Digiveilig op vakantie

Aan adviezen over digitale veiligheid op vakantie geen gebrek. We pikken er een paar uit die heel makkelijk zijn uit te voeren en die veel bijdragen aan de veiligheid van je digitale kostbaarheden: wees op je hoede op straat en gebruik zoveel mogelijk je databundel.
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
1 april 2018
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 19 maart 2018
- Laatst geüpdate: 1 april 2018
- Leestijd: 2 minuten

Aan adviezen over digitale veiligheid op vakantie geen gebrek. We pikken er een paar uit die heel makkelijk zijn uit te voeren en die veel bijdragen aan de veiligheid van je digitale kostbaarheden: wees op je hoede op straat en gebruik zoveel mogelijk je databundel.

digiveiligopvakantie-986736-edited

WEES OP JE HOEDE OP STRAAT

Dit geldt altijd, ook als je niet op vakantie bent. Maar als je wél op vakantie bent, zul je meer rondslenteren met je telefoon in je hand, want je wilt het thuisfront die foto appen, of je bent aan het opzoeken waar je precies naartoe moet.

WAT ZIJN DE RISICO'S?

Vooral dat doodgewoon je smartphone uit je hand of uit je zak wordt gegrist. Dieven pikken argeloze toeristen er zo uit. De dief is misschien niet geïnteresseerd in je data, maar gewoon in de waarde van het toestel zelf. Hou 'm dus goed vast en berg hem op in een mapje dat je onder je kleren bewaart.

Een dief hoeft niet geïnteresseerd te zijn in je data, maar het kan wel. Beveilig dus het toestel met een pincode (die valt minder goed af te kijken dan een patroon) en zorg ervoor dat mensen niet kunnen zien welke cijfercombinatie je intoetst. Stel een korte tijd in waarna het toestel weer op standby springt, zodat een dief altijd de pincode nodig zal hebben.

In geval van diefstal zul je blij zijn als je 'Zoek mijn iPhone' of 'Vind mijn apparaat' (Android) hebt ingeschakeld. 'Dat kan zeker geen kwaad,' zegt ook Ronald Kingma van het Nederlandse beveiligingbedrijf Access42. Deze gratis dienst helpt je je smartphone of tablet terug te vinden, het toestel onbruikbaar te maken of berichten aan de vinder of dief te sturen. Al die dingen verkleinen de kans dat misbruik wordt gemaakt van je gegevens en vergroten de kans dat je je smartphone terugkrijgt.

GEBRUIK ZOVEEL MOGELIJK DATA ROAMING

Dat betekent: geen wifi, maar gewoon de internetverbinding van je mobieltje gebruiken, ook in het buitenland. Tenminste, als je in een van de 28 EU-landen bent. Dit is een nieuw advies want tot voor kort was dat niet raadzaam. Datagebruik in het buitenland was schreeuwend duur en kon leiden tot torenhoge rekeningen van duizenden euro's die je bij thuiskomst op je deurmat vond. Daarom moest je in het buitenland juist zoveel mogelijk wifi gebruiken.

Sinds juni van dit jaar is die situatie veranderd, in elk geval voor EU-landen. Je kunt nu in Europa data gebruiken uit je eigen databundel en de woekertarieven zijn verleden tijd. 'Dat heeft nu de voorkeur boven wifi,' zegt Ronald Kingma van Access42. 'De eigen dataverbinding van je smartphone is hoe dan ook lastiger af te tappen dan wifi.'

Het is dan wel zaak datavreters als video te vermijden, anders is je databundel te snel op. Maar hopelijk heb je op vakantie wel wat anders te doen dan YouTube-filmpjes afspelen. ;-)


Herbert Blankesteijn
Herbert is een onafhankelijk journalist en staat garant voor heldere en objectieve informatie over geld en veiligheid.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën