Checklist: Dit zet je in een openingsbod

Als je je droomwoning hebt gevonden, wil je natuurlijk graag dat deze van jou wordt. Tijd voor een openingsbod. Maar hoe bepaal je de hoogte van je bod? En waar moet je nog meer aan denken voordat je het bod uitbrengt? Zo pak je dat aan.
Gepubliceerd
13 januari 2023
Laatst geüpdatet
7 februari 2024
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 13 januari 2023
- Laatst geüpdate: 7 februari 2024
- Leestijd: 5 minuten

Als je je droomwoning hebt gevonden, wil je natuurlijk graag dat deze van jou wordt. Tijd voor een openingsbod. Maar hoe bepaal je de hoogte van je bod? En waar moet je nog meer aan denken voordat je het bod uitbrengt? Zo pak je dat aan.

huis kopen bieden-001193-edited

De huizenmarkt is enigszins aan het afkoelen. Toch kan er nog behoorlijke concurrentie zijn voor het huis dat jij wil hebben. Belangrijkste is natuurlijk dat je je niet laat leiden door deze hectiek. Bepaal - met hulp van deze checklist - hoe ver je wil gaan en maak alleen keuzes die je voor jezelf kunt verantwoorden. 

Check 1: Bepaal de koopsom

Een van de belangrijkste onderdelen van het openingsbod is natuurlijk de koopsom. Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen hoeveel jij wil bieden.

Wat is de woningwaarde?
Het openingsbod baseer je niet op de vraagprijs, maar op de woningwaarde. Het eerste wat je moet doen is deze bepalen. Maar hoe dan? Een goede indicatie van de woningwaarde kun je krijgen via het Kadaster. Daar kun je namelijk de WOZ-waarde opvragen. Daar kun je - tegen kleine betaling - ook checken voor welke prijs vergelijkbare huizen in de buurt recent zijn verkocht. 

Wat kun en wil je betalen?
Waarschijnlijk heb je - voordat je ging bezichtigen - gecheckt hoeveel je maximaal kunt lenen. Nog niet gedaan? Bereken dit dan alsnog. Als de vraagprijs dichtbij het bedrag komt dat je maximaal kunt lenen, moet je voorzichtig zijn en niet te hoog beginnen. Sowieso moet je je afvragen of je wil lenen wat je maximaal kunt lenen. Hoe verder je daaronder blijft, des te meer je overhoudt om leuke dingen van te doen. 

Zijn er meerdere kapers op de kust?
Als er concurrentie is, moet jij het met je bod voor elkaar zien te krijgen dat je in de onderhandelingen komt. Bied daarom niet te laag. Check ook ons artikel: Bieden op een huis met meerdere partijen: wat nu?

Hoe graag wil je de woning hebben?
Als jij de woning ‘wel leuk’ vindt, probeer je een lager openingsbod. Ben jij helemaal hoteldebotel, dan wil je een afwijzing van je bod natuurlijk niet riskeren en begin je met een hoger bod.

Check 2: Overdrachtsdatum

Geef in je openingsbod ook aan per wanneer je de woning kunt en wil betrekken. Het is handig als je twee data noemt. Een 'vanaf-datum' en een uiterlijke datum. Het is handig als je tijdens de bezichtiging al hebt gepolst wanneer de verkoper eruit wil. Dit kun je gebruiken om je bod zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Check 3: Stel ontbindende voorwaarden op

Wil je ontbindende voorwaarden opnemen in het voorlopig koopcontract? Let erop dat je ze in je openingsbod al noemt. Als je je op een van deze voorwaarden kunt beroepen, kun je de koop kosteloos laten ontbinden. De volgende ontbindende voorwaarden komen het meeste voor.

Financiering
Door te bieden 'onder voorbehoud van financiering' kun je onder de koop uit als je onverwacht geen hypotheek kunt krijgen. Tenminste, als je binnen een bepaalde termijn minimaal één afwijzing van een geldverstrekker laat zien aan de verkoper. Houd hier vier tot zes weken voor aan. Zo lang duurt het namelijk voordat de geldverstrekker je hypotheekaanvraag definitief goedkeurt of afwijst. 

Bouwkundige staat
Bied je onder voorbehoud van de bouwkundige staat? Dan kun je onder de koop uit als uit de bouwkundige keuring blijkt dat jou hogere onderhoudskosten te wachten staan dan waar jij toe bereid bent. In de voorwaarde leg je jouw maximale bedrag vast

Nationale Hyoptheek Garantie (NHG)
Het is slim om je hypotheek met NHG af te sluiten. Maar dat kan niet als je hypotheek boven de NHG-grens uitkomt. Als je graag NHG wilt afsluiten, is het slim om in je bod te vermelden dat de koop niet doorgaat als je geen NHG kunt krijgen.

Check 4: Bij levering ontruimd en vrij van huur

Het zou je maar overkomen dat je een huis koopt waar nog huurders in blijken te zitten. Het gebeurt echt. Je wil vast niet degene zijn die ze eruit moet zetten. Daarom is het handig om in je bod op te nemen dat het huis ontruimd en vrij van huur moet zijn. 

Check 5: Deadline van je bod

Geef duidelijk aan tot wanneer je bod geldt. Neem hier het liefst twee dagen voor en probeer het zo te plannen dat je bod nog voor het weekend afloopt. Zo hoef je niet lang in onzekerheid te zitten en voer je ook nog de druk een beetje op. 

Hoe verstuur ik m'n openingsbod?

Om je openingsbod te versturen heb je meestal twee opties: bellen of e-mailen. Doe wat jij het prettigst vindt. Het voordeel van bellen is dat je meteen de eerste reactie kunt peilen. Vergeet in dat geval niet om je bod altijd nog per e-mail te bevestigen. Dan heb je het in ieder geval zwart op wit. 

Voorbeeldbrief openingsbod

Vul de brief hieronder in met je eigen gegevens en voorwaarden. Pas hem zo aan dat hij precies bij jouw situatie past. Twijfel je ergens over? Je kunt ook de hulp inschakelen van een jurist of een makelaar. 

Download voorbeeldbrief 'Openingsbod' (.docx)



Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.



Deel via:
Dit staat er in een samenlevingscontract  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek