Inzittendenverzekering auto: wat houdt het in?

Een autoverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent voor schade die je toebrengt aan anderen. Heb je daar een beperkt casco of Allrisk-dekking bij, dan ben je verzekerd voor de schade aan je eigen auto. Maar bij een ongeluk kun je ook financiële- of letselschade oplopen. Om je hiervoor te verzekeren sluit je een aanvullende inzittendenverzekering auto af. Maar wat houdt dit precies in?
Gepubliceerd
3 maart 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 1 maart 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Een autoverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent voor schade die je toebrengt aan anderen. Heb je daar een beperkt casco of Allrisk-dekking bij, dan ben je verzekerd voor de schade aan je eigen auto. Maar bij een ongeluk kun je ook financiële- of letselschade oplopen. Om je hiervoor te verzekeren sluit je een aanvullende inzittendenverzekering auto af. Maar wat houdt dit precies in?

inzittendenverzekering auto

Waarom zou je een inzittendenverzekering auto afsluiten?

De inzittendenverzekering is vooral handig voor de bestuurder zelf. Als jij als bestuurder zelf een ongeluk veroorzaakt, kunnen je passagiers hun schade verhalen op je autoverzekering. Maar als veroorzaker krijg jij niets vergoed van de verzekeraar. Hier is de inzittendenverzekering voor. Deze keert uit, ongeacht wie schuld heeft. Daardoor krijg je ook sneller een vergoeding dan van je WA-verzekering (je autoverzekering), die eerst onderzoek doet.

Vormen van schade

De inzittendenverzekering kent twee verschillende vormen:

Schade inzittendenverzekering

Deze verzekering dekt de schade die je daadwerkelijk hebt geleden bij een ongeluk. Denk hierbij aan je kapotte kleding, het ambulancevervoer en zelfs de kosten voor aanpassingen in je huis bij blijvende invaliditeit. Bij overlijden vallen ook de uitvaartkosten onder deze verzekering.

Ongevallen inzittendenverzekering

Deze verzekering keert bij blijvende invaliditeit of overlijden van jou of je passagiers een van tevoren afgesproken bedrag uit. Dit bedrag is van tevoren dus vastgelegd en wordt ongeacht de werkelijk geleden schade en bijkomende kosten uitgekeerd.

Het nut voor de passagiers

Als jij als bestuurder bij een ongeval betrokken raakt, kunnen je passagiers de materiële- en letselschade vaak verhalen op jouw autoverzekering. Medische kosten kunnen ze verhalen op de zorgverzekering. Toch heeft de inzittendenverzekering voor jouw passagiers nut.

Vaak hanteren de auto- en zorgverzekeraars strenge voorwaarden voor een uitkering. Een passagier loopt daardoor de kans niet alle schade vergoedt te krijgen. De inzittendenverzekering keert hoe dan ook uit, dus deze vergoeding kan aanvullend gebruikt worden.

Zo vergoedt de zorgverzekering medische kosten bij een ongeval, maar niet de bijkomende kosten bij blijvende invaliditeit. Bij het verlies van je benen heb je waarschijnlijk een traplift nodig. De zorgverzekeraar vergoedt dit niet, de schade inzittendenverzekering wel.

Wel of niet afsluiten?

Het kan zeker nuttig zijn om een inzittendenverzekering af te sluiten, maar hij is niet wettelijk verplicht. Je mag gewoon carpoolen zonder deze verzekering.  

Voor de inzittendenverzekering betaal je extra premie, de hoogte hiervan verschilt per verzekeraar. Je moet jezelf dus afvragen of je dit geld ervoor over hebt.

Met een inzittendenverzekering zorg je er vooral voor dat jij als bestuurder ook een vergoeding krijgt, ook als het ongeval jouw schuld is. Daarnaast garandeer je jezelf met een inzittendenverzekering van een snellere uitkering van de vergoeding dan bij je autoverzekering. Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Verzeker alleen de grote pech en bespaar op je premie  Bekijk onze partner Deck

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën