoord nog in volle gang, wat Prinsjesdag 2017 nogal ongewoon maakte. Met het nieuwe akkoord in kannen en kruiken is het kabinet inmiddels flink op stoom. Prinsjesdag 2018 staat dan ook bol van de nieuwe voorstellen. We zetten de belangrijkste plannen voor je op een rij.

Let op: dit is een artikel uit 2018. Lees hier alles over Prinsjesdag 2019.

Prinsjesdag 2018: de koopkracht stijgt

Prinsjesdag 2018 in cijfers

Er is goed nieuws te melden, we gaan er ook in 2019 op vooruit! De koopkracht stijgt gemiddeld met 1,5% en naar verwachting groeit de economie volgend jaar met 2,6%. Werkenden profiteren het meest, hun koopkracht stijgt met 1,6%. Uitkeringsgerechtigden trekken aan het kortste eind met een koopkrachtstijging van 0,8%.

Andere belangrijke cijfers:

  • De werkloosheid daalt verder naar 3,5%.
  • De werkgelegenheid stijgt met 1,5%
  • De overheidsschuld komt sinds lange tijd onder de 50% uit.
  • Ongeveer 95% van alle Nederlanders zal van de stijging in koopkracht profiteren.

Benieuwd wat dit voor jouw persoonlijke situatie betekent? Bereken het met de Koopkracht tool van Knab.  

Miljoenennota: grote investeringen, begroting blijft in de plus

Het kabinet trekt het komende jaar fors meer geld uit voor investeringen in onder meer onderwijs, defensie, veiligheid en infrastructuur. Toch blijft de begroting in de plus en wordt het begrotingsoverschot van 1% gebruikt voor aflossing van de staatsschuld. Door de recente schikking met ING van € 775 miljoen komt het overschot zelfs hoger uit dan beraamd.

De belangrijkste extra uitgaven in 2019

  • Onderwijs, onderzoek en innovatie: € 1.9 miljard
  • Defensie: € 1.2 miljard
  • Infrastructuur: € 1 miljard
  • Veiligheid: € 0.5 miljard

Van 4 naar 2 belastingschijven

De inkomstenbelasting in box 1 (inkomsten uit werk en woning) zal in plaats van vier over twee schijven verdeeld worden. Na een geleidelijke overgang is er vanaf 2021 alleen nog een hoog en een laag tarief. De nieuwe tarieven pakken voor de hogere inkomens gunstig uit, maar voor de mensen die tot nu toe alleen het laagste tarief betaalden is de nieuwe maatregel duurder.

Daar staat wel tegenover dat de inkomensafhankelijke heffingskorting wordt verhoogd, zodat iedereen onder de streep profiteert van de nieuwe belastingmaatregelen.

Situatie 2018, nog geen recht op AOW

Situatie 2018, geen recht op AOW

Situatie 2019, nog geen recht op AOW

Tarieven2019 (1)

*De inkomensgrenzen die je hierboven ziet worden nog iets hoger door inflatiecorrectie die zal worden toegepast voor 2019. De exacte bedragen worden later door de Belastingdienst bekend gemaakt. 

Situatie 2021, nog geen recht op AOW

knab2019 (1)
De inkomensgrenzen voor 2021 zijn nog niet helemaal definitief, omdat het mogelijk is dat er nog kleine aanpassingen worden gedaan door de regering.

Btw van 6% naar 9%

Het lage btw-tarief van 6% wordt verhoogd naar 9%. Dat betekent dat de boodschappen duurder gaan worden, maar ook dingen als een ritje met de trein, geneesmiddelen, boeken, concertkaartjes of het laten schilderen van je huis gaan meer geld kosten. Een rit met de taxi wordt zelfs, mede door de btw-verhoging, 6% duurder.

Verhoging zorgpremie en zorgtoeslag

We gaan volgend jaar flink meer voor onze zorgverzekering betalen. Het kabinet gaat voor 2019 uit van een jaarlijkse basispremie van € 1.432, een stijging van maar liefst € 124. Voor de lagere inkomens staat daar tegenover dat de zorgtoeslag wordt verhoogd: maximaal € 92 voor alleenstaanden en maximaal € 277 voor meerpersoonshuishoudens. Het verplichte eigen risico blijft hetzelfde: € 385.

Kabinetsplannen voor huiseigenaren

Voor huiseigenaren staan er ook weer een aantal wijzigingen voor 2019 op de planning. Zo zal Wet Hillen over een periode van 30 jaar geleidelijk worden afgeschaft. Dit houdt in dat je na de aflossing van je hypotheek alsnog inkomstenbelasting over je eigenwoningforfait verschuldigd bent. Ook gaat de maximale hypotheekrenteaftrek omlaag met 0.5% naar 49%. Je leest alles over de gevolgen in onze special Miljoenennota voor huiseigenaren

Afschaffing dividendbelasting in 2020

Het houdt de gemoederen al even bezig, maar onlangs is de coalitie het toch eens geworden over de geplande afschaffing van de dividendbelasting in 2020. Daarnaast wordt de vennootschapsbelasting verlaagd, maar ook de zelfstandigenaftrek. Heeft dit gevolgen voor jou als zzp’er? Lees er alles over in onze special Miljoenennota voor zzp’ers.  

Hoeveel ga jij er op vooruit? Bereken het met onze Koopkracht tool

Wil jij weten wat de kabinetsplannen betekenen voor jouw persoonlijke situatie? Bereken het met de gratis Koopkracht tool van Knab. Dan weet jij precies hoe jij ervoor staat in 2019! 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op.Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Stijgt jouw koopkracht in 2019?  Bereken snel

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën