Zonnepanelen installeren op jouw dak: een goed idee?

Je denkt erover om je eigen energie op te wekken door zonnepanelen te installeren op je dak. Dat klinkt tenslotte best interessant, maar zijn zonnepanelen voor jou wel de beste optie? Niet ieder dak is namelijk even geschikt voor deze vorm van verduurzaming. In deze blog lees je hoe dit zit.
Gepubliceerd
11 juni 2019
Laatst geüpdatet
7 oktober 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 4 juni 2019
- Laatst geüpdate: 7 oktober 2019
- Leestijd: 2 minuten

Je denkt erover om je eigen energie op te wekken door zonnepanelen te installeren op je dak. Dat klinkt tenslotte best interessant, maar zijn zonnepanelen voor jou wel de beste optie? Niet ieder dak is namelijk even geschikt voor deze vorm van verduurzaming. In deze blog lees je hoe dit zit.

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen installeren: jouw dak en de zon

Nederland heeft jaarlijks te maken met vier seizoenen en daarin speelt de zon een cruciale rol. Hij is er regelmatig, maar soms ook (heel lang) niet. Open deur misschien, maar om zo veel mogelijk uit je zonnepanelen te halen is het belangrijk dat deze veel zon vangen. Daarom is de ligging van jouw dak, net als de prestatie van de zon in onze seizoenen, enorm belangrijk!

Zonnepanelen werken ook in de schaduw

Ligt jouw dak vooral in de schaduw of wil de zonnepanelen juist op een schaduwplek plaatsen omdat dit er mooier uitziet? Dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar welk soort zonnepaneel je koopt. Onderling zijn er namelijk nogal wat verschillen in kwaliteit. Als een deel van je zonnepanelen standaard in de schaduw ligt, geef deze panelen dan een micro-omvormer. Deze zorgt er voor dat de opbrengst van je andere panelen niet wordt verlaagd.

De montage van zonnepanelen

De manier waarop de zonnepanelen op jouw dak gemonteerd worden is afhankelijk van wat voor dak het is. Op een plat dak worden zonnepanelen anders gemonteerd dan op een schuin dak. Bij de plaatsing is de stand waarbij zoveel mogelijk zonlicht wordt opgevangen leidend. Hierbij is een hoek van 35 graden aan te raden.  

Gezamenlijk inkopen kan voordelig zijn

Ben je van plan om zonnepanelen te installeren? Informeer dan eens bij je buren hoe zij hier tegenover staan. Koop je namelijk met meerdere mensen tegelijk zonnepanelen, dan kan dit zorgen voor een mooi inkoopvoordeel. Ook de kosten voor de installatie van de panelen kun je als je buren bent met elkaar delen.

Zonnepanelen financieren

Wil jij zonnepanelen op jouw dak en ben je op zoek naar een manier om dit te financieren? Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt in veel gevallen een lening aangaan of jouw hypotheek uitbreiden om zonnepanelen aan te schaffen. Ook kun je onderzoeken of er subsidiemogelijkheden zijn bij jouw gemeente.

Klinkt je hypotheek uitbreiden als een interessante optie? Bespreek de mogelijkheden dan met een van de onafhankelijke, deskundige hypotheekadviseurs van Knab’s partner Finzie. Dan weet je direct waar je aan toe bent.Pauline de Groot
Pauline de Groot is econoom en copywriter en werkt voor Finzie. Ze helpt jou graag bij het overzichtelijk maken van je geldzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles wat je moet weten over je eerste hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek