Geld besparen tijdens de herfst: 5 tips

De zomer is weer voorbij. Het was te gek, maar je bent al je financiële boekjes te buiten gegaan. Terrasjes, uit eten, nieuwe zomerkleding, vakanties, festivals. Nu is (bijna) alles op. Maar niet getreurd: de herfst biedt weer volop kansen om je financiën weer nieuw leven in te blazen. Hier 5 tips om geld te besparen tijdens de herfst.
Gepubliceerd
13 september 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 11 september 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

De zomer is weer voorbij. Het was te gek, maar je bent al je financiële boekjes te buiten gegaan. Terrasjes, uit eten, nieuwe zomerkleding, vakanties, festivals. Nu is (bijna) alles op. Maar niet getreurd: de herfst biedt weer volop kansen om je financiën weer nieuw leven in te blazen. Hier 5 tips om geld te besparen tijdens de herfst.

Geld besparen kan prima tijdens de herfst

1. Maak volop gebruik van de herfst-sale

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar soms moet je geld uitgeven om geld te besparen. Neem bijvoorbeeld de uitverkoop. Natuurlijk denk je op dit moment niet meteen aan nieuwe zomerkleding voor volgend jaar. Maar door goed gebruik te maken van de sale op zomerkleding en zomerartikelen, bouw je alvast een voorsprong op voor komende jaar.

En ben je bang dat je tijdens je dagje winkelen weer tegen honderd andere dingen aanloopt die je eigenlijk niet nodig hebt? Ga thuis lekker online winkelen en beperk je tot de sale.

2. Ga goedkoop naar de herfstzon

Moest jij deze zomer als enige doorwerken toen het een miljard graden was? Dan plan je misschien wel een korte vakantie tijdens de herfstvakantie. Check dan vooral de online vakantieaanbieders voor (last-minute) aanbiedingen.

Veel hotels en resorts bieden tijdens het rustigere naseizoen namelijk aantrekkelijke kortingen, terwijl het op veel plekken nog heerlijk weer is. Vaak geven vakantieaanbieders tijdens de herfst flinke kortingen weg om toch klanten te trekken. Profiteer daarvan!

3. Bespaar geld op je energiekosten

Ja, het wordt weer kouder, maar dat betekent niet dat je bij de eerste de beste rilling tot 25 graden gaat stoken. Zorg dat je de verwarming zo lang mogelijk uit laat, zodat je niet onnodig hoge energiekosten betaalt.

Je kunt ook de aanvoertemperatuur van je CV-ketel verlagen. Bij het gemiddelde Nederlandse huishouden staat deze namelijk te hoog ingesteld, waardoor je onnodig energie verbruikt. Verlaag de aanvoertemperatuur naar 60 graden celsius. Dit kun je doen via het display-menu van de ketel.

Daarnaast kun je ook gewoon wennen aan een lagere binnentemperatuur. Trek bijvoorbeeld een trui aan als je thuis bent, of haal je dikke winterdeken alvast uit de kast. Laat ook niet onnodig je ramen open staan. Zo houd je de koude lucht zo lang mogelijk buiten. Lees meer over hoe je geld bespaart op je energiekosten.

4. Vergelijk energieleveranciers

Wil je geld besparen, dan is vergelijken altijd een goed idee. Check daarom één keer per jaar of je niet ergens anders goedkoper uit bent. Dat kan bijvoorbeeld via de Consumentenbond. Ga wel na of je opzegkosten moet betalen en zorg dat je elektriciteit én gas vergelijkt. Want gemiddeld gezien liggen de tarieven voor gas hoger dan voor elektriciteit. 

5. Stel een automatische spaaropdracht in

Het kan zijn dat je tijdens de zomermaanden meer hebt uitgegeven dan je van plan was. Hierdoor heb je misschien niet zoveel gespaard als je zou willen.

Om jezelf hierbij te helpen kun je ervoor kiezen om direct een bedrag op je spaarrekening te zetten zodra je je salaris ontvangt. Dit helpt je geld te besparen, omdat je het niet aan andere dingen kunt uitgeven. Het instellen van een automatische spaaropdracht kan je helpen wanneer je geneigd bent om handmatige overboekingen nog wel eens te vergeten.

Slim sparen bij Knab

Nog meer geld besparen? Knab maakt het jou makkelijk. Niet alleen met tips, maar ook met financieel overzicht en een alles-in-één tarief. Vanaf slechts € 5 per maand krijg je een compleet betaal- en spaarpakket met onder andere:

  • één van de hoogste spaarrentes van Nederland;
  • rente op je spaar- én betaalrekening;
  • een creditcard;
  • een handig online huishoudboekje (dat je helpt om geld te besparen).


Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën