Online je hypotheek afsluiten: hoe pak je dit aan?

Hypotheekadvies kost geld en je kunt het niet meefinancieren. Online je hypotheek afsluiten, kan dus interessant zijn als je genoeg kennis hebt. Je betaalt tenslotte geen advieskosten. Toch moet je hier niet te makkelijk over nadenken. Zelf online je hypotheek afsluiten kan veel duurder uitpakken, als je niet de juiste keuzes maakt. Maar hoe pak je dit dan aan en welke risico’s loop je als je online een hypotheek afsluit?
Gepubliceerd
23 januari 2020
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 21 januari 2020
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 3 minuten

Hypotheekadvies kost geld en je kunt het niet meefinancieren. Online je hypotheek afsluiten, kan dus interessant zijn als je genoeg kennis hebt. Je betaalt tenslotte geen advieskosten. Toch moet je hier niet te makkelijk over nadenken. Zelf online je hypotheek afsluiten kan veel duurder uitpakken, als je niet de juiste keuzes maakt. Maar hoe pak je dit dan aan en welke risico’s loop je als je online een hypotheek afsluit?

Zelf online je hypotheek afsluiten

Wat voor hypotheek past bij jou?

Iedere situatie is anders en daarom is het afsluiten van een hypotheek bijna altijd maatwerk. Of een hypotheek bij je past, hangt onder andere af van:

 • kun en wil je eigen geld inbrengen;
 • hoe ziet je inkomen eruit;
 • ben je in loondienst of heb je een eigen bedrijf;
 • ga je samenwonen of juist uit elkaar;
 • wil je verduurzamen of verbouwen;
 • heb je al een hypotheek;
 • wil je je hypotheek oversluiten;
 • wil je overwaarde benutten voor je pensioen;
 • welke verzekeringen heb je al of heb je nog nodig;
 • hoe zie je je financiële toekomst.

Een hele waslijst en allemaal voorbeelden van situaties waar je zorgvuldig naar moet kijken. Terwijl je online lang niet voor elke situatie een hypotheek kan afsluiten. Online hypotheken zijn een soort ‘one size fits all’. En daardoor misschien niet geschikt voor wat jij nodig hebt.

Neem de tijd

Je bod is geaccepteerd en je wilt snel je hypotheek geregeld hebben. Zelf online je hypotheek afsluiten lijkt de snelste en makkelijkste optie. Eén druk op de knop en je hypotheek is geregeld. Maar weet je welke voorwaarden je hebt en ben je op de hoogte van de fiscale consequenties? Hoe weet je of je de juiste keus maakt voor jouw situatie?

De tijdsbesparing valt in de dus misschien praktijk tegen. Want voordat je de hypotheek definitief afsluit, is het aan te raden om goed uit te zoeken waar je precies voor kiest. Daarbij is persoonlijk contact tijdens het proces meestal tot een minimum beperkt. Houd hier rekening mee en neem de tijd

Hulp kan nuttig zijn

Een hypotheek sluit je niet dagelijks af. De kans is daardoor klein dat je een expert bent op dit gebied. Geen wonder dat er heel veel hypotheekadviseurs zijn, het is toch een vak apart. Want naast de verschillende soorten en maten, krijg je ook met verzekeringen te maken. De opstalverzekering bijvoorbeeld en de overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast zijn er allerlei aanbieders met ieder hun eigen voorwaarden. En wat denk je van de wetgeving en belastingregels?

Al die regels en voorwaarden vergelijken is een tijdrovende klus, waar je geen fouten bij kan veroorloven. Dan is hulp toch wel handig. De financieel coaches van Finzie hebben deze kennis in pacht, met een schat aan ervaring en zijn hier dagelijks mee bezig.

Mis geen aanbieders en aanbiedingen

Er zijn heel veel hypotheekaanbieders. Misschien wel meer dan je denkt. En als je zelf online een hypotheek afsluit, kun je belangrijke – en voor jou interessante – aanbieders over het hoofd zien. Vaak zie je enkel het aanbod van één of enkele aanbieders te zien. Daardoor heb je minder keus en kun je een aanbieding missen of een hypotheek die beter bij je past.

Denk na over de lange termijn

Natuurlijk vergelijk je hypotheekrentes en is het hierbij het interessantst om de laagste rente te kiezen. Maar het is verstandig om niet alleen maar uit te gaan van de rente. Misschien is een hypotheek met een iets hogere rente voor jou interessanter, bijvoorbeeld door de voorwaarden.

Daarnaast is het altijd verstandig om na te denken over jouw toekomst. Wil je misschien gaan verbouwen of verduurzamen. En hoe zit het met je werk en/of je gezin? Wat nu bij je past, geldt misschien niet voor over vijf jaar. Je hypotheeklasten vormen immers doorgaans je belangrijkste uitgavenpost, maar je hypotheek tussendoor even aanpassen is niet zo eenvoudig.

Persoonlijk advies en een scherpe prijs

Hoe je een hypotheek wilt afsluiten is uiteraard helemaal aan jou. Lijkt persoonlijk advies jou interessant? Dan hoeft dat niet duur te zijn. Knab werkt samen met Finzie, een landelijke organisatie die je onafhankelijk adviseert en zeer veel aanbieders voor je vergelijkt. Je hebt al compleet hypotheekadvies vanaf € 1.499.

Daarvoor heb je zeer ruime keus uit het aantal aanbieders en aanbiedingen, een onafhankelijk advies van een expert, een professional die verder kijkt dan de hypotheek, hulp bij het afsluitproces en persoonlijk contact tijdens een lastig proces. Finzie heeft financieel coaches door heel Nederland. Wil je meer weten? Maak dan een gratis oriënterende afspraak met een financieel coach in jouw buurt.Pauline de Groot
Pauline de Groot is econoom en copywriter en werkt voor Finzie. Ze helpt jou graag bij het overzichtelijk maken van je geldzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Snel zekerheid over jouw hypotheek? Maak een afspraak

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek