Een hypotheek als zzp'er zonder jaarcijfers? Wij geven 4 tips

Wil jij als zzp’er je slag slaan op de woningmarkt? Goed nieuws: hypotheekaanbieders gaan steeds meer met hun tijd mee, waardoor het ook voor jou (steeds) makkelijker wordt om een hypotheek af te sluiten. Maar wat nu als je helemaal geen jaarcijfers hebt? Met deze 4 tips komt een hypotheek voor zzp'ers zonder jaarcijfers iets dichterbij.
Gepubliceerd
19 oktober 2018
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 19 oktober 2018
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Wil jij als zzp’er je slag slaan op de woningmarkt? Goed nieuws: hypotheekaanbieders gaan steeds meer met hun tijd mee, waardoor het ook voor jou (steeds) makkelijker wordt om een hypotheek af te sluiten. Maar wat nu als je helemaal geen jaarcijfers hebt? Met deze 4 tips komt een hypotheek voor zzp'ers zonder jaarcijfers iets dichterbij.

een hypotheek als zzp'er zonder jaarcijfers

 

 

 

 

 

 

Een hypotheek als zzp’er zonder jaarcijfers, kan dat?

Als je een hypotheek aanvraagt, wil de bank duidelijk inzicht hebben in je financiële situatie. Nu en in de toekomst. Bij zzp’ers wordt het toetsinkomen normaal gesproken vastgesteld op basis van de cijfers van de afgelopen drie jaar. Maar goed, die cijfers heb je dus niet. Betekent dit dat je geen hypotheek kunt krijgen? Nee hoor, als je minstens één jaar eigen baas bent, is dat goed mogelijk. Met onderstaande tips vergroot je je kansen.

Tip 1: zorg dat je je administratie op orde hebt

Veel zzp’ers vinden dit maar een saai klusje: de administratie. Toch is het van groot belang dat je dit op orde hebt. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook wanneer je een huis gaat kopen. In deze Knab University video legt onze expert Oskar uit hoe je dit zelf kunt doen. 

Bij het afsluiten van je hypotheek moet je net iets meer documenten aanleveren dan iemand in loondienst. Om je aanvraag zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het slim om deze documenten zo vroeg mogelijk in het proces op orde te hebben. Dit scheelt de bank een hoop tijd en bovendien komt het professioneel over.

Tip 2: laat een goede prognose opstellen

Een bank wil zeker weten dat jij jouw hypotheek kan (blijven) betalen. Ze vragen daarom vaak - naast de gebruikelijke documenten - om een prognose. Waar jouw jaarcijfers een feitelijk beeld geven over je resultaten van de afgelopen jaren, is de prognose een voorspelling van de toekomst van het bedrijf.

Ben je korter dan drie jaar actief als zelfstandige, dan is een goede prognose extra belangrijk. Je kunt immers nog geen jaarcijfers aanleveren. Laat de prognose opstellen door een accountant of een boekhouder, zodat je zeker weet dat alle standpunten goed worden onderbouwd. Geldverstrekkers hechten hier veel waarde aan.

Tip 3: kijk verder dan je eigen bank

Je hoort vaak dat het afsluiten van een hypotheek lastig is voor zzp'ers. Daarom denk je misschien dat je hiervoor alleen bij je eigen bank terecht kunt. Die kent jou immers het best. Het tegendeel is echter waar. De ene bank is namelijk soepeler voor zzp’ers dan de ander. Het is dus slim om te kiezen voor een hypotheekadviseur die onafhankelijk meerdere geldverstrekkers vergelijkt. Zo weet je zeker dat je de beste deal krijgt voor jouw situatie.

Tip 4: een hypotheek met NHG kan helpen

Wist je dat je als zzp’er eenvoudiger een hypotheek kunt afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dit komt door de introductie van de inkomensverklaring. Jouw toetsinkomen wordt dan bepaald aan de hand van jouw inkomen van de afgelopen drie jaar. Dit mag een combinatie zijn van je inkomen dat je hebt verdiend in loondienst en je inkomsten als zzp’er.

Er zitten veel voordelen aan een hypotheek met NHG. Maar om ervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag jouw nieuwe woning in 2024 niet meer kosten dan de grens van € 435.000. Houd hier dus rekening mee tijdens jouw huizenjacht! Ook betaal je voor een hypotheek met NHG borgtochtprovise. In 2024 is dit 0,6% van het totale hypotheekbedrag. 

Zo regel je je hypotheek als zzp’er

Wil jij nog eens rustig nalezen hoe je als zzp’er een hypotheek kunt aanvragen? In onze gratis checklist ‘Hypotheek aanvragen als zzp’er’ vind je een compleet stappenplan.



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek