Nieuwbouwhuis kopen: kun je onderhandelen over de vraagprijs?

Je bent al enige tijd op zoek naar een koopwoning als je hoort over een nieuwbouwproject in de buurt. Deze woningen sluiten perfect aan bij al jouw wensen en eisen. De vraagprijs is alleen flink hoger dan jouw maximale hypotheek. Daarom besluit je je te verdiepen in hoe een nieuwbouwhuis kopen eigenlijk werkt. Staat de vraagprijs bijvoorbeeld vast? Of kun je hier best over onderhandelen met de aannemer?
Gepubliceerd
19 januari 2018
Laatst geüpdatet
13 maart 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 19 januari 2018
- Laatst geüpdate: 13 maart 2024
- Leestijd: 3 minuten

Je bent al enige tijd op zoek naar een koopwoning als je hoort over een nieuwbouwproject in de buurt. Deze woningen sluiten perfect aan bij al jouw wensen en eisen. De vraagprijs is alleen flink hoger dan jouw maximale hypotheek. Daarom besluit je je te verdiepen in hoe een nieuwbouwhuis kopen eigenlijk werkt. Staat de vraagprijs bijvoorbeeld vast? Of kun je hier best over onderhandelen met de aannemer?

Nieuwbouw-kopen-180401-edited.jpg

Nieuwbouwhuis kopen en onderhandelen

Koop je een nieuwe woning, dan probeer je altijd wel te onderhandelen over de vraagprijs. Dat hoort er nu eenmaal bij. Toch is het bij nieuwbouw minder vanzelfsprekend dat je ook daadwerkelijk iets van de prijs kan afsnoepen dan bij bestaande bouw. Dit heeft twee redenen. 

De woning moet nog gebouwd worden

Een nieuwbouwwoning wordt vaak al verkocht als deze nog gebouwd moet worden. De koopprijs staat hierdoor meestal zo goed als vast. De aannemer weet immers precies welke kosten er gemaakt worden en die kosten wil hij of zij er sowieso uit hebben. Bovendien zou het veel onrust opleveren tussen de kopers als woningen binnen één project voor andere prijzen worden verkocht. Behalve als dit ook echt andere woningen zijn of het bouwproces in een ander stadium is, natuurlijk.

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij de nieuwbouwwoning koopt als deze al (bijna) klaar is. In dat geval zit je in een veel betere onderhandelingspositie en kun je misschien toch wel wat van de prijs afkrijgen. Er is dan waarschijnlijk namelijk minder belangstelling voor de woning.

Populariteit, vooral op de huidige huizenmarkt

Veruit de meeste nieuwbouwwoningen worden verkocht via een inschrijving. Omdat de vraag naar woningen in de huidige woningmarkt erg groot is, vindt er vervolgens vaak een loting plaats. Hierdoor krijgt iedere belangstellende een eerlijke kans. Krijg jij uiteindelijk een woning toegewezen? Dan is er geen ruimte om te onderhandelen: voor jou immers drie anderen. Je kunt dan dus maar beter blij zijn dat je de woning mag kopen. 

Waar je wel over kunt onderhandelen

Het is dus lastig om bij nieuwbouw te onderhandelen over de vraagprijs. Gelukkig zijn er ook zaken bij nieuwbouw waar je wél over kunt onderhandelen. Denk bijvoorbeeld aan meerwerk en bouwrente.

Meerwerk

Een nieuwbouwwoning wordt in principe opgeleverd met standaard voorzieningen. Wil je daarnaast nog andere werkzaamheden laten uitvoeren om de woning meer naar jouw zin te maken? Dan noem je dat meerwerk. Aan al dat extra werk hangt natuurlijk een prijskaartje. Maar over dat prijskaartje valt best te onderhandelen. Doe dit wel voordat je de koop-/aanneemovereenkomst tekent.

Samen sta je sterk
Ben je zelf niet zo’n kei in onderhandelen? Dan kan het slim zijn om je met de andere kopers van het nieuwbouwproject te verenigen in een soort kopersvereniging. Doordat jullie samenwerken als groep, kunnen jullie wellicht relatief grotere kortingen regelen voor het te verrichten meerwerk. Bijkomend voordeel is dat je gelijk een band kunt opbouwen met je buren.

Bouwrente

Tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning betaal je bouwrente aan de aannemer. Dit is een vergoeding voor alle kosten die gemaakt worden als jij wel al de koop-/aanneemovereenkomst hebt getekend, maar nog geen hypotheek hebt afgesloten. Hoe hoog de bouwrente is, staat niet vast. En dat geeft jou mooi de kans om te onderhandelen.

Soms staat er in de koop-/aanneemovereenkomst dat de bouwrente vanaf een bepaalde datum ingaat. Vaak onder de opschortende voorwaarden dat de omgevingsvergunning is afgegeven. Tip: regel met de aannemer dat je de bouwrente alleen betaalt als je niet op tijd passeert bij de notaris. Dat scheelt je al veel geld!

Let op: de aannemer brengt soms ook bouwrente in rekening voordat je de koop-/aanneemovereenkomst hebt getekend. Deze rente verhoogt de koopsom. Hier kun je dus niet apart over onderhandelen. 

Meer tips over nieuwbouw?

Zo zie je maar weer: het kopen van nieuwbouw gaat net even anders dan bestaande bouw of zelfbouw. En dan hebben we het alleen nog maar over het onderhandelen gehad. Wil jij je nog meer verdiepen in het kopen van nieuwbouw? Download dan ons gratis e-book ‘nieuwbouw kopen’.

Heb je een nieuwbouwproject of nieuwbouwwoning op het oog? Met onze gratis rekentool bereken jij snel en eenvoudig of je deze droomwoning kan betalen. 



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:
Alles over het kopen van nieuwbouw, inclusief de hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek