Een Duitse hypotheek: toll oder nicht?

  • 2 minuten
  • 2 oktober 2017

Sinds 1 oktober is er een Duitse hypotheekbank actief in Nederland: de Volksbank Emmerich-Rees. Is deze Duitse hypotheek interessant voor jou?

duitse hypotheek-196416-edited.jpg

Een duitse hypotheek: Was ist neu?

Je kon al eerder een hypotheek afsluiten bij een Duitse bank, maar eigenlijk alleen voor een woning vlakbij de grens. Nu maakt het niet meer uit waar je woont. Overigens wel voor je handtekening; die moet je namelijk zetten in Duitsland. Maar misschien is het de moeite waard.

Niet voor starters

Als jij voor het eerst een woning koopt, is een hypotheek van deze bank waarschijnlijk niet interessant. Je kunt namelijk geen volledige hypotheek krijgen, maar maximaal 75% van de woningwaarde. Hun minimum hypotheekbedrag is € 265.000. Dan moet je dus een woning kopen van minimaal € 354.000. Voor die woning heb je inclusief kosten ongeveer € 375.000 nodig. Je zult dus € 110.000 eigen geld moeten inbrengen.

Wel voor oversluiters?

Als je een hypotheek hebt van minimaal € 265.000 en een woning van minimaal € 354.000 dan kan oversluiten voordeel opleveren. Je moet echter niet alleen kijken naar de rente, maar ook naar de overige kosten en de voorwaarden. Je kunt kiezen uit maar 2 hypotheekvormen: annuïtair en banksparen. Aflossingsvrij is niet mogelijk, ook niet gedeeltelijk. Dus de kans bestaat dat je maandlasten stijgen, ondanks de lagere rente. Ook omdat bij de bankspaarhypotheek geldt: hoe lager de rente, hoe hoger de spaarinleg. Daarom levert het oversluiten van een bankspaarhypotheek naar een lagere rente vaak minder besparing op dan jij misschien verwacht.

Achtung! Waar moet je op letten?

Voor een bankspaarhypotheek gelden allerlei wettelijke regels voor looptijd, inleg en eindkapitaal. Maar ook voor oversluiten naar een andere bank. Kan de Volksbank dit volgens de regels verwerken? Op hun website lees ik dat het geen probleem hoeft te zijn dat je geen volledige hypotheek kunt krijgen “omdat er na tien jaar via de oude Nederlandse hypotheekconstructie vaak al een spaarpotje aanwezig is”. Kun je je spaarsaldo dus überhaupt niet voortzetten? Moet je het gebruiken om je hypotheek te verlagen? Dan moet je dus opnieuw beginnen met sparen. De vraag is of dat voordelig is.

En wat gebeurt er als je weg wil bij de Volksbank? Vrijwillig of noodgedwongen, als ze na een tijdje besluiten te stoppen? Ze betreden nu de markt met maar 25 miljoen euro om te kijken of het interessant voor ze is. Bij een gemiddelde hypotheek van € 300.000 zijn dat maar 80 hypotheken. Kunnen zij jouw opgebouwde spaarsaldo volgens de regels overboeken naar je nieuwe geldverstrekker? Als dat niet blijkt te kunnen dan heb je kans dat je belasting moet betalen. Het is verstandig om dit goed te bekijken.

Danke schön?

Meer aanbieders betekent meestal meer concurrentie. De Volksbank biedt een hele lage rente. Dit kan gunstig zijn voor de hoogte van de hypotheekrentes in Nederland. Maar de banken zullen waarschijnlijk niet meteen onder de indruk zijn van het geringe bedrag waarmee de Volksbank de Nederlandse markt betreedt.

Een hypotheek bij een Duitse bank hoeft op zich geen bezwaar te zijn. Maar jouw persoonlijke situatie en je wensen en behoeftes bepalen of die hypotheek bij jou past. Het is goed dat de adviesorganisatie die deze hypotheek aanbiedt ook hypotheken van andere geldverstrekkers aanbiedt. Maar het is niet zo leuk als je eerst gelokt wordt met een hele lage rente en daarna al snel te horen krijgt dat die hypotheek niet voor jou mogelijk of geschikt is.

Actuele hypotheekrente

Benieuwd naar de rentestanden van andere geldverstrekkers? Je vergelijkt hypotheekrentes en -voorwaarden gemakkelijk in onze rentevergelijker


Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek