Voorlopig koopcontract: 4 zaken die mis kunnen gaan
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
24 oktober 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 24 oktober 2019
- Leestijd: 2 minuten
Zodra jij en de verkoper het eens zijn geworden over de prijs en de voorwaarden van jouw koophuis, teken je het voorlopig koopcontract. Je zit gebakken; je hebt immers zelf al uitgerekend hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit huis past prima binnen je budget, dus zo snel mogelijk aan de slag met de financiering. Toch kunnen er nog dingen fout gaan. Waar moet je op letten en hoe los je het op?
1. Een voorlopig koopcontract is niet vrijblijvend
De naam is wat misleidend. Want het is wel degelijk bindend, zowel voor jou als koper als voor de verkoper. Wel heb je drie dagen wettelijke bedenktijd om van de koop af te zien, zonder dat het gevolgen heeft. Maar dan begint het echte werk pas: je moet de financiering rond krijgen. Daarom neem je een ontbindende voorwaarde financiering op in het koopcontract. Als je om die reden gedwongen wordt om van de koop af te zien, dan is dat mogelijk zonder dat het voor jou grote financiële gevolgen heeft.
2. Het koopcontract blijkt niet correct
Een koopcontract wordt meestal opgesteld door de makelaar, maar ook de notaris of de verkoper en de koper kunnen dit doen. Ook bestaan er standaard contracten die je kunt gebruiken. In alle gevallen is het slim om het concept contract te laten controleren door jouw eigen makelaar of een jurist (bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis). Je wilt natuurlijk wel dat het contract aan de wettelijke en aan jouw eigen eisen voldoet.
3. Je krijgt de financiering niet rond
In de koopakte neem je een ontbindende voorwaarde voor financiering op. Als je de financiering niet binnen de gestelde termijn rond hebt, kun je een beroep op deze voorwaarden. De geldverstrekker velt namelijk pas een definitief oordeel als hij alle gegevens heeft. Dan kan het wel eens gebeuren dat de aanvraag alsnog wordt afgewezen. Met deze afwijzing moet je de ontbinding onderbouwen. Regel de voorwaarden dus goed.
4. De bouwkundige keuring onthult gebreken
Als koper heb je de plicht om jezelf op de hoogte te stellen van alle eventuele gebreken aan de woning. Andersom is de verkoper verplicht om jou te vertellen welke gebreken er zijn en jouw verdere vragen over de woning te beantwoorden. En jou dus ook te wijzen op de zaken die niet direct zichtbaar zijn. In de ontbindende voorwaarden kun je opnemen dat je een bouwkundige keuring wilt laten doen. Van tevoren spreek je af op basis van welke bevindingen je af kunt zien van de koop. Het bouwkundig rapport levert het bewijs.
Tips bij tekenen voorlopig koopcontract
- Laat het voorlopig koopcontract nakijken door een jurist. Je kunt ervoor kiezen om lid te worden van Vereniging Eigen Huis en via hen je contract te laten controleren. Of misschien heb je iemand in je familie of in vriendenkring die het voor je kan doen.
- Check zelf ook altijd de ingevulde gegevens, zoals de koopprijs, de datum van overdracht, en de kadastrale gegevens.
- Bereken van tevoren al wat jij maximaal kunt lenen en laat je goed informeren over zaken die bij de financiering komen kijken. Schulden bijvoorbeeld.
- Houd een ruime financieringsperiode aan in de ontbindende voorwaarden. Het duurt tegenwoordig al gauw twee maanden voordat je van je bank een akkoord krijgt op de financiering.
Zoals je kunt lezen komt er nogal wat kijken bij zo'n voorlopig koopcontract. Daarom hebben we alle belangrijke zaken voor je samengevoegd in een handig e-book Voorlopig koopcontract tekenen, dat je gratis kunt downloaden.
Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.