5 tips voor het kopen van zonnepanelen

Op steeds meer daken zie je zonnepanelen verschijnen en met een goede reden. Het is één van de makkelijkste manieren om je huis te verduurzamen en zelf energie op te wekken. Wil jij ook zonnepanelen op je dak? Wij geven je alvast 5 tips om je op weg te helpen.
Gepubliceerd
21 juni 2019
Laatst geüpdatet
6 maart 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 6 juni 2019
- Laatst geüpdate: 6 maart 2020
- Leestijd: 3 minuten

Op steeds meer daken zie je zonnepanelen verschijnen en met een goede reden. Het is één van de makkelijkste manieren om je huis te verduurzamen en zelf energie op te wekken. Wil jij ook zonnepanelen op je dak? Wij geven je alvast 5 tips om je op weg te helpen.

overlijdensrisicoverzekering-900965-edited

Tip 1: zoek uit hoeveel ruimte je op je dak hebt!

Staat jouw dak het grootste deel van de dag lekker in het zonnetje? Dan leveren zonnepanelen jou waarschijnlijk het meeste op. Maar wist je dat zonnepanelen zelfs in de schaduw werken? Ook in de schaduw, kunnen zonnepanelen nog steeds effectief zijn.

Hoeveel plek je op je dak hebt voor zonnepanelen hangt af van op welke kant het dak gericht is: noord, oost, zuid of west? En zitten er ramen of dakkapellen in? Dit kun je allemaal zelf op gaan meten, maar het is veel slimmer om dat een expert te laten doen. Die kan digitaal jouw dak opmeten en meteen kijken of er genoeg zon op komt.

Wist je dat bijvoorbeeld bij Finzie gratis een eerste afspraak kunt maken? Tijdens die afspraak kun je laten berekenen hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat deze jou gaan opleveren.

Tip 2: zoek uit hoeveel energie je nodig hebt!

Weet je hoeveel zonnepanelen er op je dak passen? Mooi, dan kun je nu kijken naar hoeveel energie je eigenlijk nodig hebt. Misschien is het wel helemaal niet nodig om jouw hele dak vol te gooien.

Heb je een slimme meter of een app waar jouw energieverbruik in wordt bijgehouden? Dan weet je met een paar klikken precies hoeveel jij per jaar verbruikt. Als je die niet hebt, kun je ook contact opnemen met jouw energieleverancier. Zij kunnen in jouw gegevens kijken in doorgeven wat jouw gemiddelde energieverbruik is.

Om je alvast een klein idee te geven. Dit is wat Nederlandse huishoudens gemiddeld per jaar verbruiken:

  • Als je alleen woont: 1900 kWh
  • Met z'n tweeën: 2050 kWh
  • Met z'n drieën: 4050 kWh
  • Met z'n vieren: 4250 kWh
  • Met z'n vijven of meer 4450 KwH

Tip 3: zoek zonnepanelen die zoveel mogelijk opleveren

Als je weet hoeveel panelen er op jouw dak passen en je weet hoeveel je per jaar aan energie verbruikt, mis je nog één gegeven om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt. Namelijk wat een zonnepaneel oplevert.

De opbrengst van zonnepanelen wordt berekend in Kilowatturen (in het kort kWh). De opbrengst van 1 zonnepaneel in Kilowattuur (kWh) is 90% van de capaciteit in Wp. Wp staat voor wattpiek. Dat is de manier waarop het vermogen van een zonnepaneel wordt beschreven.

Als je naar zonnepanelen gaat zoeken kom je er al snel achter dat er allerlei soorten zijn en dat ze allemaal verschillende opbrengsten hebben. Kijk dus goed naar hoeveel ruimte jij op jouw dak hebt, hoeveel zonuren daar gemiddeld zijn en hoeveel energie jij nodig hebt. Dan kun je jouw dak het meest efficiënt gebruiken.

Heb je meer ruimte op je dak en weet je nu al dat je meer energie gaat opwekken dan je gaat gebruiken? Kijk dan of je dit terug kunt geven aan het net, zodat je ook nog een beetje aan jouw zonnepanelen verdient. Zo is jouw terugverdientijd in zonnige periodes misschien wel sneller dan je had gedacht!

Tip 4: wat vind je mooi?

Op dit moment zijn zonnepanelen in twee kleuren te krijgen. Blauw en zwart. Technisch gezien verschillen ze wel wat van elkaar. De zwarte zonnepanelen hebben monocellen, de donkerblauwe hebben polycellen. Ze verschillen vooral in de manier waarop ze gemaakt worden en hoeveel elektriciteit ze opwekken bij indirect licht. Polycellen werken beter met indirect licht en monocellen beter met direct licht. Gezien het wispelturige Nederlandse weer, maakt dit in de praktijk weinig uit. 

Het gaat er dus vooral om wat je mooi vindt. De meeste donkerblauwe panelen hebben een aluminium rand. Dat moet je wel mooi vinden. Zwarte zonnepanelen zijn vaak helemaal zwart. Wat vind jij mooi en wat staat het mooiste op jouw dak, dat is een kwestie van smaak.

Tip 5: kijk naar de prijs

Heb je alles voor jezelf op een rijtje gezet en ben je er helemaal uit? Kijk dan als laatste nog naar de prijs! Er komen steeds meer aanbieders van zonnepanelen op de markt en dat doet ook wat met de prijs. Je wilt natuurlijk wel een goede deal hebben. Een financieel coach kan jou hier ook mee helpen. Hij of zij kijkt met je mee, kan voor je berekenen wat zonnepanelen jou gaan opleveren (of besparen op jouw energierekening) en hoe je het beste voor jouw zonnepanelen kunt betalen. De eerste afspraak is sowieso gratis, dus ga gerust langs bij een financieel coach in jouw buurt.Pauline de Groot
Pauline de Groot is econoom en copywriter en werkt voor Finzie. Ze helpt jou graag bij het overzichtelijk maken van je geldzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Snel inzicht in je opties voor een hypotheek  Gratis oriëntatiegesprek

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek