Waar op letten bij aankoop huis: alles op een rij

Als je een huis gaat zoeken, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk beginnen. Maar aan het eind van de rit wil je natuurlijk ook écht de juiste keuze hebben gemaakt. Van bezichtiging tot het tekenen bij de notaris, zorg dat je je goed voorbereid. Wij zetten voor je op een rij waar je op moet letten bij de aankoop van een huis.
Gepubliceerd
22 juli 2019
Laatst geüpdatet
13 maart 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 22 juli 2019
- Laatst geüpdate: 13 maart 2024
- Leestijd: 3 minuten

Als je een huis gaat zoeken, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk beginnen. Maar aan het eind van de rit wil je natuurlijk ook écht de juiste keuze hebben gemaakt. Van bezichtiging tot het tekenen bij de notaris, zorg dat je je goed voorbereid. Wij zetten voor je op een rij waar je op moet letten bij de aankoop van een huis.

Waar op letten bij aankoop huis? wordt besproken

Waar op letten bij aankoop huis? Houd je aan je eisen

Voordat je een huis gaat zoeken, is het aan te raden om een eisenlijstje te maken. Hoeveel kamers wil je? Wil je een centraal gelegen woning? Of juist lekker achteraf? Kijk hierbij ook naar de toekomst. Staat er een eventuele gezinsuitbreiding op de planning of gaan de kinderen juist over een paar jaar uit huis? Zo weet je waar je naar moet zoeken. 

Uiteraard hoeft de nieuwe woning niet aan alle eisen te voldoen, maar je hebt ze natuurlijk met een reden. Laat ze dus niet te veel varen als je verliefd wordt op een woning. Blijf kritisch en houd je lijstje bij de hand.

Waarop letten als je je huis bezichtigen gaat

Je hebt een huis op het oog en gaat bezichtigen. Zodra je de straat inrijdt ben je er al helemaal weg van en eenmaal over de drempel ben je al bijna overtuigd: dit wordt hem. Houd het hoofd echter koel en ga het huis alsnog goed bezichtigen. Bovendien zie je een eerste keer lang niet alles. Ga niet overhaast te werk en ga als het kan een tweede of derde keer bezichtigen.

Het is een goed idee om iemand mee te nemen die kan fungeren als advocaat van de duivel en een stuk kritischer naar de woning kijkt. Je kan er ook voor kiezen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze gaat met je mee tijdens het bezichtigen en kijkt met een professionele en kritische blik naar de woning. Zo weet je zeker dat jij met je roze bril geen dingen over het hoofd ziet.

> Weten waar je allemaal goed op moet letten met de bezichtiging? Je lees het in ons andere artikel over huizen bezichtigen.

Een bouwkundige keuring is nooit verkeerd

In de wet staat dat je als koper ‘onderzoeksplicht’ hebt. Dat betekent dat je moet zoeken naar gebreken in de woning. Natuurlijk heeft de verkoper ‘meldingsplicht’, maar misschien is deze niet op de hoogte van verborgen gebreken.

Je kan natuurlijk al op onderzoek uitgaan bij een bezichtiging, maar hoogstwaarschijnlijk ben je geen expert en zie je dingen over het hoofd. Daarom kan het een goed idee zijn om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Uiteraard kost zo’n keuring geld en tijd en misschien wordt de verkoper er ongeduldig van. Echter is het niet verstandig om een huis te kopen waarvan je de staat niet weet. En als je van tevoren gebreken tegenkomt kun je nog onderhandelen met de verkoper over wie het oplost. Als je het voorlopige koopcontract tekent kun je de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde toevoegen. 

Probeer te onderhandelen over vraagprijs

Hoe graag je een huis ook wilt hebben, probeer altijd te onderhandelen. De vraagprijs komt misschien helemaal niet overeen met wat het huis waard is. Probeer dus eerst de woningwaarde te bepalen, zodat je een richtprijs hebt.

Daarnaast kun je ook onderhandelen over andere zaken zoals meubels en gordijnen die de verkoper misschien wel wil achterlaten. Of de oplevertermijn, misschien is de verkoper bereid te zakken in prijs als jij het niet erg vindt om langer te wachten op de overdracht. 

Ga op tijd naar de hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur is iemand die je helpt met het afsluiten van een hypotheek. Klopt. Maar het is helemaal niet verkeerd om een afspraak met een adviseur te maken als je nog in de oriënterende fase zit. 

Je kan de adviseur al jouw hypotheekvragen voorleggen en samen kijken jullie naar wat jij maximaal aan hypotheek kunt lenen en welke mogelijkheden er zijn als je al een huis op het oog hebt. Dan ga je met een stuk meer zekerheid de onderhandelingen in.

Huis kopen? Verdiep je in het aanbod

Je kan bij het bureau van de hypotheekadviseur gaan zitten en gewoon afwachten wat deze je aanbiedt. “De adviseur is de expert, die zal het wel het beste weten”, denk je misschien. Maar straks zit je opeens vast aan een hypotheekvorm die je niet wilt of een te lange rentevaste periode

Verdiep je daarom zelf ook in de hypotheekvormen die je kan kiezen, de verschillende aanbieders die er zijn en bijvoorbeeld de risicoklassen die ze hanteren. Zo kun je concreet met de hypotheekadviseur in gesprek en is de kans groot dat je aan het eind van de rit een hypotheek afsluit die voldoet aan je eisen. 

Zorg dat je de juiste documenten aanlevert

Zodra je bod geaccepteerd is en je daadwerkelijk de hypotheek gaat afsluiten, is het aanleveren van documenten één van de belangrijkste onderdelen van de hypotheekaanvraag. Je zal bijvoorbeeld een werkgeversverklaring en misschien ook een intentieverklaring moeten opvragen, om jouw inkomen en dienstverband mee aan te tonen. 

Hoe snel jouw hypotheek afgesloten kan worden, hangt onder andere af van hoe snel jij alle benodigde documenten aanlevert. Én of je ze correct aanlevert. Als ze niet aan de eisen voldoen, keurt de hypotheekverstrekker ze af en kun je opnieuw beginnen. Dat levert vertraging op en dat wil je natuurlijk ook niet. Check dus goed of je alle documenten hebt en of ze goed zijn ingevuld. Des te eerder kun jij bij de notaris je krabbel gaan zetten. 

Bijkomende kosten bij aankoop huis

Een huis kopen is duur. En dan hebben we het niet alleen over de aankoopsom. Het brengt namelijk meer kosten met zich mee dan je misschien denkt. Houd rekening met bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting bij een bestaande woning en de kosten van de hypotheekadviseur en de notaris. Ook zul je waarschijnlijk een bankgarantie moeten aanvragen, waar je bank vaak een bedrag voor rekent. Het is dus slim om genoeg eigen geld te hebben, om de bijbehorende rekeningen te betalen. 

En als je dan eenmaal gaat verhuizen

De hypotheekakte is getekend en je hebt de sleutels van je nieuwe stulpje in je zak. Tijd om te gaan verhuizen! Wacht echter niet tot het laatste moment met het plannen van je verhuizing. 

Het is slim om hier al over na te denken zodra je weet wanneer je de overdracht hebt. Zo kun je alles goed timen - van het inpakken tot het afsluiten van je abonnementen - zodat je op het moment suprême alleen nog maar dozen heen en weer hoeft te sjouwen. Kun je direct doorgaan met genieten van je nieuwe huis!

Nog meer informatie over het kopen van je eerste woning

Om jou te helpen met je zoektocht hebben wij het gratis e-book ‘Vind en koop je eerste woning’ voor je. Hierin gaan we nog iets dieper in op de stappen die je doorloopt tijdens het zoeken naar en vinden van je droomwoning. Je leest onder andere:

  • hoe je jouw droomwoning vindt; 
  • hoe je het bieden en onderhandelen aanpakt; 
  • hoe je slim aan de slag gaat met financiering. 


Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Een stappenplan voor de koop van je eerste huis  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek