Aankoopmakelaar kiezen: zo pak je het aan

Ben jij op zoek naar een aankoopmakelaar? Je bent niet de enige die een aankoopmakelaar inhuurt als je een huis wilt kopen. Het hele aankoopproces kan kan tenslotte best gecompliceerd zijn. Maar de juiste aankoopmakelaar kiezen, hoe pak je dat aan? En wie past het beste bij jouw situatie? Je leest hier wat je kan doen om de beste keuze te kunnen maken.
Gepubliceerd
2 april 2019
Laatst geüpdatet
9 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 27 maart 2019
- Laatst geüpdate: 9 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Ben jij op zoek naar een aankoopmakelaar? Je bent niet de enige die een aankoopmakelaar inhuurt als je een huis wilt kopen. Het hele aankoopproces kan kan tenslotte best gecompliceerd zijn. Maar de juiste aankoopmakelaar kiezen, hoe pak je dat aan? En wie past het beste bij jouw situatie? Je leest hier wat je kan doen om de beste keuze te kunnen maken.

Aankoopmakelaar kiezen

Aankoopmakelaar kiezen: niet direct de eerste optie

De aankoop van een huis is een grote gebeurtenis. Het is dan prettig als de makelaar iemand is met wie jij een klik hebt en die begrijpt wat jij nodig hebt. Verdiep je daarom altijd goed in het makelaarsaanbod in jouw omgeving. Het is verleidelijk om direct de makelaar te kiezen die ook de buren heeft bijgestaan. Lekker makkelijk, heb je dat direct geregeld. Maar misschien heb jij wel heel andere eisen dan jouw buren.

Bedenk aan welke eisen de makelaar moet voldoen

Zet voor jezelf op papier waar je hulp bij wilt. Wil je bijvoorbeeld dat de makelaar alles uit handen neemt en je van begin tot eind begeleid? Of wil je zelf bepaalde zaken afhandelen, zoals het selecteren van potentiële droomwoningen, het bieden op een huis of het regelen van de notaris?

Denk ook na over wanneer en hoe je jouw makelaar wilt kunnen bereiken. Wil je bijvoorbeeld ook in de avonden of weekenden antwoord krijgen op je vragen? En als je geen beller bent, wil je misschien wel een makelaar die goed bereikbaar is via WhatsApp of e-mail.

Vergelijk de makelaarskosten

Uiteindelijk kom je waarschijnlijk bij enkele partijen uit die je interessant vindt. Om een goede keuze te kunnen maken is het slim om offertes op te vragen. Hierin staat gespecificeerd wat de makelaar voor je doet - of kan doen -  en wat hiervoor gerekend wordt. Zo kun je heel makkelijk prijzen vergelijken en checken welke partij het meest transparant is over (bijkomende) kosten.

Check of de makelaar aangesloten is bij een brancheorganisatie

Sommige makelaars zijn onafhankelijk en niet aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals NVM of VBO. Bij een conflict kun je daardoor geen beroep doen op een geschillencommissie en zul je naar de rechter moeten. Het kan daarom aantrekkelijker zijn om voor een partij te gaan die wel bij een dergelijke organisatie aangesloten is, al betaal je daar wel iets meer voor.

Vraag rond in je omgeving naar ervaringen

De ervaringen van vrienden, familie, buren of collega’s leveren veel waardevolle informatie op. Welke partij hadden zij in de arm genomen en wat waren de plus- en minpunten? Mogelijk vallen er daardoor al wat makelaarskantoren af, of krijg je juist een naam door die je nog niet eens kende.

Zoek naar online reviews

Je kan online overal je ervaringen uiten, dus ook over makelaars. Dat komt mooi uit, want dan kun je online zoeken naar de ervaringen die andere klanten hadden met de makelaars die jij op het oog hebt. Op Funda en wieisdebestemakelaar.nl vind je rapportcijfers en ervaringen van klanten. Zo kun je direct reviews met elkaar vergelijken.

Check de social media kanalen van de makelaars

Tegenwoordig kan een beetje makelaar niet meer zonder social media. Check dus goed de profielen van de makelaar op social media. Bijvoorbeeld via Facebook, Twitter of Youtube. Hoe uit de makelaar zich en spreekt de content je aan? Als je een positief gevoel krijgt bij de uitingen, is er een grote kans dat je ook een goed gevoel krijgt van de manier van werken van de makelaar.

Een goede klik is belangrijk

Je gaat waarschijnlijk veel contact onderhouden met je makelaar. Niet alleen de offerte, maar ook de klik met een makelaar speelt een belangrijke rol in je keuze. Je hebt iemand nodig bij wie jij je goed voelt en van wie jij het idee hebt dat die de opdracht voor jou het best uitvoert. Kies daarom niet alleen voor een makelaar die aan jouw eisen voldoet en een interessante prijs biedt, maar waarvan jij ook van mening bent dat hij of zij de beste woning voor jou gaat vinden.  

Zorg dat de makelaar zich aan de afspraken houdt

Het is zover, je hebt de aankoopmakelaar gekozen en deze gaat op zoek naar een woning voor je. Hoogstwaarschijnlijk hebben jullie samen een plan opgesteld met de door jou bepaalde maximale koopsom en jouw wensen voor de woning. Spreek daarbij ook af dat de makelaar zich hieraan houdt.

Als je een woning op het oog hebt waar meerdere kapers op de kust zijn en er een biedingsstrijd ontstaat, kunnen zowel jij als je makelaar zich hierin verliezen. De makelaar heeft er tenslotte ook baat bij als jij die woning koopt en kan dan misschien op eigen houtje actie ondernemen. Zorg daarom dat het plan altijd leidend is, om te voorkomen dat jij en je makelaar je laten meeslepen en beslissingen nemen waar jij later spijt van krijgt.

En als de koop toch niet doorgaat?

De mogelijkheid bestaat dat je uiteindelijk afziet van het kopen van een huis. Bijvoorbeeld doordat je jouw eigen woning niet verkocht krijgt, of omdat je simpelweg toch niet wilt verhuizen. Daarom is het belangrijk om van tevoren te checken hoe een makelaar omgaat met het opzeggen van een opdracht.

De meeste makelaars werken met algemene voorwaarden. Hierin staan de rechten en plichten van zowel de klant als de makelaar. Bijvoorbeeld of de makelaar recht heeft op een deel van de vooraf besproken provisie indien de opdracht opgezegd wordt.. Daarnaast heeft hij of zij mogelijk ook recht op een vergoeding van de reeds gemaakte kosten. Zorg in ieder geval dat je een partij kiest die hierover direct duidelijk is, dat scheelt vervelende verrassingen.

Op naar je volgende woning

Een aankoopmakelaar staat je bij in de zoektocht naar je nieuwe woning, maar het is natuurlijk wel fijn als je zelf ook een beetje een idee hebt van wat er allemaal op je af kan komen. Daarom hebben wij dit handige e-book ‘je volgende woning kopen’ voor je. Hierin vind je:

  • wat de opties zijn voor de hypotheek van je volgende woning;
  • tips om een nieuwe woning te vinden;
  • wat je moet doen als je overwaarde of restschuld hebt.


Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:
Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek