Hypotheek afsluiten: een stappenplan

Een hypotheek afsluiten: voor veel mensen ingewikkeld en niet leuk. Maar belangrijk is het wel. Gemiddeld kan het tegenwoordig wel twee tot drie maanden duren voordat je akkoord hebt op de financiering. Hier vind je de belangrijkste stappen voor de financiering van je droomhuis op een rij.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 3 minuten

Een hypotheek afsluiten: voor veel mensen ingewikkeld en niet leuk. Maar belangrijk is het wel. Gemiddeld kan het tegenwoordig wel twee tot drie maanden duren voordat je akkoord hebt op de financiering. Hier vind je de belangrijkste stappen voor de financiering van je droomhuis op een rij.

Hypotheek afsluiten

1. Hypotheek afsluiten? Eerst oriënteren op je mogelijkheden

Vooraf aan of tijdens je huizenjacht is het slim om een beeld te hebben van hoeveel jij maximaal kunt lenen, zodat je gericht kunt zoeken. Je berekent je maximale hypotheek gemakkelijk online. Ook krijg je alvast een inzicht in je maandlasten. Zo kun je een schatting maken van wat het huis je gaat kosten en hoeveel je overhoudt om leuk van te leven.

2. Hypotheekadviseur vinden

Om een hypotheek af te sluiten, kun je kiezen voor hypotheekadvies. Je gaat naar een adviseur op zoek als je je droomhuis hebt gevonden, wanneer je een bod hebt gedaan of nadat je bod is geaccepteerd. Er zijn verschillende vormen van advies.

Traditioneel advies is advies bij een adviseur (van je bank of een tussenpersoon) op kantoor. Bij online hypotheekadvies regel je alles volledig online. Je kunt daarbij wel altijd je vragen stellen aan een erkend hypotheekadviseur. Bepaal van tevoren wat bij je past. 

Je hoeft trouwens niet voor advies te kiezen. Er is ook execution-only, waarbij je je hypotheek zelf regelt. Je moet hiervoor wel een kennis- en ervaringstoets doen. Die verplichting vervalt als je de hypotheek - van maximaal € 25.000 - afsluit om energiebesparende maatregelen te nemen. 

3. Hypotheekadvies: jouw situatie in kaart

Kies je voor traditioneel advies, dan heb je vaak eerst een gratis inventarisatiegesprek met je adviseur. Daarin bespreek je of je jouw droomhuis kunt financieren (wellicht kun je in jouw gemeente aanspraak maken op een Starterslening), welke hypotheekvorm bij je past en of het nodig is om extra verzekeringen af te sluiten. Daarna krijg je (tegen betaling) hypotheekadvies en weet je welke hypotheekaanbieder past bij jouw situatie.

4. Hypotheekoffertes aanvragen, ontvangen en bespreken

Je adviseur vraagt een offerte aan bij de bank waar jij je hypotheek wilt afsluiten. Hierin staan onder andere het hypotheekbedrag, de rentevaste periode en het rentepercentage, de kosten, de voorwaarden en je maandbedrag. Neem de tijd om de offerte goed door te lezen en bespreek hem uitgebreid met je adviseur. Zorg dat je begrijpt wat er staat, want je wilt natuurlijk niet voor onaangename (dure) verrassingen komen te staan. Houd er rekening mee dat je in deze periode ook een taxateur en een notaris moet regelen. Wil jij precies weten wat jij moet regelen en waar je op moet letten bij een hypotheekofferte? Lees dan dit e-book 'Hypotheekofferte'.

5. Hypotheek afsluiten: offerte tekenen en financiering afronden

Aan een offerte kan een geldigheid zitten, bijvoorbeeld van drie maanden. Als je de offerte begrijpt en ermee akkoord gaat, moet je hem natuurlijk tekenen. Daarmee geef je de adviseur opdracht om de hypotheek en eventuele verzekeringen voor je af te sluiten. Ook hiervoor betaal je. Dit hele traject kan wel 8 tot 12 weken duren.

6. Naar de notaris

Is de financiering rond? Dan krijg je van je adviseur en/of de notaris zelf te horen dat het geld bij de notaris binnen is gekomen. De notaris maakt het geld over aan onder andere de verkopende partij en de Belastingdienst. Niet lang daarna teken je als het goed is de leverings- en de hypotheekakte bij de notaris op kantoor. Dan is het huis van jou! Vanaf dat moment betaal je maandelijks de kosten voor de hypotheek aan de bank.

Tip bij je hypotheek afsluiten

Heb je binnenkort een adviesgesprek? Verzamel van tevoren de documenten die nodig zijn. Denk aan je salarisstrook, pensioenoverzicht, werkgeversverklaring etc. Ben jij benieuwd welke documenten je allemaal moet aanleveren? En wil je de stappen van een hypotheek afsluiten nog eens rustig nalopen? Download dan het e-book Stappenplan Hypotheek Afsluiten. Downloaden is helemaal gratis! 



Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek