Hypotheek afsluiten na 65 jaar, kan dat?

Er zijn tal van redenen om als 65-plusser een huis te willen kopen.Misschien besluit je na je pensioen je kinderen en kleinkinderen achterna te reizen. Of wil je alvast gelijkvloers en kleiner gaan wonen. Maar een hypotheek afsluiten na 65 jaar, kan dat eigenlijk wel? En waar moet je dan allemaal op letten? Wij leggen het je haarfijn uit.
Gepubliceerd
8 december 2017
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 december 2017
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 3 minuten

Er zijn tal van redenen om als 65-plusser een huis te willen kopen.Misschien besluit je na je pensioen je kinderen en kleinkinderen achterna te reizen. Of wil je alvast gelijkvloers en kleiner gaan wonen. Maar een hypotheek afsluiten na 65 jaar, kan dat eigenlijk wel? En waar moet je dan allemaal op letten? Wij leggen het je haarfijn uit.

hypotheek-afsluiten-na-65-jaar-kan-dat

Hypotheek afsluiten na 65 jaar is mogelijk

Laten we meteen beginnen met het goede nieuws: het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten op oudere leeftijd. Ook na 65 jaar. Nederlandse banken hanteren over het algemeen geen maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Ook werken ze niet met afwijkende voorwaarden, extra kosten of een opslag op de rente omdat je een dagje ouder bent. In dat opzicht gelden er dus precies dezelfde spelregels voor jou als voor bijvoorbeeld een dertiger.

Hypotheek 65+? Houd hier rekening mee

Je kunt dus een hypotheek afsluiten, dat is mooi. Toch zijn er wel wat factoren waar je rekening mee moet houden als je een hypotheek afsluit als je 65 jaar of ouder bent. 

Maximale hypotheek na 65 jaar met pensioen

De hoogte van jouw maximale hypotheekis afhankelijk van je inkomen. Ben je gepensioneerd? Dan rekent de bank met je AOW-uitkering en een eventueel werkgeverspensioen. Soms worden ook lijfrente uitkeringen meegenomen voor de duur van de uitkering. Vaak ontvang je elke maand een vast bedrag als je met pensioen bent. Dat geeft de bank meer zekerheid. Het komt daarom ook regelmatig voor dat je met een pensioen meer kunt lenen dan iemand met hetzelfde inkomen die nog niet met pensioen is.

Hypotheek 65 jaar en ouder en nog niet gepensioneerd?

Ben je nog niet met pensioen op het moment dat je een hypotheek afsluit, maar bereik je deze leeftijd wel binnen 10 jaar? Ook dan wordt er rekening gehouden met je pensioeninkomen. De bank wil namelijk zeker weten dat jij de hypotheeklasten kunt betalen, nu én zodra je met pensioen bent.

Je hypotheek na pensioen 

Stel: je huidige inkomen is veel hoger dan het inkomen dat je krijgt tijdens je pensioen. Kun je dan nu minder lenen, alleen omdat je binnen 10 jaar je pensioenleeftijd hebt bereikt? Nee. Wel kunnen je hypotheeklasten in het begin van je rentevaste periode hoger zijn dan aan het eind. Zo heb je tegen de tijd dat je met pensioen gaat al een groot deel van je hypotheek afgelost en weet de geldverstrekker dat je de lasten kunt dragen. 

Minder hypotheekrenteaftrek na je pensioen

Sinds 2013 moet je je hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen. Alleen dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Als je een AOW ontvangt, betaal je echter minder belasting. Daarnaast val je misschien in een lagere belastingschijf, omdat je pensioeninkomen lager is dan het inkomen dat je daarvoor had. Als je wat ouder bent, heb je dus vaak minder profijt hebt van hypotheekrenteaftrek

Een groter risico bij hogere hypotheek

Leen je meer dan 80% van de marktwaarde van de woning, dan moet je bij de meeste geldverstrekkers een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Of je nou met pensioen bent of niet. Deze verzekering geeft de geldverstrekker namelijk zekerheid dat (in ieder geval een deel van) de hypotheek wordt afbetaald wanneer je komt te overlijden.

De overlijdensrisicoverzekering

Aan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering op oudere leeftijd zitten echter wel wat haken en ogen. De premie is bijvoorbeeld hoger naarmate je ouder bent. En soms kun je zelfs helemaal geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten. In tegenstelling tot een hypotheek, is er aan zo’n verzekering namelijk vaak wel een maximumleeftijd verbonden. Bij de meeste verzekeraars ligt deze tussen de 75 en 80 jaar.

Meer eigen geld inbrengen

Kun jij deze verzekering niet meer afsluiten? Of wil je niet de hoge premie betalen? Geen nood: er is nog een optie. Je kunt in dat geval namelijk ook meer eigen geld inbrengen bij de aankoop van het huis. Spaargeld of de overwaarde van een vorige woning bijvoorbeeld. Als je minder leent dan 80% van de marktwaarde, hoef je trouwens vaak geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen. 

Bereken zelf je maximale hypotheek na 65 jaar

Wil jij je hypotheek afsluiten en ben je al wat ouder? En wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Dat kan, met onze gratis rekentool. Dit kost je maar een paar minuten en je weet direct waar je aan toe bent. 



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek