Huis verkopen: zo maak je zelf de verkoopfoto’s

Ga je jouw huis verkopen? Dan krijg je te maken met allerlei kosten, waarbij de verkoopmakelaar waarschijnlijk een van de grootste kostenposten is. Deze rekent onder andere geld voor de promotie van je huis. Je kan hierop besparen, bijvoorbeeld door zelf de foto’s te maken van je woning. Echter is een kiekje niet hetzelfde als een hoogwaardige foto, dus zorg dat je je goed voorbereid.
Gepubliceerd
8 april 2019
Laatst geüpdatet
8 april 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 4 april 2019
- Laatst geüpdate: 8 april 2019
- Leestijd: 2 minuten

Ga je jouw huis verkopen? Dan krijg je te maken met allerlei kosten, waarbij de verkoopmakelaar waarschijnlijk een van de grootste kostenposten is. Deze rekent onder andere geld voor de promotie van je huis. Je kan hierop besparen, bijvoorbeeld door zelf de foto’s te maken van je woning. Echter is een kiekje niet hetzelfde als een hoogwaardige foto, dus zorg dat je je goed voorbereid.

Huis verkopen

Zelf foto’s maken om je huis te verkopen

Je kan de foto’s van je huis door een professional laten nemen, maar je kan het ook zelf doen. Dat mag namelijk gewoon en het scheelt jou weer bijkomende kosten. Houd er wel rekening mee dat de foto’s de eerste indruk van je woning geven. De eerste foto is vaak zelfs al bepalend bij de keuze van iemand om door te klikken op de advertentie. Kwaliteit is daarom heel belangrijk, denk hier niet te lichtzinnig over.

Kijk online rond voor inspiratie

Door je goed voor te bereiden, heb je meer kans dat je jouw woning mooi en aantrekkelijk op de foto zet. Als je online op zoek gaat naar voorbeelden, ontdek je waarschijnlijk al snel wat wel en niet werkt. Daarnaast geeft het je misschien inspiratie voor de indeling van de ruimtes die je gaat fotograveren en vanuit welke hoeken je het best een foto kan maken.

Ruim goed op

Het staat op een foto wel zo netjes als je huis schoon en fris is. Plan dus een weekendje in om goed schoon te maken. Heb je dat ook meteen geregeld voor als er daadwerkelijk geïnteresseerden op de stoep staan.

Zorg dat je huis stofvrij is en er geen vingerafdrukken zichtbaar zijn op kastjes of spiegels. Daarnaast kan het geen kwaad om de badkamer en keuken goed te boenen en een lap over je ramen te halen. Haal ook de kattenbak, krabpaal, hondenmand en dierenspeeltjes uit het zicht. Dat geeft je huis een neutrale uitstraling.

Maak het huis een beetje onpersoonlijk

Over een neutrale uitstraling gesproken: bij het gereedmaken van je huis voor de foto’s is ‘Less is more’ het credo. Iemand die geïnteresseerd is en de foto’s bekijkt, moet eigenlijk zichzelf er al een beetje kunnen zien wonen. Dan helpt het niet als er kindertekeningen aan de koelkast hangen en er overal foto’s staan. Je wilt een indruk geven van de leefomgeving, niet van jouw leven. Haal dus alles wat een persoonlijke stempel op je huis drukt, weg.

Creëer ruimte in je huis

Om een goed beeld te geven van de woonoppervlakte van je huis, is het slim om de verschillende kamers zo groot mogelijk op de foto te zetten. Dit kan je doen door meubels te verschuiven, bijvoorbeeld je bank van het midden van de kamer naar de muur.

Daarnaast creëer je ruimte door meubels en spullen weg te halen. Het aanrecht en de keukentafel leeg, die stoel naast de bank aan de kant, alle toiletspullen uit de badkamer, geen speelgoed zichtbaar et cetera. Een volle kamer toont rommelig en klein, hoe goed je ook schoonmaakt en opruimt.

Let op: Zorg dat de weergave van de ruimte  realistisch is. Als je woonkamer op de foto twee keer zo groot lijkt, kan het tijdens een bezichtiging erg tegenvallen voor de kijkers. Hierop kunnen ze afknappen.  

Maak gebruik van het licht

Licht brengt warmte en kleur in je huis. Daarnaast vergroot het de optische ruimte en komt je huis beter en groter over. Dus open alle gordijnen, shutters of wat je dan ook voor je ramen hebt hangen! Zorg wel dat je in elke kamer ongeveer dezelfde lichtinval hebt. Anders verschillen de foto’s te veel qua kleurcontrast en dat is niet netjes.

Natuurlijk licht is daarnaast beter dan kunstmatig licht. Als het dus een dag flink bewolkt is, kun je misschien beter een dagje wachten met foto’s maken. Mocht je toch besluiten om een lamp aan te doen of je flits te gebruiken, doe dit dan bij zoveel mogelijk foto’s. Ook in dit geval weer om het kleurcontrast gelijk te houden.

Zorg voor rechte foto’s

Maak al je foto’s horizontaal, zo krijg je een kamer compleet in beeld. Daarnaast kunnen foto’s met een schuin aanblik, een ruimte kleiner doen lijken of de indruk geven dat muren scheef zijn. Probeer iets dat van zichzelf al recht is - zoals je keukenblok - recht van voren of van de zijkant te fotograferen, maar dus niet schuin ervoor gaan staan.

Vergeet niet af te wisselen

Het is makkelijk om in elke ruimte precies dezelfde foto te maken. Dat wil echter niemand zien. Afwisseling is belangrijk, al is het maar door verschillende kanten van een kamer op de foto te zetten. Een grote kamer - zoals je woonkamer - kun je best drie keer op de foto zetten, als je daarmee de ruimte tot z’n recht laat komen. Uiteraard wel vanuit verschillende hoeken.

Zorg dat je zelf niet op de foto staat

Dit is echt een grote no-no. Zorg dat je zelf niét op de foto staat. Je wilt een indruk geven van je woning, geen selfies maken voor op Facebook. Mensen nemen jou en je woning waarschijnlijk niet serieus meer als je in elke spiegeling zichtbaar bent. Dus let niet alleen op de spiegels, maar check ook ramen of de televisie. Het is een kleine moeite om even een een stapje opzij te doen.

Bereid je voor op het verkopen van je huis

Foto’s maken van je woning is nog maar een klein onderdeel van wat er op je afkomt als je jouw huis gaat verkopen. Zorg dat je goed voorbereid bent en weet wat je te wachten staat. In onze gratis checklist ‘Woning Verkopen’ lees je onder andere:

  • hoe je jouw woning verkoopklaar maakt;
  • welke vragen je kan verwachten tijdens de bezichtiging;
  • hoe je de onderhandelingen slim aanpakt.


Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Verkoop jouw huis in een handomdraai met deze tips  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek