Koopovereenkomst: wanneer is dit bindend?

In het algemeen is een mondelinge overeenkomst ook een overeenkomst, maar bij het kopen en verkopen van een huis gelden afwijkende eisen. Gelukkig maar, want als één van de partijen zijn toezegging niet nakomt, is het vaak lastig om aan te tonen dat er afspraken gemaakt zijn. Met de koop van een huis zou dat nogal vervelend zijn. Wanneer is een koopovereenkomst bindend?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

In het algemeen is een mondelinge overeenkomst ook een overeenkomst, maar bij het kopen en verkopen van een huis gelden afwijkende eisen. Gelukkig maar, want als één van de partijen zijn toezegging niet nakomt, is het vaak lastig om aan te tonen dat er afspraken gemaakt zijn. Met de koop van een huis zou dat nogal vervelend zijn. Wanneer is een koopovereenkomst bindend?

Koopovereenkomst

Schriftelijke koopovereenkomst

Sinds 2003 is in de wet vastgelegd dat een koopovereenkomst voor het kopen van een woonhuis schriftelijk moet worden aangegaan. Deze zogenaamde schriftelijkheidsvereiste verplicht de koper en verkoper dus om de overeenstemming op schrift vast te leggen. Nadat de overeenkomst is overhandigd aan de koper, heeft hij of zij drie dagen de tijd om de koop alsnog te ontbinden.

Schriftelijkheidsvereiste geldt ook voor de verkoper


Een mondelinge koopovereenkomst met betrekking tot een huis is niet geldig. De koper moet een handtekening plaatsen in de overeenkomst. Is een mondelinge toezegging van de verkoper wel rechtsgeldig? Hierover bestond tot voor kort geen duidelijkheid. De koop moet schriftelijk worden vastgelegd, maar geldt dat ook voor de verkoop?

Door rechtelijke uitspraken ontstond verwarring over de toepassing van de schriftelijkheidsvereiste. De ene rechter gaf aan dat de mondelinge toezegging van de verkoper voldoende was, terwijl een andere rechter juist aangaf dat de verkoper ook een handtekening moest hebben gezet. Uiteindelijk heeft de Hoge Raad weer duidelijkheid verschaft in een uitspraak in december 2011.

Uitspraak Hoge Raad

Om duidelijkheid te krijgen over hoe de wettelijke regels moeten worden uitgelegd, kan een uitspraak van de Hoge Raad uitkomst bieden. In de betreffende zaak was er mondeling overeenstemming bereikt over de verkoop van een woonhuis. Ondanks de bereikte overeenstemming, weigerde de verkoper om de overeenkomst te tekenen en het huis te verkopen. De rechtbank van Breda heeft de verkoper in het gelijk gesteld. Om eindelijk duidelijkheid te verschaffen is de uitspraak ook nog voorgelegd aan de Hoge Raad, die tot hetzelfde oordeel kwam.

Is jouw koopovereenkomst geldig?

Een geldige koopovereenkomst moet nu dus door zowel de koper als de verkoper getekend worden om de overeenkomst rechtsgeldig te maken. In dit gratis e-book 'Voorlopig koopcontract' lees je waar je op moet letten bij het tekenen van het voorlopig koopcontract voor jouw droomwoning.



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:

Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek