Zo werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen

Als je jouw woning wilt verduurzamen, is het aanschaffen van zonnepanelen een van de meest bekende maatregelen. Zonnepanelen wekken energie op, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Je bent tenslotte minder geld kwijt aan energiekosten. Daarnaast heb je de salderingsregeling voor zonnepanelen. In dit artikel lees je wat dat inhoudt. 
Gepubliceerd
10 februari 2020
Laatst geüpdatet
30 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 6 februari 2020
- Laatst geüpdate: 30 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Als je jouw woning wilt verduurzamen, is het aanschaffen van zonnepanelen een van de meest bekende maatregelen. Zonnepanelen wekken energie op, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Je bent tenslotte minder geld kwijt aan energiekosten. Daarnaast heb je de salderingsregeling voor zonnepanelen. In dit artikel lees je wat dat inhoudt. 

Salderingsregeling zonnepanelen

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen? 

De salderingsregeling is een regeling waarmee je zonnestroom teruglevert aan het energienet. De kans is groot dat jouw zonnepanelen meer stroom opleveren dan jij nodig hebt. Dit lever je vervolgens automatisch terug, waarna bij je jaarlijkse eindafrekening gekeken wordt wat je hebt verbruikt en wat je hebt opgewekt. Hierdoor betaal je jaarlijks uiteindelijk minder voor je stroom.

Formule salderingsregeling
Om de besparing van de salderingsregeling te berekenen, gebruiken we de volgende formule: Aantal geproduceerde kWh per jaar - gebruikte kWh per jaar = het aantal kWh waarvoor je betaalt. Doe dit bedrag x het bedrag dat je voor je stroomgebruik betaalt en je weet hoeveel je in euro's bespaart. 

Voorbeeld
Stel: jij neemt jaarlijks 4.500 kWh aan elektriciteit af van het net. Je zonnepanelen wekken ondertussen 2.500 kWh op. Voor je jaarlijkse eindafrekening betaal je vervolgens daarom maar voor (4.500 - 2.500=) 2.000 kWh. 

Waarom bestaat de salderingsregeling? 

De overheid heeft in 2004 de salderingsregeling bedacht om zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Op dat moment was het aanschaffen van zonnepanelen veel duurder dan nu en de regeling bracht geïnteresseerden een klein financieel voordeel, waardoor je de panelen sneller terugverdient. 

De salderingsregeling op dit moment

In principe is de salderingsregeling een administratieve handeling, waarbij je aan het eind van het jaar simpelweg je energieleverancier alleen betaalt voor het netto gebruik van je elektriciteit. 

Deze regeling bestaat om zonnepanelen aantrekkelijker te maken, maar inmiddels zijn ze een stuk beter te betalen en is je terugverdientijd een stuk korter. Ook leveren zonnepanelen steeds meer op, waardoor je sneller minder betaalt voor je energierekening. Je begint namelijk eigenlijk vanaf dag één al met besparen. Ook kennen de zonnepanelen van tegenwoordig een levensduur van meer dan dertig jaar, met bijbehorende opbrengstgarantie. 

Daarnaast wordt de salderingsregeling betaald door de belastingbetaler. Daarom heeft de overheid besloten om de regeling te laten gelden tot 2023. Daarna wordt het stapsgewijs afgebouwd tot 2031. 

De salderingsregeling zonnepanelen na 2023

Tussen 1 januari 2023 en 2031 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. Dat betekent dat je in die jaren, elk jaar een kleiner deel van de door jouw geleverde stroom wegstreept tegen de stroom die je afneemt van het net. 

In 2022 mag je dus nog 100% van de stroom die je via je zonnepanelen teruglevert, wegstrepen tegen de stroom die je afneemt. In 2031 is dit 0%. Wat de percentages zijn in de tussenliggende jaren, besluit het kabinet in 2020. 

Investeren in zonnepanelen na 2023

In de komende periode daalt de prijs van zonnepanelen waarschijnlijk verder, terwijl de stroomprijs verder stijgt. Het blijft dus lucratief om je eigen stroom op te wekken, zolang je dit vervolgens zelf gebruikt. Het blijft tenslotte een manier om direct te besparen op je energierekening. Daarnaast is het natuurlijk beter voor het milieu. De kans dat de terugverdientijd door het afschaffen van de salderingsregeling afneemt, is dus klein. 

Overweeg je jouw huis te verduurzamen? 

Zit jij erover na te denken om jouw huis te verduurzamen? Maak dan een afspraak bij onze partner Finzie. De financieel coaches van Finzie kunnen al jouw vragen beantwoorden, vertellen wat zonnepanelen jou eventueel kunnen opleveren en helpen je met het zoeken naar de juiste panelen. De eerste afspraak is gratis en vrijblijvend. Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Maak een afspraak

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek