Inkopen in huis partner: hoe gaat dat in z'n werk?
Gepubliceerd
13 november 2019
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 12 november 2019
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 2 minuten
Je hebt besloten om samen te gaan wonen in het koophuis van je partner. Dit is echter niet simpel een kwestie van je koffers pakken en klaar. Zeker op financieel gebied zal het één en ander geregeld moeten worden. Een optie is dat je je inkoopt in het huis van je partner, zodat jij ook zeggenschap krijgt over de woning. Maar hoe werkt dat en hoe pak je het aan? Je leest ‘t in dit artikel.
Mogelijkheden als je wil intrekken bij je partner
Om woonrecht te verkrijgen over het huis van je partner en de bijbehorende financiële lasten te verdelen, zijn daar verschillende manieren voor. Bijvoorbeeld:
- trouwen in gemeenschap van goederen of onder voorwaarden;
- geregistreerd partnerschap aangaan;
- een samenlevingscontract opstellen;
- huur betalen aan je partner;
- je inkopen in het huis van je partner;
- simpelweg niet meebetalen of iets regelen.
De laatste optie is ten zeerste af te raden. Je hebt zelf geen woonlasten, maar dat betekent ook dat je bij een relatiebreuk of het overlijden van je partner nergens recht op hebt.
Je inkopen in het huis van je partner
Eén van de opties is dus dat je je inkoopt in het huis van je partner. In dat geval word jij dus mede-eigenaar van je partners huis. Je partner verkoopt jou een deel of de helft van de woning. Dit kan je uiteraard wel financieren en je betaalt ook 2% overdrachtsbelasting tenzij je starter op de woningmarkt bent. Je betaalt hierbij uiteraard ook advies- en notariskosten.
Gaat jullie relatie uit? Dan moet je partner het deel weer van je terugkopen. Of jullie zetten samen het huis te koop.
Hoe ga je de financiering regelen?
Het woord ‘inkopen’ doet het al vermoeden: je hebt er geld voor nodig. Heeft je partner genoeg eigen geld, bijvoorbeeld door overwaarde van diens oude woning of een erfenis? Dan kan dat gebruikt worden voor de financiering van het inkopen.
De kans is echter groot dat er nog een deel van de financiering geleend moet worden, via een hypotheek. Daarom zal je ook langs de notaris moeten, zodat je partner jouw formeel eigenaar te maken van jouw woning. Anders heb je geen onderpand voor de hypotheek.
Hypotheekrenteaftrek als je je inkoopt
Zodra je mede-eigenaar bent van de woning, gaan jij en je partner het fiscaal partnerschap aan. Dat betekent dat jullie officieel partners van elkaar zijn voor de Belastingdienst. Je hoeft hier dus niet voor te trouwen - al ben je dan uiteraard automatisch fiscaal partner - samen eigenaar zijn van een woning, is genoeg.
Doordat jullie fiscaal partner zijn, dienen jullie beide belastingaangifte te doen. Hierbij komen jullie ook de hypotheekrenteaftrek tegen. Aangezien jullie beide een deel van de hypotheek op jullie hebben genomen, hebben jullie ook beide recht op hypotheekrenteaftrek. Uiteraard over jouw deel aan hypotheek.
Partner bijschrijven op de hypotheek
Het is ook mogelijk om je partner gewoon bij te schrijven op de hypotheek. Maar let op: dit is niet zo makkelijk als het lijkt. Het brengt haken en ogen met zich mee.
In principe dien je hiervoor alleen een schriftelijk verzoek in bij je hypotheekaanbieder. Voor het bijschrijven betaal je administratiekosten. Echter is je partner dan wél aansprakelijk voor de schuld, maar is hij of zij geen woningeigenaar. Wel de lasten, maar niet de lusten dus.
Wil je jouw partner opnemen in de aan de hypotheek gekoppelde verzekering? Dan zal de aanbieder om een gezondheidsverklaring of een medische keuring vragen.
Afspraken vastzetten op papier
Dat jullie beiden vervolgens eigenaar zijn van een woning, betekent niet dat alles direct goed geregeld is. Want stel één van jullie overlijdt? Diens erfgenamen erven dan in theorie diens helft van het huis. Je bent zelf niet automatisch erfgenaam. Hiervoor kun je een testament opstellen (of trouwen en daarbij voorwaarden opstellen waarbij de woning binnen de gemeenschap valt). Dan heb je dat in ieder geval geregeld.
Een samenlevingscontract is nooit verkeerd
Je las al over afspraken op papier zetten, zodat jullie zaken goed geregeld zijn. Trouwen hoeft niet perse, maar een samenlevingscontract is nooit onverstandig. In onze gratis checklist ‘Samenlevingscontract’ lees je wat je hier allemaal in kan zetten.
Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .